Делото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за наложената му глоба от 1000 лева за неподадена имуществена декларация пред Сметната палата вече е в Административния съд София-град (АССГ).

Панов е бивш председател на АССГ и това пък е станало причина за отвод на съдебния състав, който трябваше да гледа процеса на втора инстанция, показа проверка на „Лекс“.

В края на миналата година съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) потвърди наказателното постановление на шефа на Сметната палата Цветан Цветков, с което Лозан Панов беше глобен с 1000 лева.

Решението на СРС обаче не е окончателно и Панов го обжалва, тъй като твърди, че след като е декларирал имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), не е имало смисъл да го прави и пред Сметната палата. Спорът е дали тримата големи в съдебната власт – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, трябва да подават декларации и пред Сметната палата, и пред ИВСС.

Според районния съд председателят на ВКС е трябвало да подаде имуществени декларации и пред двете институции, защото в тях се обявяват различни обстоятелства. В мотивите си съдия Павлов беше записал, че ако Панов го беше направил, дори и със закъснение, случаят можеше да е малозначителен.

Делото е стигнало до АССГ в края на декември и е било разпределено на състав с председател и докладчик Георги Тафров и членове Милена Славейкова и Даниела Гунева.

На 14 януари съставът на АССГ се е отвел от делото. Мотив за отвода е, че съдия Славейкова е била заместник-председател на съда, когато негов председател пък беше Лозан Панов. Той беше избран за шеф на АССГ в края на 2006 г., а на следващата година негов заместник стана Славейкова.

Според нея съвместната им работа в ръководството на съда тогава води до основателни съмнения в безпристрастността на състава, който сега трябва да гледа делото му.

Предстои то да бъде разпределено на нов състав. Възможно е и други бивши колеги на Панов да се отведат от него, но в АССГ работят 67 съдии и повечето от тях са назначени след 2012 г., когато той вече не ръководеше съда, а отиде във Върховния административен съд.

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
17 януари 2019 13:31
Гост

Правилно решение. Каквито и професионалисти да са, може да проявят пристрастност.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2019 13:29
Гост

Панов с тия циркове… Да ги плати тия пари, какво само привлича внимание. Вече е смешен.

Не на страха!
Не на страха!
17 януари 2019 13:30
Гост

Той не е от вчера. Трябва да си изчисти имиджа.

Пешо
Пешо
17 януари 2019 16:26
Гост

А честта му и обидата от неправомерното решение. И аз да съм на негово място, ще обжалвам.