Столичната община е окончателно осъдена да плати рекордно обезщетение от 180 000 лв. на младеж, който пострада тежко и трайно, след като преди 7 години падна в триметров ров в района на НДК.

Делото по случая, за който „Лекс“ вече разказа (виж тук), приключи окончателно, след като Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване на решението на апелативните съдии.

С него пък беше потвърдено решението на съдия Мариана Христова от градския съд и общината беше осъдена да плати 180 000 лв. на пострадалия заради бездействието ѝ да поддържа общинските площи и да осигури безопасно преминаване и при ремонти.

Инцидентът е от пролетта на 2015 г., когато младежът е бил само на 17 години. Тогава течеше мащабен ремонт на НДК и около 21,30 ч. момчето се прибирало с приятел. Двамата вървели край паркинга между кино „Люмиер“ и заведението „Планет“, в посока към бул. „България“. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от поставени заграждения заради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци. Разделили се за кратко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения булевард. Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия ров и изгубило съзнание.

След като се свестил ученикът разбрал, че е в подземния паркинг, обадил се на родителите си, защото не можел да стане и изпитвал силни болки в левия глезен. При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания. Родителите го откарали в болница, където след спешната операция последвали още две, но и до днес младежът не може напълно да се възстанови.

Той заведе делото срещу общината още през 2017 г., като поиска обезщетение от 200 000 лв. за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столичната община пък отричаше бездействие и дори твърдеше, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък, а и заради тъмнината загубило ориентация и не е усетило естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

Тези възражения обаче бяха отхвърлени и от двете инстанции, тъй като на мястото е имало обособена пътека, но не е било осветено и не е имало указания за опасност от пропадане в изкопа, както и заграждения. Съдът прецени, че не е било възможно момчето да предвиди и предотврати падането при обичайното внимание, което всеки пешеходец е длъжен да проявява.

За да преценят, че справедливото обезщетение е 180 000 лв., съдебните състави взеха предвид трите операции с поставяне и махане на метални игли, гипс и тежка рехабилитация, придвижване с патерици няколко месеца и нужда от помощ при обслужване. Последвала нова хоспитализация заради травма и на пищяла от падането, след която момчето получило инфекция, която наложила ново лечение. Изследване с ядрено-магнитен резонанс показало трайни усложнения.

По делото беше приета и съдебномедицинска експертиза, която заключи, че въпреки петте години лечение, при младежа са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката травма, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка наляво. Заради това, той и до днес търпи болки в десния крак и гръбначния стълб всяка сутрин и при претоварване.

„Той е трайно увреден, с неблагоприятна перспектива за развитието на неговото състояние и вероятно неизбежно ендопротезиране с изкуствена става, с множество трайни неврологични увреди. Преживял е силен стрес, болки и страдания при настъпване на увреждането, както и при последващото неблагоприятно развитие на състоянието му. Възможностите му за реализация са значително стеснени, доколкото възможността му за придвижване продължава да е силно ограничена, макар вече да може да се придвижва самостоятелно“, се казваше и в решението на апелативния съд, с което ВКС се съгласява.

Показания беше дала и майката на младежа, която свидетелства, че първоначално възстановяването вървяло добре, но след това получил страхотни болки в кръста, краката и челюстта. Жената разказа, че синът ѝ не можел изобщо да стъпва, защото глезенът на единия крак го болял, а на другия – коляното. Изтърпял е множество болезнени манипулации, трябвало е постоянно да пие антибиотици, а от стероидите напълнял с над 10 кг. Преди травмата тренирал баскетбол и спортувал активно, но след това се капсулирал, срамувал се да ходи с приятелите си, защото куцал и ръкомахал.

18
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Minnesota65
Minnesota65
29 юни 2022 18:45
Гост

Welcome. Please log in to Minnesota State University Moorhead’s D2L Brightspace to view your courses. Please click here for a System Check before you login. https://tractorsinfo.com/mnsu-d2l-brightspace-login/

tefix73929
tefix73929
28 юни 2022 9:00
Гост

Welcome to the Official Panda Express/Feedback Survey Program. Visit the official survey website of Panda Express Survey

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
15 юни 2022 21:06
Регистриран

Всички коментари тук да обидно умаловажаващи деянията на общината Защо.Защото разсъждавате като бивши соц граждани.Общината е създадена да служи НАМ.Ние избираме на избори и сключваме с избраните договор за добро управление Също като с политиците.Ако избраните не се справят,ги сменяме.Но дотогава доста беди ни причиняват.Но те са горе да знаят,че носят отговорност като общност и конкретно като физ.лица в качеството си на служещи НАМ.Следователно ако от общинският бюджет плащат за такива ексцеси- значи че не са си свършили работата и тази отговорност към столичани е имуществена.И още: ако веднага бяха се договорили и платили щетите,щяха да спестят нам лихвите и… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
15 юни 2022 18:35
Гост

Пълно безхаберие. А зимата колко хора падат по заледените улици.

Щерев
Щерев
15 юни 2022 18:29
Гост

На Фандъкова неуредиците.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 17:28
Гост

Дали някъде има справка колко е платила общината за обезщетения на пострадали от необезопасени терени и калпави ремонти

YoDa
YoDa
15 юни 2022 17:09
Гост

Опасно, калпаво, окрадено. Това е в обобщение дейността на Столичната община в ремонтите и градежите.

Роки
Роки
15 юни 2022 18:31
Гост

Ремонти от които лапат пари. На всичкото отгоре не ги правят като хората и застрашават човешки животи.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 17:05
Гост

Някой можеше и наказателна отговорност май да понесе…Ама кой да се занимава.

Лозан
Лозан
15 юни 2022 18:33
Гост

Имат си приоритети хората.

fiasko
fiasko
15 юни 2022 16:32
Гост

Любимото основание за обжалване на общината по тези дела: Ами те не гледат къде вървят…Връх на цинизма.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 16:31
Гост

Значи и съветите на ГЕРБ „ходи пеш, бе“ не можем спокойно да следваме.

444
444
15 юни 2022 16:30
Гост

Мдааа, София ми е Кабул е положението.

Фичо
Фичо
15 юни 2022 16:28
Гост

Фандъковите можеха поне да си посипят главата и да не обжалват, а те до ВКС стигнали.

111
111
15 юни 2022 17:06
Гост

Те жалбите са готови, само имената се сменят и никой не се занимава да вниква в казуса.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 17:30
Гост

Пробват се, пък току пробият. Засега само на камък удрят

Заки
Заки
15 юни 2022 18:34
Гост

Нагли до безобразие.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 16:28
Гост

Ужасно е това, дано момчето все пак се възстанови.