Бившият директор на ГДБОП и на БОРКОР Румен Миланов се обяви против разширяването на правомощията на антикорупционната комисия като й се даде възможност да задържа. Същото мнение сподели и директорът на правната програма на Институт „Отворено общество“ Иванка Иванова пред БНР.

Преди три дни, след като Народното събрание избра членовете на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), нейният председател Пламен Георгиев поиска им се даде възможност да задържат.

Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Десислава Иванчева. Това не го направихме ние“, заяви Георгиев. И поиска да се обмисли промяна в закона като „най-малкото да имат право да задържат лица“.

Към тази идея известни резерви изрази и главният прокурор. „Начинът на осъществяване на ареста не зависи от това кой какви права има. Начинът зависи от това какви са разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс относно присъствието на съответни лица на съответни действия по разследването. Аз се пазя да давам отговори за законодателни промени толкова бързо„, коментира Сотир Цацаров като уточни, че въпросът, който поставя Пламен Георгиев трябва да се обмисли.

Резервиран към това предложение е и Румен Миланов. Според него е опасно да се разрешава на различни органи да имат право да задържат, защото, за да се извършва тази дейност, е необходима легитимност на органа. „При задържането има определени процесуални действия, които трябва да се изпълнят. Тези хора с тези жилетчици – това е изключително опасно. Първи от това може да се възползва престъпността. Този подход крие много опасности. Тези, които извършват задържането, трябва да имат легитимност. Трябва да се знае, че това е орган, който извършва това процесуално действие задържане. В противен случай, всеки може да каже: „Стой, не мърдай!“. Подходът за задържането трябва много внимателно да бъде проучен и преценен„, заяви Миланов.

Поясни, че идеята е била подобни органи да имат активна координираща функция към всички структури, които имат отношение към корупцията и да изграждат хоризонтални връзки. По думите му е грешно да се прехвърлят оперативно-издирвателната дейност от ДАНС в комисията, защото „този инструмент, особено в условията на ДАНС, в условията на МВР, има много по-голяма оперативна мощ, отколкото този, който ще е в комисията“. Според него това е недостатък.

Бившият директор на ГДБОП и на БОРКОР определи случая с Десислава Иванчева като фалстарт за антикорупционната комисия. „Случаят „Иванчева“ показа сериозни проблеми и, ако бъда откровен – това е един фалстарт за комисията. Фалстартът идва, когато не си много добре подготвен и искаш бързо да напреднеш. Този случай активира обществото мнение и то се раздвои, това създаде напрежение, което означава, че не би било редно това да става. В БОРКОР също много бързахме и по същество неговото конструиране изпревари нормативната уредба, която да урежда всички въпроси и оттук вече се появиха известни дисбаланси„, каза Миланов.

По думите му е сбъркана конструкцията на новата комисия за борба с корупцията. „Големият проблем пред комисията е организирането на превантивната дейност. Организирането на останалите структури, които да могат да противодействат на корупцията и да я информират, за да се създаде превенция“, заяви Румен Миланов.

Мнението му бе споделено и от директора на правната програма на „Отворено общество“ Иванка Иванова. Тя каза, че функцията по задържане не е сама по себе си изолирана от полицейската дейност. „Тя върви с функцията по разследването на престъпленията. Тя служи, за да гарантира, че ще има бързо и навременно разследване на определено престъпление. Тя не може да бъде дадена отделно, без на комисията да й бъде дадена функцията по разследване на престъпленията. На нея й беше дадена функция по разкриване на установени закононарушения, но това е нещо различно“, каза Иванова.

Уточни, че у нас има немалко органи, които задържат, но това правомощие не води до решителен напредък в борбата с корупцията. От друга страна, се поставя тежък проблем, свързан със защитата на основните права на гражданите, смята Иванка Иванова.

Ако задържането си остане само полицейска работа, както и разследването на престъпления, ще можем да гарантираме в някаква разумна степен основните права на задържаните. Ако там влязат и инспектори, и държавни служители, каквито са тези на новата комисия, този процес става напълно неконтролируем и губим всякакви гаранции за спазването на международноправните стандарти за защита на правата„, посочи Иванова.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Брак
Брак
02 май 2018 17:05
Гост

Хубаво е да се правят интервюта с хора от Боркор, които нищо не са свършили начело на тази институция, която са оглавявали. Също така харесвам и Отворено общество, спонсорирано от Сорос. Все хубавци и експерти, милеещи за благото на милата ни татковина в тази статия!!

Гошка
Гошка
30 април 2018 8:37
Гост

Не виждам случаят с Иванчева как е раздвоил общественото мнение. Освен, че някои коментираха мерките и за задържане като „крайни“. За всички е ясно, че е корумпирана. Освен, ако наистина извънземните не са и подхвърлили парите 🙂

Дон Трмп
Дон Трмп
01 май 2018 7:17
Гост

Како Гошке, раздвоил е, защото повечето вярват в скалъпен милиционерски сценарий и не на лъжците Гошев&Георгиев….белязаните банкноти са турени от „мулето-посредник“, който „бил оставен“ да се измъкне и написал 4 страници самопризнания !

Всезнайко
Всезнайко
29 април 2018 13:04
Гост

Пламен Георгиев много си е повярвал. Държи се като следващия главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
29 април 2018 13:02
Гост

Интересно, как ли ще се развие този случай, след като Цацаров е против допълнителни правомощия на КОНПИр.