Бойкотът на депутатите от ГЕРБ на част от измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) и пренаписването по тяхно предложение на ключови текстове, може да стане препъни камък за съставянето на редовно правителство.

Номинираният за премиер с втория мандат акад. Николай Денков днес в коментар пред медиите специално повдигна темата.

„Искам да обърна внимание на нещо, което сред многото новини вчера остана в сянка. Това са гласуванията в правната комисия. Знаете, че законопроектът, който беше предложен от Министерския съвет, т. нар. Крумови закони, не бяха гласувани изцяло по начина, по който бяха представени от МС и лично за мен това е притеснително. Знаете, че първото нещо, което направихме е да подредим законодателната програма с ГЕРБ и тогава лично Бойко Борисов каза, че той на 100% ще подкрепи Крумовите закони. Това не стана вчера в комисия“, започна коментара си Денков.

Той изрази надежда в „в пленарна зала тази грешка ще бъде поправена“.

„Много пъти съм казвал, че едно правителство и парламент трябва да работят, за да постигнат определени цели и  да решават задачи. Ако задачата е да оправим правосъдната система, това осмисля съставянето на правителство. Аз не искам да бъда лице, зад което ще направим отново подмяна на промените. Затова е изключително важно законодателната програма да върви по начина, по който беше планирана“, заяви акад. Денков.

От коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ също излязоха с позиция, че съставянето на редовно правителство не е на всяка цена, ако се „осакатяват“ законите, които трябва да бъдат приети.

„От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета „Петков“, на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи“, се казва в позицията им.

Както „Лекс“ писа, вчера на заседанието на правната комисия голяма част от промените в НПК и ЗСВ не бяха приети, а други бяха редактирани така, че първоначалният им замисъл съществено се измени. За това съществената роля беше на депутатите от ГЕРБ, които са най-многобройни и гласуваха против или въздържал се, а заедно с колегите си от ДПС

Най-критично е изменението по предложение на Рая Назарян от ГЕРБ, с което за избора и предсрочното освобождаване на председателите на върховните съдилища беше въведено мнозинство от 13 гласа във Висшия съдебен съвет. Проектът на МС предвижда сваляне на мнозинството от 17 на 13 гласа и за тях, и за главния прокурор, но със специална гаранция за председателите на ВКС и ВАС – изборът им (съответно освобождаването) да бъде подкрепен и от мнозинството от съдиите, избрани от съдии (повече за случилото се правната комисия виж тук).

Промяната предизвика реакцията на правната общност. Призив да не се посяга на независимостта на съда отправиха и съдии, и адвокати. Публикуваме реакциите във Фейсбук на съдия Мирослава Тодорова и на адвокат Валя Гигова, които станаха едни от най-споделяните в отговор на новината за случилото се в правната комисия.

 

Очаква се измененията в НПК и ЗСВ, чийто център е механизмът за разследване на главния прокурор, да влязат за второ гласуване в пленарната зала, но все още няма яснота дали това ще стане днес, каквито бяха първоначалните намерения.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
26 май 2023 21:21
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Американският пациент
Американският пациент
26 май 2023 16:00
Гост

Само прокурорите държат делата си на трупчета.

Съдиите – никога. НИКОГА! Ама никога казват от А за Б, ССБ, Хелзинкския и вся остальная ……

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 16:17
Гост

Може ли да обясните как един съдия може да държи дело „на трупчета“? Освен ако не сте малоумен трол, разпространяващ опорните точки на ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)

re:
re:
26 май 2023 21:20
Гост

Като се видищ в огледалото си кажи – трол! При това ТЪП.

Значи съдиите не могат „да смачкат едно дело“, така ли!? Ало??!

Даже Жилова оня ден изнасяше рецепти по такова „готварство“. И не за съдебен процес, ами идманистративен по отстраняването на гладния ни прокурор!

