Новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ вече е обнародвана (пълния ѝ текст виж тук) и ще влезе в сила след три дни.

Реално обаче новите правила за прием и учебни планове, предвидени в нея, ще започнат да се прилагат през учебната 2023/2024 г. А единните държавни изпити, които въвежда, ще почакат поне 5 години. Причината за това е, че в преходните ѝ разпоредби е предвидено следното: Студентите, приети преди влизането в сила на наредбата, както и студентите, приети в първи курс на специалност „Право“ през учебната 2022/2023 година, завършват обучението си по учебните планове и учебните програми, при действието на които са приети, и съобразно изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, приета с Постановление № 75 на Министерския съвет от 1996 г.“

Новият нормативен акт дава избор на университетите дали да приемат „Право“ с изпит, или с матура. Ако решат да е с изпит, те ще могат сами да изберат и формата му, т.е. вече не е задължително да е по български език и по история на България.

Наредбата поставя изискване само учебното съдържание за конкурсните изпити да е в съответствие с учебните планове и програми в гимназиалната степен на образование. Освен това, както и да приемат „Право“, висшите училища трябва задължително да вземат предвид като балообразуващ елемент оценката от матурата по български език и литература.

С новата наредба се променят минималните хорариуми за някои от задължителните дисциплини и се предвижда една нова – Защита правата на човека (какви са те виж тук). Въвеждат се и серия от нови задължителни избираеми дисциплини – Правен режим на обществените поръчки, Потребителско право, Екологично право, Правен режим на здравеопазването, Правен режим на защита на конкуренцията, Правен режим на Вътрешния пазар на Европейския съюз, Академично писане, Организация на правосъдието и правозащитните институции, Информационно право, Правен режим на защита от дискриминация и Медиация.

Юридическите факултети вече ще са длъжни да включат като избираема дисциплина и обучение по чужд език – общоезикова подготовка или специализирано обучение с юридическа насоченост, в зависимост от нивото на владеене.

Освен това се стимулират студентите, които участват в състезанията по „Право“ и в правни клиники, кръжоци и други форми на доброволно ангажиране с практически занимания – те ще получават определен брой кредити в рамките на тези за избираемите учебни дисциплини. По желание на студента, участието в национални, европейски или международни състезания или в правни клиники може да се признае за задължителна учебна практика за съответния курс.

Както стана ясно, заложените в наредбата единни държавни изпити, ще са последният елемент от нея, който ще се осъществи на практика, ако междувременно не бъде изменена или отменена, както се случи с приетата от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков наредба (какво е предвидено за тях виж тук).

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цецка Бачкова
Цецка Бачкова
18 юли 2022 9:52
Гост

Насам народе – на Демокрацията!

Купешки дипломи „по право“. От горнобанското АОНСУ, сега на издръжката на Сорос. И клонингите му по провинцията.

Шъ стане с новъта наредбичка, ШЪ СТАНЕ … даже вече стъва!

:)))))
:)))))
15 юли 2022 21:56
Гост

А обучението по наказателно право съвсем куца, няма да е зле да му се увеличи норматива. Особената част е невъзможно да се преподаде с такъв занижен хорариум, то не са едно или две престъпления, а над 200.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2022 21:46
Гост

Знам за човек който записа право в ЮЗУ който го записа просто така и стана магистрат шуробаджанащината е на високо ниво в образованието и не само.

Игнатов
Игнатов
15 юли 2022 11:39
Гост

Екологичното право е много важна правна дисциплина, регулираща административните и защитните отношения на основния жизнен полюс на Човечеството – природата. Проф. Георги Пенчев е виден учен в тази област, от ПУ, който се пробва в конкурса за „Член-кореспондент“ на БАН, но не успя да се класира. Много е неизвестен сред юридическата общност в България, но е странно, защото в Европа доста се цитира, особено в Комисиите по опазване на околната среда в Европейския парламент. Но като цяло – по-сериозно внимание трябва да се обърне над екологичната обстановка, защита с правни елементи – наказателноправни и административноправни.

