Бившият счетоводител на Корпоративна търговска банка (КТБ) Бисер Лазов, който е бил и „дясна ръка“ на подсъдимия за източването ѝ Цветан Василев, а днес е основен свидетел срещу него, започна да дава показания в Специализирания наказателен съд.

От Лазов се очаква да обясни схемата за източването на банката и връзките на Василев с политическия елит, но в днешните си показания свидетелят ограничи разказа си само със спомените си от срещи с бившия премиер Иван Костов.

Разпитът на Лазов започна с негово пространно изложение за началото на кариерата на Цветан Василев, запознанството и общата им работа, а зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е командирован за делото в спецсъда, обясни пред журналисти, че целта на прокуратурата е обществото да разбере кой е източил 7 млрд. лева от КТБ и къде са отишли тези пари. Според Гешев това ще стане ясно, ако свидетелят Лазов разкаже пред съда това, което е споделил в хода на разследването. Гешев каза, че Лазов е бил дясна ръка на Василев и от свидетелствата му трябва да станат ясни „политическите трепети“ на банкера. По думите му обаче Лазов не е отпускал кредити и затова не е подсъдим.

Пред съда основният свидетел на обвинението разказа как Цветан Василев му споделил, че с Иван Костов се познавали отдавна и Лазов виждал бившия премиер в кабинета на банкера, когато КТБ се помещаваше в сградата на пл. „Гарибалди“.

След това си спомни как Василев го завел до административна сграда в локалното платно на столичния бул. „Цар Борис III“, където се срещнали с дъщерята на Костов – Мина. Уговорката била фирми на Василев да наемат офиси в сградата. След като това било изпълнено, Василев наредил на Лазов да се види лично с Костов и дъщеря му и да уточни как да им се дават месечно по 25 000 лева.

„Казва: „Намерете начин да се облекат в някаква форма. Под формата на договор, фактура“. Това за него беше вече технология по изпълнението“, каза Лазов.

Свидетелят разкри, че разбирането на Цветан Василев за съществуването на една банка е тя да има лоби, а още през 2001 г. банкерът му разкрил и нов начин за правене на бизнес – с подставени лица, които банката да финансира.

„Първото му подставено лице бях самият аз“, призна Лазов и каза, че така била регистрирана първата от много фирми, близки до КТБ, през която той купил мина „Стамянци“ с пари на КТБ. След това Василев започнал да се доверява и на не толкова близки до него хора, като шофьори, охранители и др. По същата схема били купени акциите на „Дунарит“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петър
Петър
27 март 2019 20:54
Гост

А кога ли ще се стигне Василев да върне милиардите на вложителите на КТБ.

Стела
Стела
27 март 2019 18:59
Гост

А кога ще разказва за Цветан Василев и престъпленията му?

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 17:04
Гост

Добре е, че Бисер Лазов пропя. Иначе Василев щеше да завлече и него.

Малките риби
Малките риби
26 март 2019 17:05
Гост

Той отдавна го е завлякъл. А да сте чувсли, че при такива процеси винаги има бушон, който гърми.

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 17:02
Гост

А дали наемът на тези офиси е реален. Или са за по 25 000, защото са на фамилия Костови.