Да бъде обявен конкурс за 92 свободни места за нотариуси в цялата страна, предложи днес министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя огласи проекта на заповед за обявяване на конкурса, по който всички заинтересовани имат един месец, за да представят писмени предложения и възражения. Едва след това, с издаването на окончателната заповед, ще бъде определена датата за провеждане на писмения изпит, като се очаква тя да е най-рано през есента.

Предложението на Цачева е да бъде проведен конкурс за 92 нотариуси в 61 града.

Най-много свободни места са обявени за София – 5. Четири са свободните бройки за нотариуси в Ямбол, по 3 са обявените вакантни позиции във Варна, Видин, Добрич, Русе и Сливен. Двама нотариуси се търсят в Балчик, Бяла, Горна Оряховица, Дупница, Златоград, Ивайловград, Казанлък, Лом, Омуртаг, Плевен, Разград, Силистра, Тополовград и Търговище. В Пловдив и Бургас е обявено по едно свободно място. Виж пълния списък тук.

Правосъдният министър посочва, че за да обяви новия конкурс, е взела предвид, че при последния, който се проведе преди три години, не бяха заети всички вакантни места. „Налице са и вакантни места по съдебни райони поради преместване на нотариуси при условията на чл. 34б от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, и поради загубване на правоспособност на нотариуси в случаите по чл. 35, т. 1, 2 и 3 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност“, обяснява още Цачева.

И заявява, че нарежда провеждането на нов конкурс „с оглед равномерното разполагане на нотариусите на територията на страната и с цел да се създадат подходящи условия за предоставяне на нотариални услуги на гражданите и юридическите лица и да се предотврати нелоялната конкуренция при осъществяване на нотариалната дейност“.

В проекта на заповедта се посочва, че документите за участие в конкурса ще се подават с писмено заявление до министъра на правосъдието в едномесечен срок обнародването ѝ в Държавен вестник.

За участие в конкурса се плаща такса от 50 лева.

До устен изпит ще се допускат кандидатите, издържали писмения с не по-малко от „Добър 4“. Като списъкът и графикът на допуснатите до устната фаза на конкурса ще бъдат обявени най-малко пет дни преди началото ѝ в сградата на Министерството на правосъдието и на сайта му.

През 2015 г., когато се проведе последният конкурс за нотариуси, останаха 32 свободни места. Тогава бяха обявени 111 вакантни позиции за 60 района в цялата страна. Така не беше назначен нито един нов нотариус в Бяла, Бяла Слатина, Видин, Златоград, Ивайловград, Кула, Никопол, Разград, Свищов, Тополовград, Търговище, Харманли  и Ямбол. По една свободна позиция остана в Айтос, Ардино, Велики Преслав, Гоце Делчев, Димитровград, Крумовград, Момчилград, Провадия, Силистра и Сливен. В Горна Оряховица и Лом останаха по 2 вакантни места за нотариуси.

Тогава заявления за участие в конкурса за нотариуси подадоха общо 684 души, а до участие бяха допуснати 629 кандидати.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 април 2018 17:38
Гост

ot kamarata ako ne vazraziat sreshtu broikite pak na sega she zapochnat pak edni smetki i moje i da otpadnat niakoi mesta. no moje i veche da sa se razbrali s cecka

кинти
кинти
11 април 2018 15:36
Гост

Няма какво да го мислим, сега пак ще си останат незаети същите места. Кой иска да е нотариус в Кула? Всички ще пускат за София, Пловдив, Варна… Но то и там хляб не остана.

Очевидец
Очевидец
11 април 2018 15:02
Гост

Правосъдният министър да си оправи правосъдието, вместо да ни пуска още парашутисти.

Анонимен
Анонимен
11 април 2018 14:54
Гост

А кога ще бъде конкурсът за ЧСИ? Там парата е повече 🙂

Анонимен
Анонимен
11 април 2018 17:15
Гост

Там има и повече бачкане, каквото и да си говорим. Не е само да удряш печатите

Справедлив
Справедлив
11 април 2018 14:54
Гост

Мисля, че нотариусите вече са предостатъчни, особено в София.

Анонимен
Анонимен
11 април 2018 15:34
Гост

Golqmata iznenada sa svobodnite mesta v Sofia. Iavno ima nashi hora, na koito ne im se raboti v provansa

нетърпелива
нетърпелива
11 април 2018 14:50
Гост

Колегиии, дочакахме! Да видим сега кой кого!