Бивш възпитаник
Бивш възпитаник
15 юли 2022 11:14
Гост

Най-хубавите ми години в ЮФ на СУ като студент. Попаднах на страхотна група, страхотни колеги, заедно учехме, заедно се трудехме над сложните казуси, излизания, приказки, помагахме си във всичко. Пет незабравими години. А и страхотни асистенти имахме, за лекторите – не особено всички бяха читави. Сега, доколкото разбирам – всеки е сам за себе си.

Казвам
Казвам
15 юли 2022 10:54
Гост

Да не знаеш английски език в 21-ви век, си е престъпление! Особен за един юрист.

Лицемерни
Лицемерни
15 юли 2022 21:38
Гост

То англичанкъе все едно знаят български или полски или унгарски ???? Що ние трябва да знаем техният майчин език ?????

re:
re:
18 юли 2022 9:44
Гост

Кажи първо на майка ти да го научи!

Аз уча мандарин. В крак с времето.

Law
Law
15 юли 2022 10:48
Гост

Е, друго си е да сте като Искрето Фидосова, бившата шаманка на ГЕРБ, която ми беше и състудентка, колеги бяхме, макар и в различни групи, но в един поток. Завърши, няма спор. Просто не знае къде си е тикнала дипломата. Но как се е сдобила с магистърска степен по „Нотариат“ от Монтанския свободен юридически университет, филиал на ВТУ, не ми е ясно. Пхахаха

Фики
Фики
15 юли 2022 14:29
Гост

Сигурно си е купила дипломата. В днешно време това е напълно възможно.

Лицемерни
Лицемерни
15 юли 2022 21:39
Гост

На УНСС е било филиал

Doychin
Doychin
15 юли 2022 10:44
Гост

Проф. Фани Милкова – професор по История на българската държава и право в ЮФ на СУ, която беше и ярка слугиня на БКП, пише за ИБДП следното: „ИБДП като основополагаща общообразователна правно-историческа дисциплина тя има връзка както с историческата наука, така и с юриспруденцията. Нейната непосредствена практическа цел е да даде на студентите познания за историческото развитие на държавните институции в българските земи през Средновековието, за устройството на новобългарската държава според първата българска конституция – Търновската, за възникването, развитието и усъвършенстването на правото като национална система и на неговите основни отрасли, правни институции и принципи през различните исторически периоди, а… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 юли 2022 10:01
Гост

А едно време какви именити преподаватели имаше в Юридическия факултет на СУ ,,Св. Климент Охридски“, класа, ще започна с академик Ярослав Радев, който беше гуруто на правната наука в България, въръл станилист, в годините на социализма старият академик даваше тон на целия правен фронт в Българя и да му се противопоставиш не беше лесно, академик, облечен в партийна власт. Акад. Стефан Павлов – доаейнът на пеналистиката, въръл сталинист също, преподавател по наказателен процес, проф. Борис Яновски – граждански процес, проф. Владимир Захаров – обща теория на социалистическото право, проф. Борис Спасов и много, много други, класи.

Къде е едиплмата на Христо и Надежда
Къде е едиплмата на Христо и Надежда
15 юли 2022 9:10
Гост

Абе някой виждал ли е дипломата на министърката на Гешев я видяхме, даже я разследваха. Но на Христо Иванов и Надежда Йорданова се крие защо? Тъй като я гледам и слушам тази юристка с диплома станах любопитен много ми стои такааа….. :)))))) , аабе кара ме да се усмихвам

Чета първите коментари
Чета първите коментари
15 юли 2022 8:44
Гост

Писани по калъп вероятно от едно лице или по-вероятно гъз.

Умнокрасив жълтопаветник от джендърски пол, активист на НПО – зелено и с банер А за Б.

GadFeld
GadFeld
15 юли 2022 8:43
Гост

Трябва задължително да се стимулира участието в национални, европейски и международни състезания

Шуши
Шуши
15 юли 2022 8:41
Гост

ооо, Академично писане. Не е зле да минат на един курс по Академично писане и голяма част от действащите юристи, голяма част от които магистрати

123
123
15 юли 2022 8:41
Гост

Интересно, повечето от тези дисциплини вече се изучаваха от правистите в по-важните университети (ВТУ и СУ)

Няма значение
Няма значение
15 юли 2022 10:49
Гост

Няма дума „правист“ и не знам как степенувате важността на университетите към днешна дата..

Красимир
Красимир
15 юли 2022 14:33
Гост

То и той/ тя не знае явно. Ама да се намира на приказки.

