Няма такава хубава държава – така трябвало да се разбира посланието на партията на шоумена Слави Трифонов. Това обявиха адвокатите му пред Софийския градски съд (СГС), който днес заседава по искането за регистрация на партия „Няма такава държава“.

Представителите на Трифонов, който е избран за председател на формацията, направиха специален коментар за името. „Учредителите са подходили с позитивно чувство към името. Ние не отричаме държавността, напротив – казваме: Няма такава хубава държава“. А с допускането ни до политическия живот тя ще стане още по-хубава“, заяви един от адвокатите.

Той посочи, че формацията е изпълнила всички изисквания за регистрация и не нарушава нито едно изискване на Конституцията и Закона за политическите партии (ЗПП).

Конституцията забранява образуването на политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

А ЗПП посочва, че те не могат да използват в символите си герба или знамето на България или друга държава, както и че не могат да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави.

Именно символът на „Няма такава държава“ е другият въпрос, по който има дискусия. Той представлява ръка, на която са нанесени три цветни ивици – бяла, зелена и червена, както в българския флаг.

Според адвокатите на „Няма такава държава“ обаче това не е българското знаме. Позовавайки се на Закона за държавния печат и националното знаме, те посочиха, че за българския флаг има строги изисквания – да е с правоъгълна форма, да има определена наситеност на цветовете и др. А символът на партията е с „разтекли се цветове, с друга наситеност и няма правоъгълна форма“.

Прокуратурата подкрепи регистрацията на „Няма такава държава“. Като представителят ѝ Милен Ютеров заяви, че формацията е изпълнила изискванията на Закона за политическите партии.

Съдия Татяна Костадинова обяви, че ще се произнесе дали организацията да бъде вписана в регистъра на партиите в 14-дневния законов срок.

20
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
01 декември 2019 1:07
Гост

Щом прокурорът е подкрепил регистрацията на тая идиотска партия, работата е ясна – поредната патерица на ГЕРБ, която ще обере протестния вот.

Иван Иванов
Иван Иванов
29 ноември 2019 17:26
Гост

Единственият човек, който е направил парите си честно – никакво разпарчетосано ТКЗС не е гепнал, нито е магураджия, нито е сврака – кацнала на нечий двор. Мен, като стопанин не ме бърка – аз харесвам и шоуто и това, че се оттегли достойно от бизнеса. Разбира се – идейно той ще заложи на християнски ценности – които са непрактични – но пък ще държат публиката или електората на страна поне от агресията и все пак музиката е нещо велико – пък Слави не е наистина простак – просто му се наложи да оцелява, а и е държелив пич, той се… Покажи целия коментар »

наблюдател
наблюдател
30 ноември 2019 18:41
Гост

E, не е такъв простак, като простака, когото народа търпи да го управлява. А харесването на чалгата е мерна единица за интелект.

Голям праз
Голям праз
29 ноември 2019 15:33
Гост

Всеки може да си прави партия. Стига да събере хора за УС. Оттам нататък нека си трошат главите.

Тъй
Тъй
29 ноември 2019 15:36
Гост

Тази партия е от ден до пладне. Кой нормален човек ще гласува за Слави. Тук не е Украйна, а и онзи там е комик, не мутроид.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:36
Гост

Нищо против Слави и партията му. Обаче с тези изказвания ни вземат за завършени идиоти.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:34
Гост

Хубава си, моя горо!

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:33
Гост

Много добри адвокати. От всякъде овъртат само и само да е тяхното.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:31
Гост

Символът на партията е досущ като знамето ни. Ако не беше създадено преди векове, човек да си помисли, че сме го видели от Слави.

Символист
Символист
29 ноември 2019 15:39
Гост

Това е ръката, която ще бръкне в България. Леко запалшително, в най-добрия случай.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:26
Гост

Слушал съм песента му. В нея въобще не се сюоменава “ хубава“.

анонимен
анонимен
29 ноември 2019 11:26
Гост

И ако я регистрират, как ще е съкращението – НТД или НТХД?

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:08
Гост

Айде сега…какво искал да каже авторът. С тези номерца само в студиото и пред публиката на комиците. Заслужава си отказ.

анонимен
анонимен
29 ноември 2019 11:18
Гост

Увъртат го. Но ме изумява позицията на прокуратурата.

анонимен
анонимен
29 ноември 2019 11:19
Гост

Хаха. И аз си помислих същото. В момента са в междувластие и са решили да мислят свободно.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:37
Гост

Да, ама са си спазили правилата. Въпреки, че са плагиатствали българския флаг.

На бива
На бива
29 ноември 2019 15:39
Гост

Не е добре прокуратурата и съдът да си затварят очите за такива неща, защото с компромиси не се знае къде ще му излезе краят.

Съгласен
Съгласен
29 ноември 2019 15:41
Гост

Така е – всъщност името има голямо значение и негативните послания не бива да се допускат. А за знамето няма да коментирам.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2019 11:06
Гост

Няма такива цървули

обективен
обективен
30 ноември 2019 18:45
Гост

Няма такъв и толкова шибан народ (90% от него) ! Фактите: 30 години го шибат свои и чужди, но мълчи.