Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 2500 лева на Георги Христов, който преди 8 години беше задържан и обвинен за кратко в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, показа проверка на „Лекс“.

Това става ясно от решение (виж тук) на Софийския апелативен съд (САС), в което е отбелязано, че обезщетението е по-голямо от обичайното заради по-високата обществена значимост на деянието, за което Христов беше обвинен.

През юни 2014 г. Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха арестувани и обвинени за опит за убийство на Пеевски. Тогава от прокуратурата съобщиха, че месец по-рано тримата подготвяли атентат, като се свързали с охранители на депутата и им предложили пари, за да им дадат информация за движението му. Те обаче издали плана и последваха арестите.

Христов, Върбанов и Методиев бяха арестувани за 72 часа, а съдебното заседание за постоянното им задържане беше проведено в МВР-болница, защото Методиев беше в прединфарктно състояние. В крайна сметка съдът нареди тримата да бъдат незабавно освободени, защото няма нито едно доказателство, което да ги свързва с повдигнатото обвинение.

За да бъде налице правна квалификация по чл. 115 вр. чл. 18 ал.1 НК е необходимо извършителят, или извършителите да са предприели действия по стартиране на изпълнението на деянието и съответно, то да е останало във фазата на опита – довършен или недовършен. В конкретния случай, обаче, не се е установило по какъвто и да е начин тримата да са предприели действия по осъществяване на опит за убийството на Делян Пеевски, нарушавайки неговия телесен интегритет„, се казваше в определението на градския съд, което първоначално прокуратурата обяви, че ще протестира, но след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че държавното обвинение е допуснало грешка и разследването трябва да бъде прекратено.

Официално обаче то продължи повече от 3 месеца, тъй като първоначално прокуратурата го прекрати поради недоказаност, а след обжалване на обвиняемите, съдът посочи, че всъщност в случая липсва престъпление. Още тогава Христов се закани да съди МВР и прокуратурата за незаконното задържане и обвинение.

Проверка на „Лекс“ показа, че още миналата година той е осъдил МВР за ареста си, като е претендирал обезщетение от 100 000 лева, но заради краткото задържане и липсата на доказателства за понесени по-тежки от обичайните вреди, Върховният административен съд му е присъдил 200 лева (решението виж тук).

Преди две години Георги Христов е завел иск и срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавната и общините за вреди (ЗОДОВ), като е искал да бъде обезщетен с 400 000 лева за незаконното обвинение.

В жалбата си той пише, че от момента на задържането му до отвеждането му в прокуратурата не му били давани вода, храна, цигари и лекарствата за диабет и високо кръвно. Заради това колабирал в кабинета на следователя и се наложило да викат линейка. От стреса зрението му се влошило, получил усложнения и на диабета, от който страдал. Освен това Христов посочва пред съда, че до края на живота си ще остане известен в обществото като „убиецът на Пеевски“.

Повод за определението пък стана изказване на депутата от ДПС, който непосредствено след освобождаването на тримата задържани заяви: „Ако бях приятел на съдебната власт, надали моите убийци днес щяха да бъдат пуснати на свобода“.

Миналата година градският съд осъди прокуратурата (решението виж тук) да плати на Христов обезщетение от 2500 лева и още 500 лева за незаконното задържане.

И прокуратурата, и Христов обжалваха решението на СГС. В началото на тази година съставът на апелативния съд с председател и докладчик Иванка Ангелова е обезсилил решението на градския съд в частта, в която прокуратурата е осъдена да плаща и за незаконното задържане. От решението на САС става ясно, че Христов не е претендирал осъждане на прокуратурата за това нарушение, тъй като за него е водил отделно дело срещу МВР и съдът приема, че решението на първата инстанция в тази част е недопустимо, тъй като е по непредявен иск.

Относно обезщетението за морални вреди от незаконното обвинение, апелативният съд се позовава и на заключение на съдебномедицинска експертиза от първата инстанция, според която заболяванията на Христов са отпреди обвинението и няма данни да са свързани с него.

Така втората инстанция приема за справедливо присъденото му обезщетение от 2500 лева, като отбелязва, че продължителността на делото е много кратка и е било само на досъдебна фаза, а още в началото му Христов е бил освободен от ареста и не му е налагана друга мярка за неотклонение. Съдът отхвърля и възраженията на прокуратурата, като посочва, че все пак Христов е бил задържан за 72 часа и обвинен в изключително тежко престъпление.

„Следва да се има предвид, че така определеното обезщетение е по-високо от обичайно присъжданите при такава кратка продължителност на наказателното производство, поради съобразяване от съда на по-високата обществена значимост на деянието, за което е повдигнато обвинение, а именно – опит за убийство на високо поставена обществена личност, което неминуемо привлича още по-сериозно общественият интерес и ангажираност на държавната репресия“, мотивира се апелативният съд.

Решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кет
Кет
08 януари 2022 21:25
Гост

За 72 часа заработать 1500 евро? Ето 20 евро в час – ставка на неквалифициран труд в Европа. Смятам чё много малко. А как же член 45 ЗЗД кой сочи компенсиране ВСИЧКИ вреди включительно упуснати ползи?

