Делото за избора на членове на Висшия съдебен съвет от съдебната квота е отложено за 17 ноември, т.е. месец и половина след изтичане на мандата на сегашния състав на съвета на 3 октомври.

Причината – вещите лица, които трябва да изготвят компютърно-техническата експертиза и да отговорят на съмненията около надеждността на системата за гласуване на членове на ВСС, няма да успеят да изготвят заключението си до определената дата на процеса – 15 септември. Това става ясно от определение от днес на смесения петчленен състав от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), който гледа делото за избора на шестимата съдии за членове на ВСС – Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (председател на АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (председател на ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (зам.-председател на СРС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново).

Експертизата беше назначена през юли по искане на жалбоподателите – тримата кандидати за членове на ВСС Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и от съдията от Луковит Владислава Цариградска. Адвокат Александър Кашъмов заяви, че става дума за „избор с пряко отношение към независимостта на магистратите“, а според данните от одита на системата за електронно гласуване, който беше одобрен от ВСС на 31 март, са отправени 18 препоръки, „много от които сочат рискове от средно и високо ниво“.

Съдът реши да назначи тройна компютърно-техническата експертиза, която да отговори на множество поставени въпроси. Тя трябваше да бъде изготвена от вещо лице от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН и двама експерти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Техническия университет в София.

Оказа се, че от Софийския университет са определили за вещо лице проф. Владимир Димитров, който обаче е участвал в изготвянето и на одита на системата, поръчан от ВСС. Затова съдът е преценил, че проф. Димитров не може да участва като вещо лице и в експертизата, поради което е поискал от СУ по възможност да посочи евентуално други двама специалисти.

От Техническия университет пък са отговорили на съда, че в момента изобщо не могат да посочат експерт заради летния сезон и отпуските на преподавателите.

В крайна сметка вещи лица бяха намерени като последното от тях беше включено на 24 август. Но заради трудностите при намирането на специалисти и съответно съкращаването на срока за изготвянето на експертизата, трите вещи лица поискаха от съда да им отпусне още време. Те са помолили и за още нещо – съдът да задължи шефа на IT дирекцията във ВСС да им предостави достъп до информационната система за гласуване, както и нейните логове (технически дневници), бази данни, виртуални машини и други, свързани с въпросите на експертизата, защото само така ще могат да изготвят експертизата.

Смесеният петчленен състав на ВКС и ВАС разпорежда на трите вещи лица да бъдат издадени удостоверения, които да бъдат представени на ВСС, за да получат достъп до системата за гласуване и отсрочи делото за 17 ноември.

 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Срам ме от Луковотска ….,
Срам ме от Луковотска ….,
13 септември 2022 21:32
Гост

Докато такива като Истамбулска им се позволяват всевъзможни мисловни полюции ще има батаци. Но батциъе са за нас нормалните и обикновени магистрати , а не за нея . Нейното поведение не из е следва никой от Луковит, Плевен и Варна . Познаваме си я за нищо не става. То е ясно, ме е без там а и безкруполна!!!

Съдия
Съдия
13 септември 2022 17:58
Гост

Крайно време е неизбраните колеги да оттеглят иска си и да не товарят всички нас със щенията и мечтите си. Покажете достойнство и дайте възможност на съдебната власт да функционира нормално. Едва ли някой магистрат има интерес от това забавяне….Другото означава личен егоизъм и довеждане до сериозни кризи и там,където ги няма!

Венетка Марковска
Венетка Марковска
13 септември 2022 8:50
Гост

На почтена, работеща и честна съдебна власт – ЕКСПЕРТИЗА НЕ Й ТРЯБВА!

АМИН

Не на паркинг в парка!
Не на паркинг в парка!
13 септември 2022 8:45
Гост

Може ли информация, в парк Гео Милев, на улица Бетховен, при връзката с улица Чар, какви са бяха камиони там? Да разбирам ли,че отново ще се ореже парка, за да се прави…паркинг ? До неотдавна там беше зелена площ, после селяните почнаха да паркират, и се превърна в кална точка. Вместо поставяне на ограда-което значи,че тревата пак ще поникне, общината реши мястото действително да превърне в паркинг-поредното орязване на парк Гео Милев. На този паркинг софиянци няма паркират, ще се ползва от селяните в новите съседни блокчета, в тези нови блокове преобладаващо доминира селЕнията(с Е). Посочения терен е публична общинска… Покажи целия коментар »

Солна киселина
Солна киселина
13 септември 2022 8:40
Гост

Истанбулска става все по, най, баш задоволена. На прост човек к.р се набива. Рече го Боко. Тиквата.

PS. Да се видят в огледалото какво представляват. И що е то правосъдие и има ли почва то у нас.

Терзанията на един съдия в РС
Терзанията на един съдия в РС
12 септември 2022 20:47
Гост

М, аз докато стигна във ВКС, сигурно ще минат едно 10 години, ако не и повече. Изкарвам прилични доходи, отделно докарвам си допълнителни доходи, като водя упражнения по търговско право в нашия ЮФ, занимавам се с наказателни дела, интересно е. Но…питам се – КОГА ЛИ ЩЕ СЕ ВИДЯ И АЗ ЧЛЕН НА ВСС?! А ДАНО МЕ ИЗБЕРАТ НЯКОЙ ДЕН. ЩЕ БЪДА КАНДИДАТ СЛЕД ВРЕМЕ.

