Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обяви дълго чаканите конкурси за повишаване в гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища.

Свободните места в гражданските отделения са общо 24. В Софийския апелативен съд те са 10, в АС-Пловдив – едно, в АС-Бургас – три, в АС-Варна – две, а във Велико Търново – осем.

Конкурсът за търговските отделения е за 18 места. От тях девет са в София, четири са в Пловдив, във Варна са три, а в Бургас – две.

При обсъждането на решенията за обявяване на конкурсите Драгомир Кояджиков обясни, че при така направеното разпределение се възприема предложението на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева трите бройки, които се вземат от Апелативния специализиран наказателен съд, да бъдат предоставени на гражданското отделение на съда.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков предложи решенията за обявяване на конкурсите да бъдат публикувани в Държавен вестник към края на август, за да не попречи съдебната ваканция и масовите отпуски на съдиите на някои от тях да се включат в конкурса.

„Колегите имат готовност и очакват обявяването на конкурса. Нека да направим възможното той да бъде обявен час по-скоро. Оставам с убеждението, че правим всичко възможно най-късно да бъде обявен този конкурс“, възрази Атанаска Дишева.

А Чолаков отвърна: „Оттеглям предложението си, защото отново съм обвинен във всякакви грехове. То беше само с оглед на възможността на колегите да не са притеснени. Но незабавно го оттеглям, за да разсеем всякакви съмнения, че правим нещо с тези конкурси“.

„Хората да са спокойни“. Преназначиха 79 съдебни служители на спецсъдилищата

Съдийската колегия реши днес и проблема със съдебните служители от спецсъдилищата, които утре ще бъдат закрити.

Служителите ще бъдат предназначени масово в София, като само един деловодител ще се премести в Районен съд-Русе.

Най-много нови съдебни служители ще има в Софийския градски съд, където колегията гласува да бъде увеличена щатната численост с 46 бройки, от които свободните са само 6. В Софийския апелативен съд ще бъдат преназначени 18 служители, 11 ще са в Административен съд София-град, а двама съдебни секретари и един деловодител отиват в Софийския окръжен съд.

„Хората да бъдат спокойни, ще има къде да работят“, каза Боян Новански и подчерта, че в решението са посочени поименно всички служители. Колегията го гласува единодушно.

Заедно с това беше наложен и временен мораториум за назначаване на хора на пет щата, които получи администрацията на СГС, с прехвърлянето им от спецсъда. Става дума за четири незаети бройки за съдебни секретари и една за касиер-домакин.

Време за награди

На днешното заседание беше взето решение съдията от ВАС Румяна Папазова да бъде наградена с най-високото отличие, което връчва ВСС – „личен почетен знак първа степен – златен“, както и парична награда от 1000 лева. Повод за признанието е пенсионирането на Папазова.

„В продължение на 7 години съм работила с нея в едно отделение, чела съм нейни актове още като съдия в административното отделение на Окръжния съд във Варна. Тя е един задълбочен съдия, отговорен и честен. Може би в момента тя е най-добрият познавач на практиката по актове на ВСС. Невинаги съм била съгласна с тези актове, но най-важното е, че са обосновани и налагат сериозни аргументи, за да бъдат оборени. Съдия Папазова е добър колега. Тя позволява обсъждане на казуса по начин, по който да се стигне до обективната истина и до най-правилното решение. Уважава становището на другите колеги. Тя има сериозен принос в работата на ВАС и на Асоциацията на българските административни съдии. Изключително отговорно се отнася и към материята по опазване на околната среда. Желая ѝ здраве и радост от това, което ѝ предстои“, каза Атанаска Дишева.

„Човек с голяма ерудиция и опит, мъдър, много внимателен и с много големи познания. Изключително отговорен човек и можем само да съжаляваме, че системата го губи“, каза Боян Магдалинчев.

А председателят на ВАС, който призна, че е развълнуван, каза: „Нямам какво повече да кажа – рядко ми се случва. Руми Папазова е уникален човек и страшно много ще ми липсва и на всички съдии във ВАС. Пожелавам ѝ успех и много здраве“.

Днес бяха връчени и наградите на Димана Йосифова от Софийския градски съд и Росенка Денова от ОС -Видин.

Съдийската колегия отличи съдии с награда от по 500 лева за проявен висок професионализъм при изпълнение на конкретни задачи, свързани с участие в различни работни групи на ВСС, по предложение на комисията по натовареността.

Наградени бяха Станислав Георгиев (съдия в Апелативен съд – Пловдив), Теодорина Димитрова (и.ф. председател на Окръжен съд – Велико Търново), Владислава Цариградска  (съдия в Районен съд – Луковит), Мариета Райкова (председател на Специализирания наказателен съд), Младен Димитров (председател на РС – Велико Търново), Гергана Цонева (зам.-председател на СРС), Весела Павлова (съдия във ВАС), Елена Янакиева (председател на Административен съд – Варна), Явор Колев (председател на Административен съд – Пловдив),  Игнат Колчев (председател на Административен съд – Смолян), Любка Петрова (съдия във ВАС), Лилия Александрова (зам.-председател на Административен съд-Бургас), Йорданка Матева (зам.-председател на Административен съд – Велико Търново) и Галина Стойчева (зам.-председател на Административен съд-Кюстендил).

