Бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) Мария Иванова е обявена за издирване. Тя е обвинена в пране на 1,4 млн. евро и в началото на юли беше арестувана заедно с приятеля ѝ Владимир Бронфенбренер. След това съдия Стефан Милев от СГС пусна и двамата от ареста, но Софийският апелативен съд нареди Иванова отново да бъде задържана. Разследващите обаче не са я открили на адреса ѝ и тя е обявена за издирване, съобщи „Капитал“.

Иванова е обвинена, че с Бронфенбренер са прали пари от извършени измами във Франция. Схемата включвала регистрация на „кухи“ фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали парите от Франция, а след това сумите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.

Градският съд пусна Иванова срещу най-леката мярка за неотклонение – „попдписка“, след като прецени, че доказателствата срещу бившата съдийка са оскъдни и в „пределно ниска степен“ обосновават предположението, че е извършила престъплението. Апелативният съд обаче отмени определението и сподели напълно аргументите на прокуратурата, че при първоначалното задържане, водещ мотив е обществената опасност на деянието. Според САС тази опасност е налице, защото схемата е действала повече от година, била е усложнена, а Иванова участвала упорито и последователно, използвайки професионалните си умения на юрист.

Според апелативните съдии Иванова със сигурност поне е подозирала, че постъпващите по сметките пари са от престъпна дейност. Градският съд обаче беше приел, че щом няма повече информация за воденото във Франция разследване за измама, нямало как да се твърди, че Иванова е знаела за престъпния произход на парите.

В определението на САС се казваше още, че има опасност бившата съдийка да се укрие, ако е на свобода. По делото има данни, че свидетел е теглил крупни суми от сметките на една от фирмите, които след това предал на Иванова. Затова САС прие, че тя може да използва парите, за да се укрие.

На свобода без мярка за неотклонение остана и приятелят на Иванова. Според обвинението, израелският гражданин Владимир Бронфенбренер помагал на бившата съдийка, но и двете съдебни инстанции не видяха достатъчно доказателства за това.

Мария Иванова беше окончателно уволнена от СГС през март, но съдебната сага се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 18:48
Гост

Може да са заедно с Брендо и да си щтракат с пръсти някъде.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 18:44
Гост

Грешната преценка на съда в случая доведе до фатални последици.

Въпросче
Въпросче
24 юли 2018 16:37
Гост

Сега кой ще поеме отговорността за това евентуално бягство от правосъдието? Съдията решава по вътрешно убеждение, да, но какво правим когато се изложи така? Поне е сигурно, че не са се укрили в бивша френска колония 🙂

Човек
Човек
24 юли 2018 16:34
Гост

Хахаха, то беше ясно от самото начало, че така ще стане. Решението на СГС беше повече от странно, при положение, че има разследване и в чужбина, а единият от обвиняемите е чужденец без постоянно местожителство в България. А и както изглежда, имат пари да се укрият.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 16:34
Гост

Кой знае къде си харчи парите сега.

Кольо
Кольо
24 юли 2018 16:32
Гост

Очакваше се.