Всички адвокати в България трябва да подадат декларация, че са запознати с вътрешните правила на професията за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това предвиждат окончателно приетите от Министерският съвет промени в Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ППЗМИП), които днес бяха публикувани в Държавен вестник (с окончателния текст на измененията можете да се запознаете тук).

Както „Лекс“ писа, въпросните правила трябва да бъдат създадени и приети от Висшия адвокатски съвет. Той вече има само 4 месеца, за да го направи. Работата по тях не можеше да започне докато ДАНС не изготви т. нар. Национална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма. Тя обаче е факт от 9 януари 2020 г. и от тогава започнаха да текат шестте месеца, в които ВАдС трябва да приеме правилата за адвокатите. Крайният срок да е готов с тях е 9 юли 2020 г. След като ги приеме, той ще има 7 дни, за да ги публикува на сайта си, тъй като са задължителни за всички адвокати и те трябва да се запознаят с тях.

Адвокатите трябва да следят именно за датата на публикуването им, тъй като според новите правила в ППЗМИП, именно от нея ще започне да тече 14-дневен срок, в който трябва да ги прочетат и да подадат декларации, че са се запознали с тях.

Така регламентираните срокове означават, че подаването на декларациите на близо 14 000  адвокати трябва да приключи най-късно до края на юли 2020 г.

За декларациите ще има образец, който ще бъде утвърден от шефа на ДАНС и ще бъде публикуван на сайта на агенцията. Впрочем такъв образец има и сега, но от правителството посочиха, че се налага да той да бъде променен, като това ще стане след като влязат в сила обнародваните днес промени в ППЗМИП.

С промените в правилника се урежда, че декларациите „се представят на адвокатските съвети“, т.е. всеки ще ги подава в колегията, в която е вписан. Така най-голямата колегия у нас – в София, ще трябва да се организира за 14 дни да приеме декларации от над 6000 адвокати.

По време на общественото обсъждане на промените адвокат Герман Германов възрази срещу „здравия разум“ при въвеждането на подобно задължение за адвокатите, които са длъжни да познават закона и правилата. „Декларирането е за „знаене“ и „незнаенето“ няма да породи някакви отделни санкционни последици, извън предвидените в закона от самото неспазване на мерките, няма как с тази декларация да се въведе допълнително отговорността по чл. 313 НК“, изтъкна той. И добави, че държавата постоянно прави усилия за намаляване на административната тежест и част от това е „да не се иска изготвяне на ненужни, излишни писмени документи“. Адвокат Германов напомня, че адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се и заявява, че въвеждането на ненужни изисквания и обременяването със задължения в полза на държавен контраразузнавателен орган е посегателство срещу тази свобода и независимост.

От правителството са отхвърли възраженията му. И са отговорили, че целта на разписването на този механизъм е „повишаване на осведомеността на посочените в разпоредбата категории лица за приемането на единните вътрешни правила от съсловните и професионалните им организации, както и подпомагане на тези организации в този процес“. „Целта е не да се санкционират лицата, а да се подпомогне процесът и повиши ефективността“, посочват от правителството. И заявяват, че „попълването на една кратка декларация не би следвало да се отчете като прекомерна административна тежест особено, ако това допринася за посочената по-горе цел“.

„По никакъв начин предлаганите редакции не пренебрегват факта, че адвокатурата е „свободна, независима и самоуправляваща се“. Както е описано по-горе, изискванията не следва да се третират като ненужни или обременяващи“, се казва в мотивите, с които се отхвърлят възраженията срещу въвеждането изискването адвокатите да подават подобни декларации.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
PE2
PE2
15 март 2020 18:59
Гост

Абсолютно безсмислена декларация. Чиста формалност, която няма да затрудни адвокатите, но ще създаде ненужна хамалогия. От изначалната идея адвокатите да се превърнат в доносници на ДАНС срещу клиентите си, е останала тънката мисъл, че ако ДАНС прояви интерес към определено лице може да провери дали адвоката му е подал декларация, да „установи“, че адвоката е трябвало да прецени да направи нещо но не го е направил и съответно да изнудва „на компра“ адвоката да стане доносник за да избегне наказание което може да му наложат затова че според тях не е постъпил по начина по който те считат, че е… Покажи целия коментар »

да се разшири обхватът на декларациите!
да се разшири обхватът на декларациите!
14 март 2020 2:23
Гост

