Общото събрание на Софийския градски съд (СГС) днес реши да предложи на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи съдия Евгени Георгиев за председател на съда.

От 64 съдии с право на глас, 53 са подкрепили Георгиев, а 11 са били против. Гласуването се е провело тайно, каквито са правилата, приети от Общото събрание.

В Софийски градски съд правораздават общо 121 съдии с право на глас. От съда съобщиха, че 12 от тях не са присъствали днес, тъй като са в отпуск, за останалите, които не са участвали в Общото събрание, не се посочва причина за отсъствието.

Това е втората процедура за избор на председател на СГС, в която ще участва Георгиев. В първата конкурент за поста му беше Светлин Михайлов. След изслушването на двамата на 13 март обаче нито един не успя да събере необходимия брой гласове – поне осем, а Съдийската колегия на ВСС трябваше да обяви нова процедура.

„Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването ѝ, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания. Бих искал да оправдая доверието и да реализирам очакванията ви чрез участието ми в този избор и евентуалната ми работа като председател. За да мога да го направя, отново се нуждая от подкрепата Ви“, е заявил съдия Георгиев.

Пред колегите си той е посочил, че от участието си в първата процедура по избор на председател на СГС е научил за ежедневните трудности, които съдиите срещат в работата си. „Наученото ми дава увереност, че мога да се справя с предизвикателството да бъда председател на съда. Работата няма да е бреме за мен, защото организационната дейност ми дава енергия“, е казал още той.

Все още не е ясно дали Георгиев ще има конкуренти за поста и кои ще са те. Миналата седмица пред „Лекс“ съдията от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов потвърди, че обмисля предложение да се включи в надпреварата, но все още не е взел решение. В нея няма пречка да се включи и Светлин Михайлов.

Кои ще са кандидатите ще се разбере до 8 юни, когато изтича срокът за номинации.

При предишната процедура за избор на шеф на СГС Общото събрание предложи Величка Цанова, но тя отказа номинацията.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Sydiq
Sydiq
22 май 2018 15:02
Гост

Евгени Георгиев e невероятен колега. Той може да направи много за този съд.

5-ко
5-ко
22 май 2018 14:52
Гост

Ako не се лъжа преди време Антикорупционният фонд посочи в отворено писмо, че Светлин Михайлов е декларирал над 1 милион лева в банки и недвижими имоти с особено висока стойност.

Възмутен
Възмутен
22 май 2018 14:54
Гост

Така е. От имоти в които е инвестирал?! А парите за тези инвестиции от къде са ?

Анонимен
Анонимен
22 май 2018 14:48
Гост

Преди време съдия Евгени Георгиев обеща, че ще се бори за безпристрастността и отчетността на съда. Дано да е така.

Минувач
Минувач
22 май 2018 14:45
Гост

Много хора са го подкрепили. Явно заслужава поста.