Не е необходимо квалифицирано мнозинство за ратификацията на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада, Европейския съюз и неговите държави членки. Това следва от тълкуването на основния закон, което направи Конституционният съд (КС) в решение от днес.

Искането да бъдат разтълкувани разпоредби на българския основен закон преди ратификацията на СЕТА беше на президентa Румен Радев. Той постави пред КС четири основни въпроса с няколко подвъпросa.

Конституционните съдии са отговорили на три от тях.

Първото питане на президента беше: При какви условия смесените споразумения, сключени съвместно от ЕС и държавите членки с трета държава, стават част от вътрешното право на Република България и придобиват предимство пред вътрешното законодателство, което им противоречи?

КС му дава следният отговор:

„Разпоредбите от смесените споразумения, сключени съвместно от Европейския съюз и държавите членки с трета страна, каквото е ВИТС, в частта им, която се отнася до правомощия на Европейския съюз, от момента на влизането им в сила, стават част от правото на Съюза и на това основание придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат.

Разпоредбите от такива споразумения, които попадат в компетентност на Република България, придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат, при условията на чл. 5, ал. 4 от Конституцията“.

Президентът попита и дали временното прилагане на смесени споразумения, като СЕТА, зависи от изпълнението на условията по чл. 5, ал. 4 от Конституцията т.е. от ратификацията им. А КС днес отговори, че няма такава зависимост.

Най-важният въпрос, който постави Румен Радев, беше дали за ратификацията на СЕТА ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители. Отговорът, който дава КС, гласи: „Разпоредбата на чл. 85, ал. 1, т. 9 от Конституцията не се прилага за смесените търговски споразумения“. Тезата на конституционните съдии е, че със смесеното споразумение с Канада не се прехвърля суверенитет т.е. за ратификацията му не е необходимо и по-голямо мнозинство от обикновеното.

Пълният текст на решението на КС все още не е публикуван.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
вижте причините
вижте причините
17 април 2018 17:07
Гост

Въпросите са елементарни: всеки юрист разбиращ от право на ЕС и конституционно право можеше да отговори.

Осведомен
Осведомен
17 април 2018 15:22
Гост

Проблемът не е с какво мнозинство може да се гласува СЕТА, а е в самото СЕТА и това не е работа на Конституционния съд, който беше сезиран с политически мотиви.

Съгласен
Съгласен
17 април 2018 15:08
Гост

Правилно! Защо за смесените споразумения да се изисква по-голямо мнозинство от обикновеното.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 14:23
Гост

Поредното недомислено решение на КС

Hubava rabota
Hubava rabota
17 април 2018 15:06
Гост

Zna4i wyn6nite razporedbi pridobivat predimstwo pred vytre6nite.

Огорчен
Огорчен
17 април 2018 14:22
Гост

Както е тръгнало ще вземат да променят и Конституцията.