КвазиАкадемика Денков лъже лъжееее
КвазиАкадемика Денков лъже лъжееее
26 май 2023 15:46
Гост

А кой въобще е искал точно пък Денков за Премиер или за нещо. Той сам с Киро и Асен се натискат. Очевидно е е че на Денков не му е работата там. Той си е един обикновен кабинетен химик. Нищо не разбира от управление и правосъдие камо ли пък от реформа някаква. Коклкото Денков е академик, толкоз аз съм . Та той не е управленец. Специалист по витиевати изтичвания. Това е доста плачевно за нацията ни щом точно него се опитват да ни насадят като разсад за пипер или домат. Аз не искам Денков и денковщината . Цялата академична общност… Покажи целия коментар »

Къро
Къро
26 май 2023 15:29
Гост

“ „Продължаваме промяната“: Е, тия са малоумни, казвам ти -“ Промяната”. Каквото кажеш, това ще направят. Не са мои хора, ама са много… в друг свят живеят тези хора.“

Радев откри църква/параклис в ЮАР.

Амфетамини в Б-я вече няма.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 14:55
Гост

Бойкотът на „Крумовите закони“ и недоразуменията, служебни и ридовно, на Радев е закономерен както недоволството от протестите на тъмночервените Мая Орешарскова, Бойкикиев и Мирчев с техния Маджо и т.н.

ПП-ДБ отново спекулират – крадецът вика „дръжте крадеца“

БогоизбраниТе богопомазани
БогоизбраниТе богопомазани
26 май 2023 13:38
Гост

Кои са Тодорова и Гигова та ще дават тон на Народното събрание?!

Даже не са народни представители!!!

Ми разбира се, че ще е така – какъвто (аршин) за Гешев, такъв и за Чолаков и Захариева!

Съдиите да не са хванали Бога за рога или те са „баш юристи“ сред юридическия плебс?

Ааааааа … да ….. А за Б. ССБ. 20 брутално, на Приморско ……

НАДЕЖДА ЗА ПРАВОСЪДИЕ ВСЯКА ЗАБРАВЕТЕ!!!!!! От Козяк отдавна диктуват кой е виновен и кой не, кой е прав и кой не е … Нали така Иван Магнитски?

Страхил
Страхил
26 май 2023 12:52
Гост

Не виждам кога и как ще се състави редовно правителство.

Симо
Симо
26 май 2023 12:51
Гост

За сетен път се убеждавам, че ГЕРБ нямат място в това правителство.

Лозан
Лозан
26 май 2023 12:46
Гост

А, сега се усетиха, че се „осакатяват“ законите, които трябва да бъдат приети.

Любител
Любител
26 май 2023 12:14
Гост

Денков, крайно време е да се усетиш, че са те сложили за да слушкаш и папкаш. Но ако не слушкаш, не само няма да папкаш, бог знае какво ще се случи на побелялата ти глава.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 11:21
Гост

Денков усеща, как с него е на път да се случи същото, което се случи с Христо Иванов през 2014г.

Не!
Не!
26 май 2023 11:11
Гост

ОПГ-то на ДПС и ГЕРБ се опитва с един куршум два заека да удари. Хем да махнат горещия картоф Гешев и да си сложат удобен нов Гешев, хем да могат след това да превземат и съда по подобие на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 11:07
Гост

Много е прав! Подкрепям.

Заки
Заки
26 май 2023 12:47
Гост

Явно сега чак се усети за какво са го назначили.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 10:41
Гост

Денков, остави „съдебната рИформа“. НС така или иначе ще я гласува. Проблемът е за Гешев дали ще, или няма да се задържи докато тя катастрофира в КС.

Големият въпрос е дали ще има правителство което да ни поведе към стопиране на инфлацията и отваряне на пътя към еврозоната. При това напред с Асен Василев, популиста тип Варуфакис.

Ако ПАК предадете управлението на Румен Радев нито „съдебната рИформа“ ще ви спаси, нито „дълбоката държава“ на Киро Рублата Лъжата.

