Да се допуска по един човек на 2 кв./м в нощните заведения -барове, дискотеки, пиано барове. За това ограничение на посещаемостта се разбраха здравният министър Костадин Ангелов и Асоциацията на заведенията.

Мярката влиза в сила от утре – 23 октомври 2020 г. и ще важи за баровете и дискотеките и на закрито, и на открито. В момента изискването е за един клиент на 1 кв.м.

Председателят на асоциацията Ричард Алибегов каза, че браншът няма да издържи още едно затваряне и затова са съгласни да спазват стриктно всички различни мерки, предложени от властите.

„Виждате какво се случва в Европа. Ние в последните три седмици очаквахме оттам да дойде някаква мярка, която можем да приложим тук. За съжаление, виждаме, че всичко е затворено, а бройката се покачва. Значи проблемът не е в заведенията“, каза Алибегов и добави, че собствениците лесно могат да въведат контрол на новото изискване, като допускат хора, съобразно площта на заведението. Той призова за отговорност от клиентите, защото масово отивали по 8 човека и не приемали да седнат на две маси.

Здравният министър обясни, че смисълът на новото ограничение е масите в заведенията да са на по-голямо разстояние и да няма смесване на компаниите вътре. Ангелов обеща да бъде засилен още повече и контролът по баровете и дискотеките, включително в часовете след полунощ. При нарушения ще се издават първо предписания, а след това заведенията ще бъдат затваряни за различни периоди.

„За всички е ясно, че затварянето на държавата води до всякакъв вид последици – икономически, социални, психологически. Не искаме да затваряме държавата, а мерките да се спазват от всички. Ако постигнем 80-90% спазване, значи сме постигнали резултат. Далеч съм от мисълта да мисля, че ще е 100%“, каза още здравният министър.

Той обясни и разликата с подхода на властите през пролетта, когато при незначителен брой случаи на COVID-19 беше затворена държавата, а сега при постоянен ръст мерките са по-скоро символични.

„В началото не знаехме абсолютно нищо. Единственото, което виждахме са едни много лоши картини и клипове. На базата на цялата оскъдна информация направихме този локдаун. Сега знаем повече, но не всичко“, каза Ангелов и добави, че във вторник ще има нова среща с асоциацията, след която вероятно ще има и нови мерки.

17
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Иво Асенов
Иво Асенов
22 октомври 2020 20:46
Гост

Адмирации за бързата и адекватна реакция!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
22 октомври 2020 19:17
Гост

де го Винету да каже сега че сме се справили с перфектно и ни завиждат? пари за доктори няма, ама има за фърчоплани…Що стана така ли? ами – елементарно, пуснаха училищата,стадионите и дискотеките, малоумните тинейджъри като невидели са там и ето резултата

Незаблуден
Незаблуден
22 октомври 2020 18:07
Гост

Хитрите мутри побързаха да се самоограничат, за да не ги затворят, а всички знаем, че това е мижи да те лъжем.

Възмутен
Възмутен
22 октомври 2020 18:06
Гост

И как ще попречите на танцуващите да се доближават един до друг или да си говорят? Пълни тъпотии и имитации на мерки!

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:59
Гост

Поправете статията!

Човек
Човек
22 октомври 2020 18:05
Гост

Ами всички се побъркахме вече и аз не знам кой месец сме, нормално.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:46
Гост

Видимо човечеството е тотално неспособно да се справи

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:45
Гост

Дано спазват тези мерки, защото после няма да може да се съвземе бизнеса и ще фалират маса хора.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:45
Гост

Твърдо съм за това да се затворят тия дискотеки

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:45
Гост

Вчера протести против маските на площада. Не било адекватна мярка срещу вируса. ДА! Защото адекватна мярка е да ни затвора у дома, а вие да не сте на площада и да не ви слушаме неадекатните дрънканици

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:44
Гост

Да, една я питат днеска от Нова на Женския пазар, тя бърза де, да не се спира, ама я питат все пак къде и е маската?
„Извинете…загубих си я…“
Ама госпожа ВЪВ ВСКЯА АПТЕКА ПРОДАВАТ МАСКИ ЗА ЕДИН ДЕН ПО 0.80 СТ. e толко ли не можа да си купиш бе?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
22 октомври 2020 19:14
Гост

нали Боко ги обезща безплатно

Stratiev
Stratiev
22 октомври 2020 16:42
Гост

А кой следи за спазването на тези неща бе хора? Днес в магазина 3 ученички, които видимо не са роднини уи са без маски…

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:42
Гост

Е аз на улицата видях трима работещи, като те бачкат в офис и са си сериозни хора, не деца на 20 -25 години и тримата без маски

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:43
Гост

Ма те тия „правила“ са силно препоръчителни, не задължителни. Нищо, че ни ги представят, като закони и ще има глоби ако не се случват. Не им пука

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:41
Гост

Опредленео е закъсняло това решение

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 16:41
Гост

Добре защо не затяворят дискотеките