Шефът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и задържаните с него още двама за корупция, останаха в ареста.

Това определи днес Специализираният наказателен съд, след като прецени, че на този етап са събрани достатъчно доказателства срещу тримата, а на свобода могат и да повлияят на свидетели.

Арестувани с Харалампиев са още главният секретар на агенцията Красимир Томов и сърбинът Марко Стойов. Според прокуратурата Харалампиев е лидер на престъпна група, която е получавала подкупи и е търгувала с влияние, като от държавното обвинение обявиха вчера, че акцията в ДАБЧ е без аналог в новата ни история.

Защитник на Харалампиев е бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който днес опонира на бившите си колеги, че акцията наистина няма аналог, но защото срещу клиента му нямало никакви доказателства и у него не са открити пари. Едно обвиненията срещу шефа на агенцията е и за получен подкуп от 5000 евро.

Според адвокатите на обвиняемите, единствените намерени пари са били у основния свидетел на прокуратурата – заместник-председателя на ДАБЧ Димитър Владимиров. За него вчера от прокуратурата казаха, че бил най-мразеният човек в агенцията, защото отказал да се включи в схемата и в разговори участниците казвали, че трябва да бъде заобикалян.

Днес стана ясно, че друг свидетел на обвинението е Димитър Стойчев, който е женен за украинската певица Катерина Бужинска-Стойчева. Според обвинението именно той е дал 5000 евро на Харалампиев.

В тази връзка защитата се позова днес на публикация от профила на Стойчев във „Фейсбук“, от която ставало ясно, че на датите, за които обвинението твърди, че той е дал пари на Харалампиев, Стойчев бил на гръцки остров. В същото време, от профила на Харалампиев пък се виждало, че той е бил на концерт в Сърбия, когато според прокуратурата би трябвало да е получил подкупа.

Схемата, за която от прокуратурата разказаха, включва плащания за издаване на удостоверения за български произход на чужди граждани, като на-често хора с действителни български корени е трябвало да си платят, за да не бъдат бавени документите им.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев каза днес, че част от подкупите били плащани с биткойни, но тепърва с експертизи ще се установява пътят на парите. Кънев добави, че в материалите по делото има много протоколи за намерени значителни суми.

Определението на съда за оставянето в ареста на тримата обвиняеми не е окончателно и те могат да го обжалват пред Апелативния специализиран наказателен съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Statistik
Statistik
01 ноември 2018 14:35
Гост

Странно, Димитър Владимиров не се включвал в схемата, а пък само у него има намерени пари.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2018 14:36
Гост

Може да са му направили постановка, за да го натопят.

Анчо
Анчо
01 ноември 2018 14:33
Гост

Николай Кокинов ще се озори със защитата. А и свидетелите ще пропеят, за да сключат споразумение.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2018 14:30
Гост

Въобще не трябва да излизат от ареста.