Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви конкурс за първоначално назначаване на осем следователи в отделите към пет окръжни прокуратури. След обнародването на решението на колегията в Държавен вестник, кандидатите ще имат 14 дни, за да подадат документи.

Три от местата са в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, две са в Бургас и по едно са в ОП-София, Ямбол и Военно-окръжната прокуратура.

Свободните места за следователи по принцип са 35, но председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни, че те се пазят, за да обезпечат назначаването на младшите следователи през следващите две години.

Към заявлението си, всеки кандидат трябва да представи следните документи: подробна автобиография; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; свидетелство за съдимост; медицински удостоверения, че кандидатът не страна от психическо заболяване и че не се води на учет; нотариално заверено копие от трудова, служебна и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ съответен стаж за длъжността; попълнен въпросник по образец, изготвен от съответната колегия на ВСС, във връзка с притежаваните от кандидата нравствени качества; мотивационно писмо и други документи, които имат отношение към професионалните или нравствените качества на участниците в конкурса.

Изпитът е на два етапа – писмен и устен, като датата и часа на писмения ще бъдат допълнително съобщени.

Тръгва трета процедура за подбор на делегиран европрокурор

Прокурорската колегия днес обяви трета поред процедура за подбор на европейски делегиран прокурор (ЕДП). Срокът за подаване на документи в участие на третата процедура е 30 дни от публикуване на обявлението на сайта на ВСС.

До нея се стига, след като Колегиумът на Европейската прокуратура отхвърли кандидатурата на зам.-шефката на окръжната прокуратура в Перник Анита Джамалова и така страната ни в момента има 9 при необходими 10 европейски делегирани прокурори.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев.

При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

Така едно място остана свободно.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
17 февруари 2022 8:10
Гост

Прокуратурата е силно възмутена. Странно-а къде е реакцията на възмущение-когато стана ясно,че инсталирането в прокуратурат е с подлост и престъпни схеми. През 2006 г доказано казусите бяха изтъргувани. покажете ми реакцията на възмущение срещу продавачите на казуси-къде е декларацията, където прокуратурата се разграничава от търгуването на казуси за прокурорския изпит. И през 2006г, и през 2015г. Няма такава. Явно търговията с казуси е била скрито одобрявана, иначе защо не излязохте с протеста декларация тогава? За пари-сте недоволни, а за търговията с казуси-мълчите като комунист на разпит. Два пъти ДОКАЗАНО са продавани казусите на прокурорски конкурси, но аз вярвам силно,че трети… Покажи целия коментар »

потресаващо бюджетно разхищение
потресаващо бюджетно разхищение
17 февруари 2022 7:33
Гост

Това е потресаващо бюджетно разхищение. Ама какви следователи ще се назначават още? Малко ли са сегашните почти 500 следователи-със заплата, близка до заплатата на министър(а с бонусите-реално много повече-министър не получава 3000 лв пари за дрехи, и няма текст-доколкото знам,че министър не си плаща осигуровките по общия ред, а следователите не плащат осигуровки), и неработещи почти нищо. Да станеш следовател заначи се обричаш на деквалификация поради неработене, компенсирано с огромни незаслужени заплати. Следствието трябва да бъде закрито, следователите-уволнени,без изплащане на обезщетение. Ако искат да разседват-марш към МВР-МВР върши огромна, тежка работа по разследването, и очевидно имат нужда от още хора.… Покажи целия коментар »

Рори
Рори
16 февруари 2022 17:04
Гост

Поредната процедура за подбор на делегиран европрокурор!

Рики
Рики
16 февруари 2022 17:15
Гост

Не мога да разбера от толкова прокурори, няма ли един юодходящ.

Темелко
Темелко
16 февруари 2022 15:47
Гост

Смешно е вече с тия прокурори за Европа. Смешно е.

Димо
Димо
16 февруари 2022 17:16
Гост

По- скоро ние ставаме смешни с жалките си опити.

Еминем
Еминем
16 февруари 2022 15:46
Гост

На Кьовеши не и ли писна. Видимо нямаме некорумпирани прокурори от ГЕРБ, защо се заниамва още да ни мъчи да и пращаме

Калинка
Калинка
16 февруари 2022 15:47
Гост

Трол! Ти защищаваш Радев и престъпната му коалиция!

Анна
Анна
16 февруари 2022 15:49
Гост

Мри в сапун бе! Ти какво си ? Трол на ГЕРБ!

Михаил
Михаил
16 февруари 2022 17:18
Гост

Защото трябва да ззпълним квотата.

Миуш
Миуш
16 февруари 2022 15:46
Гост

Тежки зависимости в съдебната система водят до там, че имаме трета процедура по избиране на делегиран прокурор.

Аванко
Аванко
16 февруари 2022 15:45
Гост

„Тръгва трета процедура за подбор на делегиран европрокурор“ залагам, че ще има и още

Заки
Заки
16 февруари 2022 17:20
Гост

Със сигурност. Излагаме се вече.

Раслнко
Раслнко
16 февруари 2022 15:45
Гост

Изпитът е на два етапа – писмен и устен, като датата и часа на писмения ще бъдат допълнително съобщени.

Да се надяваме, че няма да са в най-върлата пандемия пак. Та да се чудят как да ги провеждат

Елизабет
Елизабет
16 февруари 2022 15:44
Гост

Доказа се, Европа ни доказа, че нямаме адекватна съдебна система и тя е обвързана в зависимости от политици. Гешев, невъзможността да изпратим качествени делегирани прокурори, които да няма съмнения, че са обвързани с мафията.

Анклав
Анклав
16 февруари 2022 15:43
Гост

Страшна клизма с тия делегирани прокурори

Bebenko
Bebenko
16 февруари 2022 15:43
Гост

Да чакат в захлас обнародването