Лазар
Лазар
15 юли 2022 14:31
Гост

А защо не и Пловдивския.

Давид Пасарелски
Давид Пасарелски
15 юли 2022 8:40
Гост

Много е важно студентите да бъдат научени да мислят, а не машинално да запомнят. Учебната система в България е направена така, че да подтиска мислещите деца

Дичо
Дичо
15 юли 2022 14:46
Гост

За съжаление сте много прав.

за протокола
за протокола
15 юли 2022 8:40
Гост

Новата е като старата.

ПУЦ-ОВЕ, ПУЦ-ОВЕ, ПУЦ-ОВЕ.

Продажба на дипломи.

По право си е така от 1991 година или от влизането в сила на демократичната Луканова Конституция.

ми свобода кво да ги правиш не може да ги забраниш
ми свобода кво да ги правиш не може да ги забраниш
15 юли 2022 9:01
Гост

Първия ПУЦ и то платен беше НБУ. Като гледам и досега си е ПУЦ с оглед преподавателските кадри в момента. До скоро бяха събрали различни доказани хабилитирани от различни други места, но вече започнаха да си произвеждат

Историк
Историк
15 юли 2022 8:39
Гост

А защо отпада историята… не разбирам

Адвокат
Адвокат
15 юли 2022 9:51
Гост

Защото българската история (без да я омаловжам като предмет) има нулево практическо приложение за юристите. Работата на юриста е логическа – да подведе определени факти от живота под разпоредбите на закона. От тази гледна точка за един юрист е абсолютно безполезно да назубря готови теми, писани от професори, рожби на комунистическия режим.

Много по-добър вариант би бил тест за логическо мислене/интелигентност.

Лицемерни
Лицемерни
15 юли 2022 21:47
Гост

За да я забравим и да следваме амгло- Саксонския модел на островното право . За да св откажем от европейското , римско право

Мартин
Мартин
15 юли 2022 8:38
Гост

Да си юрист е въпрос на чест, надявам се всички младежи, които са се насочили към тази специалност да си дават сметка за това

Иванов
Иванов
15 юли 2022 14:49
Гост

Дано всички студенти в ЮФ да мислят така.

Калин
Калин
15 юли 2022 8:37
Гост

Стимулът за студентите е изключителна движеща сила

Даниел Кирилов
Даниел Кирилов
15 юли 2022 8:36
Гост

От една страна е добре, че се дава известна свобода на висшите училища, от друга, нямам особено доверие на университети като ЮЗУ и Варненския свободен…

Филип
Филип
15 юли 2022 8:35
Гост

Най-сигурното нещо в тоя живот е, че няма нищо сигурно

Симо
Симо
15 юли 2022 14:50
Гост

И временните неща са най- постоянни.

Къртицата Мани
Къртицата Мани
15 юли 2022 8:34
Гост

От последния абзац в публикацията разбирам, че цялата промяна може да отпадне. Познавайки политическия манталитет в България, съм почти убеден, че точно това ще се случи. Не защото наредбата е лоша например, а защото е плод на усилията на едните и задължително трябва да бъде отменена от другите.

Доминик
Доминик
15 юли 2022 8:29
Гост

Въвеждането на „Защита правата на човека“ е ключово

Хари
Хари
15 юли 2022 8:31
Гост

И задължителният чужд език е важен. Не може магистрат в държава, член на ЕС, да не знае чужд език

Криво разбрната цивилизация
Криво разбрната цивилизация
15 юли 2022 9:07
Гост

А в другите страни членове на ЕС да ли изучават чужд език- например Български Език. А в Великобритания / макар да не е вече член ? дали изучават някакъв в чужд език ?????? Поредния мит и мантра, които провтарят ли повтарят подражателите.

Извратеняци
Извратеняци
15 юли 2022 9:03
Гост

Офффф поредната глупост. Та то какво защитава контитуцията ако не – права , какво какво . Стига с тези насилствено наложени извращения

Лицемерни
Лицемерни
15 юли 2022 21:51
Гост

Смешно е да има такава дисциплина , та деугите не защиатават ли права Оооооо Беатричееее , казваше Тодор Колев , не е Щефи а Стефка , сега се казва да реализираме кочина , а не да сковем кочина