Съдия СРС
Съдия СРС
12 септември 2022 20:53
Гост

Колега, може и никога да не стигнеш до ВКС, тъй като не е крайна спирка за всички съдии. А и скоро няма да има конкурси за междинните нива, за да имаш прогнозируемо кариерно развитие, освен ако не се казваш Калпакчиев, Влахов, за да можеш да прелетиш през инстанциите

Съдия СРС
Съдия СРС
12 септември 2022 19:23
Гост

ССБ не разбраха, че съдиите изпитват неприязън към тях абсолютно безплатно. И наново да се проведат избори, резултатът ще е същия.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 10:52
Гост

Неприязън изпитват магистратите, които са на хранилка при обръчите от фирми на Доган, защото ССБ години наред им мътят водата. Когато напр. трябва да върнат мутрите на Кап. Андреево и т.н.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 14:55
Гост

А тези от ССБ искат някой друг да сложат на Капитан Андреево, например И. Пр. или друг, посочен от Козяк

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 15:30
Гост

Само да споделя, че без действащ ВСС, няма да има и заплати в съдебната система. Всеки месец ВСС превежда парите за заплати на съдилищата и прокуратурите. Ако можеха да встъпят избраните от съдебната квота, стигаше за един крехък кворум и най – важното оторизирано лице да подписва платежните нареждания. Така че от октомври може да благодарите на жалбоподателите от ССБ за финансовите последици.

Въпрос 2
Въпрос 2
12 септември 2022 15:40
Гост

Брей, интересно кой подписва заплатите на инспекторите и служителите на ИВСС?!? С елементарни внушения и глупости може пред читателите на ПИК да се упражнявате, там ви е мястото

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 16:25
Гост

На въпрос 2 – ако Конституционният съд приеме по висящото пред него конституционно дело за мандата на инспекторите, че след изтичането му, те нямат никакви правомощия, този, който е подписвал платежните нареждания за заплатите им, може да има сериозни проблемил

Въпрос 2
Въпрос 2
12 септември 2022 16:40
Гост

Аааа, значи ако…. Ако така приеме КС, това решение би имало действие занапред. И то само по отношене на ИВСС, защото питането е за този орган. Не е лошо малко да се разбира от право, като се пише във форум на правно издание.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 16:48
Гост

Дрън – дрън, делото е тълкувателно, а не за обявяване на противоконституционност. Тълкуването действа от момента на приемане на тълкуваната норма, а не занапред.

Петров
Петров
12 септември 2022 14:41
Гост

Сега ли се сетиха, че проф. Владимир Димитров е участвал в изготвянето и на одита на системата?

Лозан
Лозан
12 септември 2022 14:41
Гост

Издънка след издънка. Пълен срам.

Гери
Гери
12 септември 2022 14:36
Гост

Отново закъсняват със сроковете. Безобразие.

Калоян
Калоян
12 септември 2022 14:34
Гост

Ами може да е малко странично мнение, но аз говоря от името си на обикновен гражданин. Пускам си вчера да гледам запис на новия сезон на „Игри на волята“. Една определено красавица на 35 години се хвали, че най-голямото и постижение е, че се е махнала от село, отишла да работи в София в държавната администрация (или министерство на екологията, или на храните или в НАП) и там се запознала с настоящият си мъж – син на богат земеделски производител. За нея това е най-голямото и постижение и тя го намира за личен успех, като да откриеш лекарство против едра… Покажи целия коментар »

Възмутен
Възмутен
12 септември 2022 14:37
Гост

Пази Боже такава да ти е началник.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 14:27
Гост

Това е деликатен момент за държавата, защото кукловодите трябва хем да оставят у масите впечатление, че се провеждат честни избори и хората назначени там се борят за тяхното благо и правосъдие и демокрация, хем в същото време да се наслагат предимно послушковци, които да обслужват определени олигархични кръгове.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 14:26
Гост

Пълна излагация.

Щерев
Щерев
12 септември 2022 14:38
Гост

За кой ли път!

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 14:26
Гост

Ами да не са спали по време на лятото по отпуски…

Бояджиев
Бояджиев
12 септември 2022 14:25
Гост

Определено мога да кажа, че такъя батак не е ставал никога при избора на нов ВСС.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 14:23
Гост

Тоя въпрос остана забатачен. Явно това, че преди не се е случвало такова забавяне не означава нищо. Сега се случва и никой няма против. Просто сегашното ВСС си остава да си работи още някакви месеци. (То пък една работа…)

Василев
Василев
12 септември 2022 14:24
Гост

То пък една работа…

Белорска
Белорска
12 септември 2022 14:22
Гост

Ще видим какво ще стане. Тук говорим за съдебната квота. Но нали и Парламента трябваше да определи хора от тяхната си квота. То няма парламент и на никой явно не му пукаше за тези неща докато още имаше такъв.

Павлов
Павлов
12 септември 2022 14:24
Гост

Абе истината е, че във времена на пандемия, криза след криза, като тези за горива, военна помощ, нестихващи протести организирани от опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, на никой не му е до право. Стават си животински времен аи е важно само да се оцелява и да се живее що годе добре, правото явно, както и изкуството и спорта, отиват на много заден план. А това е лошо.

Дарчева
Дарчева
12 септември 2022 14:21
Гост

Каквото и да си говорим, на сегашното ВСС не му е проблем да си работи и още един мандат. Те си обслужват поръчки на ГЕРБ, живеят си кротко и спокойно, драми няма. Гешев ще си управлява и той кротичко.

Пипи
Пипи
12 септември 2022 14:39
Гост

Сегашното ВСС е наш проблем. Защото нищо не вършат, освен да слугуват на господарите си.

Rebeka
Rebeka
12 септември 2022 14:20
Гост

Много са се забавили. Определено стана пълна каша.