Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели призовото трето място в Международно състезание по право на Европейския съюз за Централна и Източна Европа (The Central and Eastern European Moot Competition).

Отборът в състав Илияна Тодорова (3-ти курс), Владимир Славов (4-ти курс), Дамян Пилков (5-ти курс) и Ивелин Куленски (2-ри курс), под ръководството на треньорките Ани Станчева и Ана Петрова, заслужено завоюва място на почетната стълбичка.

Състезанието, което тази година честваше своята 25-годишнина, се проведе в сърцето на Европа – в Съда на Европейския съюз в Люксембург, между 2-ри и 5-ти май.

Допълнителен повод за гордост е и индивидуалната награда за оратор, спечелена от Илияна Тодорова за отличните ѝ презентационни умения. За високото ниво на отбора говори и фактът, че в първия кръг (писмени защити и устни пледоарии) получи най-висок брой точки и се класира за полуфинала с първи резултат. С това възпитаниците на Юридическия факултет за пореден път показват, че са сред най-добрите в Европа.

На първо място се класира отборът на университета в Загреб, Хърватия, а на второ този на университета „Киев-Мохила“, Киев, Украйна.
Единствената страна, от която два отбора се класираха на полуфинала, е България. Като на 7-о място в крайното класиране завършиха представителите на Университета за национално и световно стопанство.

The Central and Eastern European Moot Competition (CEEMC) е едно от най-престижните международни състезания по право на ЕС.  Организира се от The British Law Center и се провежда под патронажа на Съда на Европейския съюз и Университета в Кеймбридж. Състезанието представлява симулативен процес по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз, като от всеки участващ отбор се изисква да аргументира позициите на ищец и на ответник под формата на писмени защити и устни пледоарии на английски език. Журито е съставено от съдии от Съда на ЕС, генерални адвокати и водещи специалисти в сферата на правото на ЕС. Тазгодишният казус засягаше теми, свързани със защитата на лични данни и с отговорността на държавите членки за нарушение на правото на ЕС.

Отборът и треньорите изказват специални благодарности  към ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет, „Сиела норма“ АД, издателство „Сиби“ и Висшия адвокатски съвет за финансовата подкрепа и съдействие.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
големия
големия
16 май 2019 14:19
Гост

Браво на състезателите и техните треньорки! Преди две години,когато сегашната треньорка Ана Петрова беше състезател, отбора на Юридическия факултет на Софийския университет спечели първото място на това състезание! България има бъдеще с такива талантливи млади хора!

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 11:13
Гост

За сетен път студентите от СУ показват класа. Добре, че им е осигурена финансова подкрепа. Такива хора заслужават.

Песимист
Песимист
16 май 2019 11:15
Гост

Старата генерация. Вече в ЮФ приемат и с тройки. Не, че тези, които са изкарали високи оценки на приемния изпит със сигурност ще станат качествени юристи…

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 11:06
Гост

Прекрасни млади хора, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

По-спокойно
По-спокойно
16 май 2019 16:07
Гост

Чак пък… Те са умни и не ги мързи, не бих казал, че са представителна извадка за българите, че да се гордеем. Иначе те си работят за себе си, с опцията някой ден да са на позиция да работят за страната си комептентното и професионално. Но само ако имат и морални освен юридически качества, а това са две коренно различни неща, повярвайте ми. Такива добри юрисити с такъв залинял морал, че чак ми се плаче. А също остава възможността да се развият и в чужбина по-нататък.
Тъй че по-полека с гордостта от българщината…

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 16:24
Гост

Можем да се гордеем, че има такива млади български юристи – работливи и умни. Дори да не са представителна извадка, дано повече младежи са като тях.