След три часа дебати очаквано с гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС на първо четене беше приет проектът на БСП, с който се връща гласуването с хартиената бюлетина. Гласовете бяха 125 „за“ и 100 „против“. Един депутат от БСП гласува „против“, а един от „Български възход“ подкрепи хартията.

След вота Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че това гласуване ще накара формацията да предложи въвеждане на преброителни центрове. „Бюлетините няма да се броят от СИК, а ще се броят пред камери. Такива центрове има в САЩ, Великобритания и тестово имаше в община Бобошево. И вие от ГЕРБ, БСП и ДПС няма как да не го подкрепите, защото говорихте за доверие“, каза той.

От ДПС пък заявиха, че между първо и второ четене ще внесат предложение въобще за отпадане на машинното гласуване и оставането само на хартиения вот. Йордан Цонев заяви, че „привнасянето на дефектите и на машинното, и на хартиеното гласуване на едно място няма да доведе до добър резултат“. Същевременно Цонев заяви, че движението ще настоява да се въведе видеонаблюдение на броенето на бюлетините като само един човек ги пипа като всяка една показва на камерата.

Против връщането на хартията бяха изложени множество аргументи – как когато се гласува с тях, включително и в смесен режим, имаше десетки хиляди недействителни бюлетини. Сега от 170 000 са паднали до 9000. Беше изложено, че с машините отчитат резултата бързо и надеждно, че са лесни за употреба. Освен това хартията позволява манипулации и грешки в протоколите. При нея възможен и контролиран вот.

Радетелите за хартиено вот изложиха обичайните аргументи – че някои хора се притеснява от машините, особено възрастните, а други пък не вярвали, че не може да бъдат манипулирани.

Междувременно депутатът от БСП Явор Божанков, който се обяви за противник на връщането на хартиената бюлетина, беше „изваден“ от парламентарната Комисия по правни въпроси, която разглежда промените в Изборния кодекс, по предложение на лидерката на партията Корнелия Нинова.

Божанков не е съгласен с предложението на БСП да се въведе смесен модел за гласуване – и с машина, и с хартиени бюлетини. Той не участва в гласуването на промените в Изборния кодекс на първо четене от правната комисия. Освен това Божанков не беше в пленарната зала, когато се гласува изпращането на военна помощ за Украйна. Партията му е сред яростните противници на това, а самият той обяви, че не може да приеме тази позиция и на Украйна трябва да се помогне.

Днес Нинова предложи и парламентът прие Божанков да бъде преместен от правната в конституционната комисия. Вместо него, член на Комисията по правни въпроси стана Смиляна Нинова от БСП.

„Няма проблем. Ние сме партия, в която всеки си изразява свободно мнението. Ние сме най-демократичната партия“, беше коментарът на Нинова.

Самият Божанков също заяви, че „ няма никаква сензация“. „Конституционната комисия е не по-малко важна, ще продължа работата си в нея с всички усилия. Там ще бъда полезен. Не е изненада за мен преместването ми от правна комисия, няма нищо драматично. Не е станало без разговор с мен“, допълни той.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 ноември 2022 19:56
Гост

Резон: на следващите избори ПП-10%, ДБ- 3,5%. Това е действителната картина. Забравих: БСП- 7%. И да забравят да разменят сорс- кода на машините за едно или друго гласуване в парламента. Свърши се тая! Хайде наздраве! Така, както беше през тези 7 месеца не се управлява държава. Като не са го разбрали – да си ходят в Канада, макар че и там не е така. Хайде, сбогом и да не ви виждаме повече !

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2022 12:35
Гост

По-скоро Кьовеши ще е пратила Тиквата и Каскета при Бай Ставри.

Знайте
Знайте
04 ноември 2022 19:24
Гост

Недостатъците на машините:
– Въвеждат ценз за гласуващите
– Не решават проблемите с контролирания вот – Старите техники за контролиран вот, дори заснети преди в Бобов дол, пак си действат и пак си свършиха работата
– Не са защитени от външна намеса /“Дневникът е подправен“/, поради което не се използват в Европа, освен с малки изключения

Невалидните бюлетини, за които толкова се пищи, се появиха с вкарването на преференциите в бюлетините. Някаква измислена „мажоритарност“ от Мая Манолова и сие. Не е работа на държавата чрез преференциите да решава вътрешнопартийни въпроси. Преференциите да си ги броят застъпниците на партиите.

Епицентър
Епицентър
04 ноември 2022 19:09
Гост

„Разцепление в ПП! Асен Василев контра на Петков и Лорер – гласува против самолетите F-16

Сред „въздържалите се“ са били народните представители Венко Сабрутев, Иван Христанов, Милен Матеев, които са едни от най-верните поддържници на Кирил Петков, но те не го последваха.“

:)))
:)))
07 ноември 2022 12:35
Гост

Хо-хо-хо! Ще има да почакате герберастите! :)))

Диалектаджия демек селяк мяуу- мяууу
Диалектаджия демек селяк мяуу- мяууу
04 ноември 2022 16:06
Гост

Този „юридически“ пинчер, защо въобще в парламента, а не почне да се явява в съдебна зала да го видим колко е печен ? Ще му е трудно с показаните юридически умения и знания доста смях ще падне

Колега
Колега
04 ноември 2022 16:56
Гост

Напротив, много е интелигентно момчето на фона на калинките на ГЕРБ и ДПС

777
777
05 ноември 2022 16:51
Гост

На тоя любител на ибрикчиите Божанков очевидно трябва да му бъде назначен преводач!
Много тежък селски диалект има момченцето.

Гого
Гого
04 ноември 2022 14:45
Гост

Не виждам какъв е проблемът да се въведе смесен модел за гласуване.

