Известните с опита си да регистрират мюсюлманска партия Отоман и да построят паметник на турския войник в село Славяново Росен и Атанас Йорданови, по известни като братя Юзеирови, бяха осъдени за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към българите и християните.

Делото в Шуменския районен съд срещу тях се гледа задочно, тъй като те от години живеят в Белгия и присъдите бяха прочетени в отсъствието на подсъдимите. Росен Йорданов получи наказание от четири месеца условно с тригодишен изпитателен срок, обществено порицание и 2500 лв. глоба. Присъдата на брат му Асен е три месеца условно, с три години изпитателен срок и отново обществено порицание и 2500 лв. глоба.

Наказанията им са за това, че на 2 април 2010 г. в хотел „Шумен“ в Шумен са проповядвали национална и етническа омраза към българския народ чрез слово и носенето на фесове при учредяването на политическа партия с абревиатура ОТОМАН, като използвали турски военен марш и песента „Джелем, джелем“. Тогава братя Юзеирови пискаха Търговище да бъде преименуван на Ески Джумая и заявиха, че той повече от 500 години турски град.

По време на учредяването на партията Росен носеше фес. Освен това двамата братя използвали символа полумесец в знамето на политическата партия и изпълниха мюсюлманската молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полк. Каварналиев, като проповядвали омраза на религиозна основа. Прокуратурата припомня в обвинителния си акт, че това се е случило на Разпети петък, най-тъжния ден за православното християнство.

От държавното обвинение също не настояваха за ефективни присъди за братята, а за наказания по осем месеца условно тригодишен изпитателен срок. По делото са били разпитани общо 51 свидетели и бяха изслушани 11 вещи лица. Присъдата подлежи на обжалване.

Преди две години по иск на тогавашната комисия за отнемане на законно имущество от Росен Йорданов бяха конфискувани имоти за над 1 млн. лв.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2018 17:34
Гост

Турски паметници ще ми строят тези! На главите ни се качиха.

Минувач
Минувач
26 април 2018 17:40
Гост

Това, ако българи го направят в Турция… Има да търкат наровете в затвора.

Анонимен
Анонимен
26 април 2018 17:23
Гост

Трябваше да ги осъдят ефективно.

младши
младши
26 април 2018 16:55
Гост

Мдааа.. поредната демонстрация на двойни стандарти. Значи носенето на фес и произнасянето на петъчна ислямска молитва на разпети петък представлява проповядване на омраза – с конклудентни действия? Ми да ви имам аргумента. Такива фашистки репресии в Османската империя спрямо неверниците никога не е имало.
Нещата обаче предстои да се променят. В системата влизаме нови хора, с ново мислене. Предстои духът на фашизма да бъде погребан, този път – завинаги.

Време разделно
Време разделно
26 април 2018 17:37
Гост

Не е имало въобще репресии. Даже е царила пълна демокрация. Може да си избираш къде да ти е главата- под феса или на дръвника.

Anonimen
Anonimen
26 април 2018 16:48
Гост

Вече започвам да си връщам вярата в българското правосъдие.