Окръжният съд във Варна остави в ареста 41-годишния Борислав Николов, който е обвинен, че е пребил до смърт съпругата си Кремена два дни преди насроченото им бракоразводно дело.

Обвинението е за убийство с особена жестокост, извършено по особено мъчителен начин, което се наказва с от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна. Според съда има доказателства, които да обосноват подозрение, че Николов е извършил убийството, а при по-лека мярка той може да се укрие или да извърши престъпление, въпреки че не е осъждан, работи и има постоянен адрес.

Служебният адвокат Енчо Енчев, който защитава Николов, разви различна от посочената до момента фактология по случая. От прокуратурата вчера обявиха, че мъжът пребил жената в дома им и след това извикал майка си, за да му помогне да си изнесе багажа, а съпругата му Кремена била оставена в безпомощно състояние и била открита мъртва на следващия ден.

Според адвокат Енчев обаче, Николов е ударил три шамара на жена си, след което напуснал апартамента, а съпругата му се е качила при хазаите и е била в съзнание. Повод за поредния скандал пък бил спор за дрехите, които мъжът искал да изнесе.

„Не беше изнесен фактът, че след като Борислав и майка му са си тръгнали от квартирата, Кремена е ходила до хазяите на горния етаж. Позвънила е на вратата и не е поискала да бъде извикана линейка, за да бъде освидетелствана за побоя. Докато той и майка му са били там тя е била адекватна. В същото време няма преглед на Борислав от вещо лице, което да установи дали по тялото му има драскотини и белези от схватка, а един такъв побой и скандал предполага, че са имали такава. Ако имаше сериозен сблъсък, той щеше да има следи от бой“, каза адвокат Енчев, цитиран от „Varna24.bg“.

Според него Борислав е извикал майка си, за да прекрати скандала, а хазаите са били свидетели на случката.

Окръжният прокурор Радослав Лазаров коментира, че смъртта е настъпила след притискане на мозъка от травматичен кръвоизлив.

Разследването до момента е показало, че жената е подавала няколко жалби за домашно насилие срещу агресивния си съпруг през годините на брака им. Николов е бил предупреждаван с полицейски протоколи за наказателната отговорност, която носи за заплахите и причинените телесни повреди на съпругата си. Впоследствие жената съобщавала в полицията, че отношенията помежду им са се подобрили.

Убийството е било извършено на 24 февруари, само два дни преди да влязат в сила и промените в Наказателния кодекс, с които беше въведен квалифициран състав за убийство в условия на домашно насилие.

„Нямам какво да кажа”, бяха единствените думи на Николов пред съда. Той може да обжалва мярката за неотклонение пред Апелативния съд във Варна.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 17:05
Гост

Там му е мястото. Дори да е непредумишлено убийството, този човек е опасен.

Джендърина
Джендърина
28 февруари 2019 16:51
Гост

Ако излезе накрая убийство по непредпазливост, доста ще се променят нещата. В парламента много се пенявиха за криминализиране на домшаното насилие, но не виждам да са го включили като квалифициран признак, когато убийството е по непредпазливост, в резултат на нанесена телесна повреда.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 16:53
Гост

Те в парламента си имат явно по-важни задачи. Пишат си законите както им е угодно.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 16:46
Гост

За първи път чувам, че от няколко шамара може да се пилучи притискане на мозъка и травматичен кръвоизлив.