Прокуратурата е осъдена да плати над 57 000 лева обезщетения на Ивелина Бахчеванова, която беше сред подсъдимите и оправдани за взривовете в завода за боеприпаси „Миджур“, при които загинаха 15 души.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС) (виж тук), който уважи в пълен размер иска на Бахчеванова за 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконното обвинение и ѝ присъжда още 7510 лева за имуществени вреди от платени адвокатски хонорари и разноски за пътувания и престой във Видин, където беше гледано на първа инстанция делото за взривовете.

Бахчеванова беше шеф на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ към Министерство на енергетиката, икономиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Тя беше обвинена в престъпление по служба, защото като секретар на комисията е подвела членовете ѝ и разрешила вноса на мините от Гърция. Подсъдими с нея бяха бившият шеф на завода Валери Митков, инж. Палма Иванова, която е била инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завода, както и Божидар Василев, който е бил началник отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в МВР.

Трагедията в завода се случи на 1 октомври 2014 г. Мощните взривове в „Миджур“, който тогава се казваше „Видекс“, отнеха живота на 15 работници, а още трима бяха ранени. Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а взривовете бяха толкова силни, че две от сградите бяха изпепелени. Според разследващите причините за многото жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси. В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.

Делото беше внесено в окръжния съд във Видин през 2016 г., а две години по-късно и четиримата подсъдими бяха оправдани. Прокуратурата протестира и процесът продължи в апелативния съд в София, който миналата година потвърди оправдателните присъди. Държавното обвинение обаче ги атакува и пред Върховния касационен съд, който окончателно оправда подсъдимите през май т.г. (виж тук).

Бахчеванова твърди, че през шестте години, през които е продължило делото, тя е изпитвала стрес и неудобство, били накърнени личната ѝ чест и достойнство, била притеснена и от негативния отзвук в медиите, а делото непоправимо засегнало професионалната ѝ репутация и имало негативен ефект върху семейството ѝ.

Съдът отбелязва, че са били проведени общо 54 съдебни заседания за трите инстанции, на повечето от които Бахчеванова е присъствала и макар да е била с най-леката мярка за неотклонение – подписка, правата ѝ били ограничени, защото била в неплатен отпуск и загубила доверието на колеги и приятели.

„За повече от шест години, ищцата е била принудена да отсъства от семейството си, в т.ч. и от детето си, което към датата на привличането ѝ като обвиняем е било кърмаче, на 6 месеца. В един продължителен период от време, ищцата е търпяла негативни емоции, свързани от една страна със страх от неоснователно осъждане, от друга – с невъзможността да полага адекватни грижи за семейството и детето си, съпътствани от финансови затруднения във връзка с невъзможността ѝ да полага труд, да получава възнаграждение, и едновременно с това да организира защитата си, заплащайки разходите във връзка с воденото срещу нея наказателно производство.

При всички тези обстоятелства по настъпването на вредите и ефекта, които оказват върху цялостния начин на живот на ищеца, съдът намира, че обезщетение за претърпените неимуществени вреди, в размер от 50 000 лева би могло поне частично да овъзмезди претърпените от ищцата негативни емоции“, се казва в решението на съдия Даниела Попова. То обаче не е окончателно и прокуратурата може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

22
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 декември 2022 10:14
Гост

Не става дума за прикриване, а за невъзможност за разкриване по безсъмнен начин.След взрива, спомням си от тв, имаше един огромен кратер, всичко беше изчезнало безследно. Просто е било невъзможно да се установи причината за взрива, а експертизите са почивали на предположения, без експертите да се ангажират с тях.При това положение, при неясна причина, няма как да се докаже и причинна връзка на нечие действие или бездействие. „………. Такава причина не би могла да бъде и описана, тъй като никой от експертите по делото не дава и не би могъл да даде отговор на този въпрос, въпреки детайлното изследване от… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
04 декември 2022 2:11
Гост

Тогава бях от охранителната група на 68ма-бригада СС причина за взрива си имаше ХЕКСОГЕН!! Изполвал съм тая гадост,а те я правеха с тонове,защото е по-лесно да утилизираш мина с взрив отколкото като я разглобиш-100 бр. на ден това и Херкулес не го може,ама в разрешителното за многократен внос така бяха писани вътре по разписи имаше 800 хил „Бетита“ мината на САЩ-за справка в зоната между 2-те Кореи мините са 1 млн…..повече какво да говоря…

Чавдар
Чавдар
02 декември 2022 16:26
Гост

Това с осъждането на родната ни прикриватура още малко и ще стане ежедневие.

Николаев
Николаев
02 декември 2022 16:12
Гост

E, как може да са разтваряли мините с чук? Нямало ли е кой да обясни на тези хора как се прави това.

Наталия
Наталия
02 декември 2022 13:17
Гост

Наистина тъпи каскетаджии

Фредо
Фредо
02 декември 2022 13:37
Гост

Добре, че ти си умна. За баланс. Проста маймуна

Рики
Рики
02 декември 2022 16:17
Гост

Нищо чудно да обжалват пак.

Лена
Лена
02 декември 2022 13:17
Гост

Ще рече човек, че някой там просто повдига обвиненя без да прегледа събраните доказателства и да прецени има ли смисъл или не

Фредо
Фредо
02 декември 2022 13:39
Гост

Тъй де, ако доказателствата бяха такива, че не може да се каже кой е извършителя и беше спряно щяхте да ревете като стадо овце, че някой някого прикрива. Във всички страни има такива обезщетения. България далеч не е лидер. Акде като сте умница станете прокурори и да ви видим. Или е по- лесно да сме експерти по форумите

Кирил
Кирил
02 декември 2022 16:19
Гост

За пореден път се издънват.

Мирише на пари
Мирише на пари
02 декември 2022 13:16
Гост

Някой пак ще се облажи. Ами не е лошо. Когато повдигнатите обвинения са малоумни и без доказателства.

Дерменска
Дерменска
02 декември 2022 13:16
Гост

Вече Гешев може да поиска следващат реформа в НС или КС да е за това да не може обвинен да води дело срещу прокуратурата, след като бъде оправдан

Елцин
Елцин
02 декември 2022 13:15
Гост

Ама хаде де, това зачести вече. Няма ли кой да вземе мерки.

Фики
Фики
02 декември 2022 16:21
Гост

Кой? Гешев ли!

Тодорина
Тодорина
02 декември 2022 13:15
Гост

Прокуратурата редовно се дъни ама редовно

Тити
Тити
02 декември 2022 16:23
Гост

Именно за това тази новина не ме учудва въобще.

Dualizam
Dualizam
02 декември 2022 13:15
Гост

Безумие. Това е тотално безумие. Вземете се в ръце.

Тешко
Тешко
02 декември 2022 13:14
Гост

Така така. Подкрепяйте си иначе Гешев, че говорел умни работи.

Възмутен
Възмутен
02 декември 2022 16:24
Гост

На приказките е цар. Ама когато се налага да действа…

Rico
Rico
02 декември 2022 13:14
Гост

Е, сефте някой да осъди прокуратурата ни

Бързарски
Бързарски
02 декември 2022 13:14
Гост

Класическо заглавие от месеци „осъди прокуратурата за…“

Анонимен
Анонимен
02 декември 2022 13:07
Гост

Малоумни каскети…..