Димо
Димо
04 ноември 2022 14:47
Гост

А помните ли когато една нощ изчезнаха маса хартиени бюлетини?

Адвокат Г.
Адвокат Г.
04 ноември 2022 15:40
Гост

Разликата е, че виртуалните бюлетини не можеш да ги видиш че изчезват.

Георги Ат.
Георги Ат.
04 ноември 2022 13:52
Гост

БСП са бита карта, т.е. не бита, а самоубита. В началото на електронното гласуване писаха, че изгубеният потенциал на БСП от липсата на хартиената бюлетина е около 60к гласа, докато на ГЕРБ е около 100к. Това беше преди да се издънят с ПП коалицията, сега потенциалът най-вероятно е и по-малко … Проблемът на БСП не е хартиената-електронната бюлетина, а това, че партията няма лице и е разтърсвана от скандали от поне 5 години насам. Сега обаче ако вкарат хартийката пак ще се прострелят в главата, защото едва ли, ще си вдигнат резултатът, но може да вдигнат този на опонентите си,… Покажи целия коментар »

Застрашените
Застрашените
04 ноември 2022 19:31
Гост

При по-висока активност застрашени са последните в класацията – сега това са ДБ и БВ. Това никак не отговаря на интересите на ОФ-то на Радев.

Kanev
Kanev
04 ноември 2022 12:56
Гост

На Нинова избирателите са предимно над 60 годишни. Тези хора се оправят трудно с технологиите и затова иска да върне хартията. Че сега много пенсионери дори не отиват да гласуват, защото ги е страх, че няма да се справят. А това са предимно избиратели на БСП с пост социалистическа носталгия.

Григор
Григор
04 ноември 2022 12:53
Гост

Слушам днес по НОВА Нюз онова лекенце – лидер на младежкото ГЕРБ, което впрочем се държи, като Хитлер Юнген, как ГЕРБ били за въвеждане пак на хартиена бюлетина, защото цяла Европа така галсувала. Дава за пример Германия. Да де, но приятно пропуска факта, че в Германия и в цяла Европа я няма практиката да се купуват гласове на неграмотни роми. Следователно партиите от статуквото – ГЕРБ и БСП искат да се върнат харитените бюлетини, защото ще е далеч по-лесно на неграмотните цигани, които са си продали гласа, да задраскат каквото трябва. Иначе на машина вероятно нямат идея и как да… Покажи целия коментар »

Beni
Beni
04 ноември 2022 12:54
Гост

Да, а водещата го пита нещо три пъти и той три пъти не отговаря. Тя му казва „не ме чувате…“, не бе, чува си те, просто не му изнася да ти отговори.

Мани
Мани
04 ноември 2022 12:55
Гост

Е вие незнам дали знаете, но лидера на младежкото ГЕРБ е от политически род. На него от дете му е казано, че трябва да се захване с политиката, не защото ще променя България, едва ли някой още вярва в тези идеалистични приказки. По-скоро защото така ще си оправи живота. То затова се бута куцо и кьораво да става политик, за да си оправи живота. Затова имаме и куп неграмотни и прости шефове на фирми, които са такива не за друго, а защото не искат те самите да имат шефове. Искат и да усещат власт, че контролират някакви гниди, които им… Покажи целия коментар »

Пипи
Пипи
04 ноември 2022 14:09
Гост

Ами да, проблемът не е в начина на гласуване, а в злоупотребите. Въпросът е защо не се действа срещу тях, а се абсолютизира електронният вот, който освен, че ограничава по-възрастните и неграмотни гласоподаватели, много по-лесно се фалшифицира. По-трудоемко е са се оправяш с чувалите с бюлетини, отколкото с флашките .

Щерев
Щерев
04 ноември 2022 14:50
Гост

Всичко може да се фалшифицира. Но с машините е по- тридно.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2022 18:47
Гост

Не, там е най- лесно.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2022 20:36
Гост

Там по- лесно няма. И по- евтино. По дебейски.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2022 20:34
Гост

След думата “ следователно” издишаш. Много.

Мавродиев
Мавродиев
04 ноември 2022 12:51
Гост

С което и идеята на ПП да се води диалог на база политики и депутатите да не са просто пешки в ръцете на партиините лидери отива на кино. Живото доказателство е точно това дейстиве на Нинова.

Арнаудова
Арнаудова
04 ноември 2022 12:50
Гост

Как се е осмелил да се противопостави на политиката на Корнелия…

Чилев
Чилев
04 ноември 2022 12:50
Гост

С което си действие БСП и в частност Корни доказа, че са пряк наследник на БКП. Нищо, че се смееха, когато във втория ден на заседания лидера на СДС им го подметна, че са наследник на БКП. Ако някой има различно мнение от лидерката на партията, то той бива низвергнат незабавно. Демократично мислене не може да има в родния парламент.

Никифоров
Никифоров
04 ноември 2022 12:53
Гост

Тия подсмихвания, че не били наследник на БКП могат да ги пробутат само пред някакви млади свой избиратели. Възрастните знаем много добре на какво е наследник сегашното БСП.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2022 20:38
Гост

Е, на кой да са наследник? На Тръмп или на Байдън? Излагаш се като ги пишеш тези глупости.

Малев
Малев
04 ноември 2022 12:49
Гост

Аз не харесвам Явор Божанков още от едно време, когато редовно пазаруваше гласове по Горна Оряховица и Търновско. Обаче в случая смятам, че е прав да не иска хартиена бюлетина.

Гусев
Гусев
04 ноември 2022 12:48
Гост

Но хартиената бюлетина не ни е нужна. Стига

Цирк
Цирк
04 ноември 2022 12:38
Гост

Довиждане, Божанка. По-известен като Божинката на НС