Полицаят Веселин Денчев, който беше оправдан за ударите с палка по протестиращ срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г., сега е осъдил прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева, научи „Лекс“.

Преди дни съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) е уважила частично иска на Денчев за неимуществени вреди от незаконното обвинение, който е поискал обезщетение от 80 000 лева.

В нощта на 23-и срещу 24-и юли 2013 г. антиправителственият протест пред парламента ескалира, след като полицията опита да изведе депутатите от бюджетната комисия, които гласуваха до късно актуализация на бюджета. Събитията бяха запомнени като „нощта на белия автобус“, защото полицаите опитаха да изведат с автобус народните представители, но се отказаха, след като той беше засипан с камъни. През нощта от МВР започнаха да извозват депутатите с камионетки, а полицаи трябваше да осигурят трасе и започнаха да изблъскват протестиращите. Кадри на бТВ показаха как един униформен с бяла маска на лицето налага произволно с палката си хората около него, които в този момент доброволно се изтеглят и дори успява да разбие главата на един от тях – Кирил Димов.

След това започна проверка на МВР, а главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че лицето на записите осъществява полицейско насилие. Проверката на МВР установи, че най-вероятно мъжът с маската е служителят на жандармерията Веселин Денчев, но той и колегите му удряли протестиращи само по мускули и крайници, а освен това имало групово нарушаване на обществения ред и употребата на насилие е била законна. Полицаят беше наказан само с „писмено предупреждение“ заради ползването на маската и затова, че не е представил доклад след случая, но и това наказание беше отменено от съда.

След това обаче прокуратурата му повдигна обвинение за причинена лека телесна повреда на протестиращия Димов и в началото на 2014 г. Денчев беше пратен на съд. След близо 3 години той беше оправдан от Софийския районен съд и присъдата влезе в сила, след като прокуратурата не протестира. Според съда не е било безспорно доказано, че именно Денчев е полицаят с маската и никой от множеството свидетели не го е разпознал.

Случаят и последвалото дело срещу униформения бяха широко отразени в медиите и това е една от причините сега Денчев да получи и по-голямо обезщетение за неимуществени вреди. В исковата си молба до СГС той пише, че е през тези години е преживял много страх, унижение, стрес, разболял се, разбило се и семейството му, сменил и работата си, тъй като търпял и подигравки от колеги.

В един момент Денчев дори не искал да излиза от дома си, свидетелства негов бивш колега. Той разказва, че в социалните мрежи имало коментари и снимки на Денчев, според които той бил виновен за всичко в злополучната нощ. Част от коментарите били доста заплашителни и той се притеснявал да не бъде разпознат на улицата и някой да реши да се саморазправя с него. Според показанията на този свидетел имало и коментари в социални групи, които били от типа „видиш ли, ако се срещнем на улицата, да видим дали е толкова мъж“.

Съдът приема, че в случая претърпените неимуществени вреди са по-големи от обичайните заради широкия обществен отзвук и заради това, че обвинението е свързано пряко с работата на полицай.

„В резултат на широкото отразяване на процеса в медиите, в социалните мрежи имало голям обществен отзвук и негативни коментари за ищеца, което от своя страна довело до чувството му за несигурност и страх от саморазправа с него по улиците, в случай че бъде разпознат като полицаят бил протестиращи в нощта на белия автобус“, се казва в решението на съда. В него съдия Алексиева подчертава още, че към полицаите има завишени изисквания за почтеност и професионализъм, и когато служител на МВР е незаконно обвинен за престъпление в областта на работата му, то и щетите са по-големи, защото уронват и служебния му авторитет.

„По тази причина, създадените при наказателното преследване неудобства и притеснения имат по-силно отражение върху отделните негативни изживявания на упражняващите такива професии и пряко значение за размера на обезщетението. Дискредитирането на ищеца в обществото като професионалист без съмнение се е отразило на психическото му състояние и бъдещото му кариерно развитие“, пише в решението. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Небивалици
Небивалици
25 юни 2019 15:02
Гост

Ако не може да се установи със сигурност извършител на нещо, като извършителят е служител на МВР, който е на конкретно място, в конкретно време, един от ограничен брой конкретни хора на това място и по това време, то каква прокуратура имаме изобщо.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 16:21
Гост

Кой главен прокурор е „отличник“ по брой дела по ЗОДОВ?
а) Никола Филчев
б) Борис Велчев
в) Сотир Цацаров

отличник
отличник
18 юни 2019 17:33
Гост

Спорен въпрос, а и ще може да се отговори след 3-4 години след края на мандата на Цацаров. По моему Велчев, просто защото тогава много се засилиха делата по ЗОДОВ, а иначе – бай Кольо трябва да води, той винаги е бил шампион – бокс, цигулка, квот се сетиш

Deep
Deep
18 юни 2019 16:12
Гост

Как така го разпознало МВР, за да каже, че нищо лошо не е направил, освен че носи маска, а после никой не потвърждава в съда?

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 12:31
Гост

Говорейки за изискванията за почтеност и професионализъм, разбирам, че на полицаите никак не им е леко. Но техният произвол по някога е недопустим.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 11:38
Гост

В крайна сметка, ако е бил Веселин Денчев, то той е бил с маска и няма свидетели, че е извършил побоя.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 11:10
Гост

Преживял страх и унижение, разбираш ли. А хората, които налагаше безразборно какво ли са преживели?

конспиратор
конспиратор
18 юни 2019 17:35
Гост

баси какво излезе, вместо да бъде наказан, защото е бил хората, той получава 30 000… това е прокурорско безумие и като че ли нарочно несвършена работа

съпричастен
съпричастен
19 юни 2019 11:17
Гост

а тия хора, що не питаха гербавите лидери що ги пратиха там да вършат безобразия!? И как се чувстват сега, като им натресоха Пеевски за съуправляващ? И тогава един милион заем беше катастрофа, а сега 20 са благодат ли?

съпричастен
съпричастен
19 юни 2019 11:13
Гост

хората, които са пострадали, да си търсят обезщетение от гербавите, които ги метнаха там 😉

Срам
Срам
18 юни 2019 11:08
Гост

Това решение е пълна излагация. Полицаят налага произволно с палката си хората около него, разбива главата на един мъж и получава обезщетение.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 14:03
Гост

Може да е бил Денчев, може и да не е бил той. Работа на прокуратурата е да докаже кой е налагал протестиращите и затова сега е справедливо прокуратурата да плаща.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2019 14:43
Гост

Прокоратурата не плаща! Ние плащаме.

горчиво вино
горчиво вино
19 юни 2019 7:44
Гост

въпрос на доказване. това е наказателен процес, висок стандарт – не става с най-вероятно е бил той… ми, да, най-вероятно е бил той, ама с вероятности не се влиза в затвора и на това му се казва правова държава

Анонимен
Анонимен
19 юни 2019 8:37
Гост

А кой е допуснал да бъде с маска? И къде са им отличителните знаци по униформите, въз основа на които да бъдат идентифицирани? Няма ги. Ако Вие смятате, че е случайност, аз смятам, че е напълно умишлено, за да се упражни насилие и след това да не се носи отговорност. МВР пази, но не нас, а властта и служителите си.