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 10:33
Гост

С излезлите от Гешев записи трябва да се задраска с дебел флумастер Борисов и ГЕРБ, а не да се прави коалиция с тях. Това, че простия ганьо, дето кара такси или бетоновоз в Тутракан, Омуртаг, Джебел и Дупница си гласува за Бойко и още смята, че само мятат клевети по него, а той е росна китка, ще си гласува пак за Борисов, не бива да сира устрема на младите хора от големия град, които знаят езици, перспективни и креативни са, създават нещо, не са сао обслужващ персонал и работят с чужденци и виждат как са нещата там. В нормалната държава… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 10:31
Гост

Познавайки от първо лице манталитета и начина на мислене на Борисов и аз се изненадах в началото, че се нави да подкрепи тия промени, предложени от ПП и ДБ. Но сега ми става ясно и не ме изненадва ама никак. Обещава се на всеки каквкто иска, а после ще правим каквото ние си искаме.

Баманко
Баманко
26 май 2023 10:30
Гост

Нищо ново под слънцето. ГЕРБ няма желание за такива реформи.

Пипи
Пипи
26 май 2023 12:48
Гост

Защото нямат интерес. Виж, с прокарването на лобистките им закони нещата въобще не стоят така.

Церков
Церков
26 май 2023 10:30
Гост

Нещо почнаха пак да се наакват нещата преди да са почнали дори да влизат към тоалетната

Владимиров
Владимиров
26 май 2023 10:30
Гост

Абе това със съвместно управление и съвместно носене на отговорност е, като да намушка всеки по един път Цезар. Кой е виновен и кой го е убил реално? Не е ясно. Споделена отговорност.

Стоил
Стоил
26 май 2023 12:49
Гост

Като управлението на ротационен принцип. Пълна глупост!

Кирилов
Кирилов
26 май 2023 10:29
Гост

Като албански реотани сме. Пет пъти на избори за да им уври в главите, че трябва да се коалират ГЕРБ и ПП. Започнаха. Сега обаче ще зациклят и ще идем още два пъти на избори, че вече да успеят адекватно да се разберат за съвместно управление. Иначе най-добре е ГЕРБ да завършат изборите с 10%, а ПП с 55% и да си управляват еднолично.

Людмил
Людмил
26 май 2023 10:28
Гост

Ама нали сте наясно, че Борисов говори едно на срещите, но после се прави съвсем друго. За което пиарката им измисля огична причина, че се е случило не това, което Б.Б. е казал на срещата, а нещо си друго.

Гаверон ще се изкаже
Гаверон ще се изкаже
26 май 2023 10:27
Гост

Изумително е. Според мен това е нова форма на предизборна кампания от страна и на двете партии. Едната вика, че ще напрви всичко за да „спаси държавата“ и ще се коалира и с ПП-ДБ. Другата ги извъртя да е с втория мандат и да се прокарат законодателни промени, които може и пряко да навредят на депутати, бивши и настоящи от ГЕРБ. Ако ГЕРБ не го подкрепи, то ПП и ДБ излизат чисти от ситуацията и доказват, че ГЕРБ няма желание да прави промени, защото ще пострадат под някаква форма техни политици. Този валс не ми се струва, че ще доведе… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 май 2023 10:25
Гост

Ами честно казано незнам какво друго сте очаквали. Хем знаете маниера на работа на Борисов.

Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
26 май 2023 10:19
Гост

Предлагам: -Нова Конституция да се приеме, която да позволи цялостно закриване на съдебната система, лустрация на сега инсталираните-без изплащане на обезщетение, при фингиране на стажът в съдебната система като неположен. Реучредяване на съдебната система-с нови хора, редуциран числен състав. В съдебната система остава съдът. А ако пък искате прокуратурата да е в съдебната система-ми изведете съдът от съдебната система! Прокуратурата-отива или към мевере-за да се даде нормативна сила на фактическотото-така или иначе мевере командва парадът, или да получи специфично място-извън съдебната система, но не и към изпълнителната власт-подобни модели има по света. Защо нова Конституция? Защото се опасявам,че закриването на… Покажи целия коментар »