При тази широка некомпететност е редно адвокат да подписва делкларация по всяко дело,че е познава нормативната уредба. Примерно, ако адвокат не разбира от ЗУТ, но поеме дело , и делото бъде загубено поради незнание и некомпететност на адвоката-да носи наказателна отговорност. Ако адвокат води градански дела да подписва,че познава съответните закони. така ще се избягват некомпетентни съвети(например има юнак, даващ съвети на длъжници,,че могат да изчистят дълговете си,като фалират в Англия-това е напълно неверен и некомпетентен съвет). Ако адвокат поема дела в материя, от която не разбира-да носи наказателна отговорност, като по всяко дело подписва декларация,че разбира от дадената област… Покажи целия коментар »

PE2
PE2
15 март 2020 18:46
Гост

Колега не съм съгласен. Разбирам какво имате предвид но то не се постига по този начин. Много неопределено нещо е какво точно се разбира че някой има право да се счита за компетентен в някоя област. Дайте да забраним общо практикуващите лекари?

???
???
13 март 2020 18:27
Гост

Хе хе … Герман пак се е развихрил и трупа евтини дивиденти …
п.п. но безспорно е прав … безмислена декларация …

Адвокат
Адвокат
13 март 2020 11:50
Гост

Всички коментиращи нямате идея от самостоятелност и независимост. Утре като Ви чукнат на вратата, че сте укрили местен данък за някоя продажба на имотец не се обръщайте към адвокат, нали и той ще е от наглеците… Ама не, тогава ти си майка, ти си баща… Все ви е лесна нашата работа, ей тъй за 5 минути решаваме нещата, но никой не мисли какво стои зад това. И да кажа не съм юридическо лице и не съм ви длъжна за нищо, както не съм длъжна да вършаработата на танцьорите, плащам огромни данъци, за разлика от държавните служители

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 11:57
Гост

И въпреки това, попълването на една декларацийка няма да им усложни живота.

да има декларации!
да има декларации!
14 март 2020 2:31
Гост

На изпита за съдии по вписванията кандидатите получиха 90 процента двойки. Кандидатите бяха адвокати-повечето от тях. Така,че твърдо трябва да се подписва декларация за знаене на закона, защото масово адвокатите не познават законите, те са всичколози-има адвокати, коиито поемат и дела от материя, от която не разбират. Като адвокат подпише декларация,че познава закона,ако се окаже,че не познава закона, като отиде при Бай Ставри-тъкмо ще има време да го научи.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 10:38
Гост

Ей, жал нямате. Само им вменявате задължения на горките хорица.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 10:32
Гост

Излишна бумащина и бюрокрация. Напълно излишно е.

Demireva
Demireva
13 март 2020 10:27
Гост

Приветствам това решение. ПРавилно е и е на място. Успех

Filipa
Filipa
13 март 2020 10:26
Гост

Нищо нередно не виждам. Всякак трябва да се ограничи възможността да се перат пари. Защото това е престъпно.

Dimitrina
Dimitrina
13 март 2020 10:26
Гост

Голямо тюхкане. Ако накараш адвокат да се разпищше някъде и става страшно.

Лила Миле
Лила Миле
13 март 2020 10:25
Гост

Бе да приемат бе. С това ли да се занимаваме. С тая корона по улиците. Да се подписват там и да се свършва. Какво са тръгнали да се жалят. Или нещо се сещат, че може да има уловка в това да ги карат да се разписват.

Христина Милев
Христина Милев
13 март 2020 10:24
Гост

Герман Германов правилно възразява и има основания. Това, че някой не знае или знае не променя нищо.

Kalina K
Kalina K
13 март 2020 10:23
Гост

Защо да не подадат декларация? Нима не знаем, че има такива, които правят именно това нещо. Така поне няма как да кажат, че са проспали закона и не са знаели.

Фиданка Р
Фиданка Р
13 март 2020 10:22
Гост

Адвокатите трябва да знаят. Ами съмнявам се да не знаят към момента. Проблема идва от там, че те и да знаят не искат понякога да спяазват тези правила. Това е.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 10:29
Гост

На човек да му омръзне да им играе по свирката.

Димитриева
Димитриева
13 март 2020 10:21
Гост

Еми те знаят. Обаче дали го спазват е друга работа.