По предложение на Даниела Марчева, припознато и от колегите ѝ Боян Новански и Севдалин Мавров, Съдийската колегия поощри с отличие „служебна благодарност и грамота“ 48 шефове на съдилища. Причината за тази символична награда е съдействието, което те са оказали по проекта за превръщане на глас в текст, чийто ръководител е Марчева. Тя обясни, че за да приключи проектът, е трябвало да бъдат изготвени над 2000 часа аудиозаписи, което са над 10 000 акта. „То става по специфичен начин и отнема доста време, а те го направиха в едно от най-натоварените за съдилищата време“, обясни Марчева (списъка с всички поощрени председатели виж тук).

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гост
Гост
26 юли 2022 14:56
Гост

Хайде сега пак 3-4 години разтакаване,дорде назначат спечелилите конкурса!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 14:28
Гост

Еее, чакаха съдебната ваканция! Какво се пощипваха до сега. Нали трябва да се подготвят справки, бележки, актове. Всичко това при намаления състав съдии и служители. Ама трябва да се мисли.

Дишевизми и Златоградкси Марче визми
Дишевизми и Златоградкси Марче визми
26 юли 2022 15:52
Гост

Ми чака да дайдат бройките от Спеца

Павлина Паскалева
Павлина Паскалева
26 юли 2022 17:30
Гост

Ами то имаше предложение да се отложи публикацията в ДВ за края на м.август, но др.Дишева се възпротиви, като заяви, че имало готови съдии. Не се уточни с какво са готови, но …..

Хари
Хари
26 юли 2022 13:54
Гост

Много добра новина.

Пипи
Пипи
26 юли 2022 13:52
Гост

Поздравления за съдия Румяна Папазова.

Юлиян
Юлиян
26 юли 2022 13:53
Гост

Пожелавам й да се отдаде на заслужен отдих.

Тихомир
Тихомир
26 юли 2022 13:45
Гост

Чолаков пък се е загрижил за съдебната ваканция и масовите отпуски на съдиите.

Симо
Симо
26 юли 2022 13:46
Гост

Те се излагат с тези конкурси вече. Колегите забравят, че са кандидатствали.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 13:07
Гост

Напълно прав е бил Чолаков за отлагане обявяване на решението. Сега масово хората са в отпуск, по страната или в чужбина (все пак е почти август) и ще трябва специално да се връщат за събиране и подаване на документацията. Наистина трудно може да се избере по-неподходящ момент за обявяване на конкурса от този. Какво значение има тук един месец по-късно на фона на цялата тромавост, каквато си я знаем. Предложението на Чолаков е с мисъл за хората и практично, това срещу него – съответно най-непрактично и затормозяващо и никакви “прилични” аргументи не могат да го защитят. Наистина, защо се отказва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 11:44
Гост

Тепърва ще има да се чака. Предишните ги обявиха 2018г. и ги отмениха миналата година. Дано новите членове на ВСС ускорят процедурите иначе човек спокойно може да се изкара до пенсия по време на кандидатстването.

Щерев
Щерев
26 юли 2022 13:48
Гост

Много им е слаба организацията по отношение на конкурсите.

Гост
Гост
26 юли 2022 15:01
Гост

Моя случай е горе-долу същия. 4 години борба с ВСС и малко над една година съдийстване в Апелативен съд,след което -пенсиониране. Но с благодарствено писмо от Лозан Панов-този който постоянно и без аргументи гласуваше против назначаването ми!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 11:41
Гост

А жалбите срещу прекратяването на предходните конкурси не следва ли да изчакат. Айде пак опорочаване от самото начало.

Перикъл Алексиев
Перикъл Алексиев
26 юли 2022 11:40
Гост

Ще се впусна.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 11:40
Гост

Конкурсите са прах в очите на хората, всичко си е нагласено предварително и „външни“ не се допускат в това „предприятие“

Чочо
Чочо
26 юли 2022 13:50
Гост

Така е за съжаление.

Къде са дипломите на Христо и Надежда???
Къде са дипломите на Христо и Надежда???
26 юли 2022 15:57
Гост

Е в това се състои реформата на ССБ , Христо Иванов и разгардския кадър да не може външни да разчупят омертата им. Сами те са богоизбрани е това е открито, прозрачно и демократично да не могат други юристи да кандидатстват само от ССб или др група.

Марио Петев
Марио Петев
26 юли 2022 11:40
Гост

🥵 включвам се

Lilly Marley
Lilly Marley
26 юли 2022 11:39
Гост

Hahaha! Can’t stop dancing

Георги Георгиев
Георги Георгиев
26 юли 2022 11:37
Гост

Кандисаха ☺️👍🏼

Наташа
Наташа
26 юли 2022 11:36
Гост

Предваканционното много добре дойде!

Нинджа
Нинджа
26 юли 2022 11:35
Гост

Време беше!

Валерия Белева
Валерия Белева
26 юли 2022 11:34
Гост

Мнооооого дълго чаканите

Чужденецът
Чужденецът
26 юли 2022 11:33
Гост

Колеги, тръгвайте към надпреварата!

Хитрата лисица
Хитрата лисица
26 юли 2022 11:31
Гост

Вече бях забравил, че чакаме да ги обявят

Шемет
Шемет
26 юли 2022 11:29
Гост

Чудо! 😃

Жаки
Жаки
26 юли 2022 11:28
Гост

Най-сетне!