милиционерщина
милиционерщина
07 януари 2022 7:20
Гост

Престъпната съдебна система, където инсталираето е доказано с продадени казуси(справка-продадените прокурорски конкурси през 2006, и през 2015г, два пъти доказано се случи не ми казвайте,че не е ставало повече пъти) пак се подиграва с хората. При прокурорски произвол-обезщетение в размер на половин прокурорска заплата? Че само парите за дрехи в престъпната прокуратура(справка-видеото осемте джуджета-и подкупа посочен в първото видео, и откраднатото злато, и иззетия бизнес, и нищо не се случва) са три хиляди незаконни лева, а парите за ЧНГ-бяха поне трикратно повече от това кирливо обезщетение. Да питам-и как ще заличите криминалната регистрация в МВР на този човек, въпреки,че е… Покажи целия коментар »

обезщетение подигравка
обезщетение подигравка
06 януари 2022 19:22
Гост

Изключително ниско обезщетение-половин заплата на инсталиран в окръжен съд. Че дори парите за дрехи на магистратите са повече.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 14:27
Гост

Добрите прокурори нещо замряха. То те пенсионирах вече, де! Останаха само тия с връзките, дето ги слагата за щяло и нещяло, а не мислят каква отговорна специфична функция изпълняват в една общодемократична и цивилизована Държава, която трябва да гради и усъвършенства обществения ред! Няма как да стане с подобни “наместени” обвинители, та дори и някои съдии! Трябва да се сформира комисия от бивши прокурори -пенсионирани и да препитат, както и да проверяват работата на младите обвинители, та ако им дадат отрицателен резултат, да бъдат освободени!

Цеци
Цеци
06 януари 2022 14:25
Гост

Тази новина вуобще не ме учудва.

Рики
Рики
06 януари 2022 14:27
Гост

Поредното нескопосано обвинение на родната Гешевтура.

Ррр
Ррр
06 януари 2022 22:12
Гост

И аз въУбще не съм учуден от мнението ви…

Сашо
Сашо
06 януари 2022 14:16
Гост

Какъвто и да е човек, не може да го лишават от вода и храна.к

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
06 януари 2022 14:02
Гост

За едни ПОРЪЧКОратура, за други от списъка Магтнитски ПРИКРИВАтура! Порден срам и позор за Каскетното ведомство, което доказа, че работи не в името на народа, а в името на мафията!

Asparuhov
Asparuhov
06 януари 2022 13:48
Гост

Няма да се охарчим много този път. Защото тези пари идват от нашия джоб.

178
178
06 януари 2022 22:14
Гост

Още повече пари ще излязат от джоба ти,когато накрая на месеца сили сметката за тока..

Тодор Р
Тодор Р
06 януари 2022 13:47
Гост

Вредите по тия хора са повече от обезщетението.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 13:47
Гост

Мизерно обезщетение.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 13:46
Гост

Категорично мисля, че обвиненията може да са били поръчкови.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 13:46
Гост

Тия гадости явно си се случват в България. Не бих се изненадал ако някой е поръчал покушение над Пеевски.

Тодор
Тодор
06 януари 2022 14:29
Гост

Като правиш гадости, така ще е. Защо срещу мен няма такива набези.

мхм
мхм
07 януари 2022 14:03
Гост

Доколкото си спомням това обвинение беше измислено, за да му назначат държавна охрана в продължение на доста години.

Sanjeta
Sanjeta
06 януари 2022 13:45
Гост

Интересено.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 13:44
Гост

Интересна практика. Трябва да се разровите и да видите дали в европейската практика толкова често бива осъждана прокоратурата за глупави обвинения, които е повдигнала.

Стоил
Стоил
06 януари 2022 14:46
Гост

Надали. Като нашата нелепа прокуратура надали има другаде.

987
987
06 януари 2022 22:18
Гост

Явно родната прокОратОрата много те е засегнала,за да спамиш така срещу нея.
Айде малко да се ограмотиш,преди да пишеш неграмотно тук,става ли?
Вземи си едно букварче и научи правописа,пък тогава разсъждавай кои обвинения са умни и кои-глепави.

Николина
Николина
06 януари 2022 13:44
Гост

Тя родната прокоратура много ялова. Все повдига обвинения, за които после бива съдена.

Aninimen
Aninimen
06 януари 2022 14:50
Гост

Веднъж да си плати някой от джоба и ще се оправят нещата.

Let
Let's
06 януари 2022 22:19
Гост

Пак ли ти бе,прокОрОрино?!

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 13:43
Гост

Времето, когато прокоратурата работеше за Пеевски.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 13:58
Гост

Тя все още работи за него

Нов
Нов
06 януари 2022 14:01
Гост

А сега кое е различното?

Фики
Фики
06 януари 2022 14:51
Гост

Нищо. И Доган все още дърпа конците.

Дамаджана
Дамаджана
06 януари 2022 22:20
Гост

Научи се да пишеш бе….