Има ли ръст на производствата по несъстоятелност заради коронавируса, реши да провери „Лекс“ след отминаването на 2020 г., през която много бизнеси затвориха – някои по държавно разпореждане, а други – принудени заради свитото потребление.

Данните на Агенцията по вписванията показват, че вълна от фалити няма, а фирмите са в процес на изчакване, което кара специалистите тепърва да прогнозират бум на несъстоятелности.

Броят на откритите производства по несъстоятелност през 2019 г. и 2020 г. е практически еднакъв – 502 и 520.

Миналата година в несъстоятелност са обявени 509 търговци, а година по-рано броят им е 502.

Според предоставената от Агенцията по вписванията статистика  показателят, който показва свиването на икономиката, е значително намалелият брой на хората, които започват бизнес. Ако през 2019 г. са се регистрирали 48 732 нови търговци, то миналата година те са били с над 10 000 по-малко – 37 124.

Данните показват, че по отношение на фалитите България е част от общата тенденция в Европа и САЩ.

В Германия броят на несъстоятелностите е намалял със 17% на годишна база към юли 2020 г., а по предварителни данни спадът е с 35% на годишна база към септември. Във Великобритания несъстоятелността е намаляла с 42% на годишна база по данни към октомври. В САЩ преструктурирането (по глава 11) бележи ръст, но ликвидациите (по глава 7) са с 32% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Във Франция на годишна база броят на производствата по несъстоятелност на търговци е намалял с 30%.

„В развитите икономики причината за чувствителното намаляване броя на производствата по несъстоятелност, въпреки тежкото състояние на икономиката, откриваме в подкрепата, оказана от правителствата, включително чрез мораториум и различни финансови стимули. В България производството по несъстоятелност се използва на прекалено късен етап. Традиционно, то приключва с ликвидация на активите на части, като предвидените процедури за оздравяване и стабилизация се използват изключително рядко. Въпреки липсата на законодателна реакция по отношение уредбата на несъстоятелността, не е учудващо, че у нас данните също сочат спад, а не увеличаване на фалитите. Към момента различията в правната уредба и степента на икономическото развитие както в развитите държави, така и у нас, не водят до различни резултати, поне що се отнася да броя на прекратените поради несъстоятелност търговци“, коментира тенденцията специалистът по търговско право Светла Качарова.

Тя споделя притесненията на повечето експерти, ангажирани с проблематиката, че вълната от фалити е по-скоро отложена, а не избегната.

Качарова подчертава, че без предварителна подготовка каскадата от фалити би причинила по-големи икономически щети, отколкото когато е предвидена. „От друга страна, независимо дали чрез нарочна реформа, или поради липсата на такава, политиците забавят фалитите прекалено дълго, като по този начин и работна сила, и капитал се блокират в т. нар „зомби“ компании, без какъвто и да е шанс да възвърнат своята жизнеспособност“, пояснява тя.

И предлага: „Решението и на двата проблема е да се създадат процедури за несъстоятелност, които предоставят възможност за изпадналите в затруднение жизнеспособни търговци да продължат дейността си. В повечето държави от ЕС вече са въведени рационализирани процедури по несъстоятелност, които предоставят възможност ликвидацията да се използва в краен случай“.

Според Качарова забавянето на вълната от фалити предоставя една последна възможност за реформиране и надграждане на уредбата на несъстоятелността, като от особена важност е да бъде предоставена законова възможност за своевременно преструктуриране на задълженията, с цел съхраняване на икономиката.

„В още по-голяма степен това се отнася за реформирането на уредбата на несъстоятелността у нас, като в този аспект България е силно критикувана и от ЕК, и от Световната банка. Понастоящем българският длъжник – търговец не разполага с процедура, даваща възможност за избягване на откриването на производството по несъстоятелност, чрез предоставяне на правна възможност за справяне с икономическите предизвикателства и преодоляване финансовите затруднения. В съответствие със сроковете за транспониране на Директивата (EC) 2017/1132 за несъстоятелност и преструктуриране, законодателните промени за търговската несъстоятелност следва са приети до юли 2021 г.“, напомня тя.

 

 

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 10:12
Гост

ГолЕм Праз! какво значение има някаква си икономика и някакви си фалити, щом другара Бойко Методиев ни води към светли бъднини. Скоро няма да имаме нужда от икономика и фирми, защото всичко ще е тяхно, а само от изпълняващи поръчките служители в държавния и частния сектор!
И те така, г-жо Качарова…

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 14:36
Гост

Та то ние вече имаме ли икономока?

анонимен
анонимен
05 февруари 2021 9:30
Гост

У нас и подпомагането на бизнеса е по-скоро на думи, отколкото на действия. От една страна част от бизнеса е в сивия сектор, а от друга, за да получат помощи, фирмите трябва да попълват много документация, връщат я със смешни забележки, пак се подават и т.н. – един порочен кръг и накрая те отсвирват, сам се оправяй. Е.а ти държавата

Pavleta
Pavleta
05 февруари 2021 9:27
Гост

Уви не се решава кризата, а дори чакаме нови затваряния. А чакахме, че през Март вече ще започне разхлабване. Лошо.

Линкаря
Линкаря
05 февруари 2021 9:28
Гост

Ами направо си е удар с мокър чорап всичко

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 9:27
Гост

Ами да ни държат още малко в локдаун и хептен ще вържем.

Николов
Николов
05 февруари 2021 9:27
Гост

Не ме изненадват тези числа. Тежко е.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 14:37
Гост

Тъжна статистика.

Memo
Memo
05 февруари 2021 9:26
Гост

Няма луд, който да започва бизнес сега баш

Павлов
Павлов
05 февруари 2021 9:26
Гост

Има си доста бизнеси, които вече изнемогват. А други дори не отвориха след разрешението от правителството

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 9:25
Гост

Много от нас се заблудиха, че с измислянето на ваксината ще се реши проблема с Ковид и ще се върнем към нормалното. Оказва се обаче, че мнозина не искат да се ваксинират, което обезмисля измислянето на ваксината. В същото време масовото ваксиниране е това, което може да спре ковид, но това не се случва. И сега се оказва, че тепърва ще ни затварят

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 14:38
Гост

Аз въобще не съм сигурен, че тази ваксина е читава.

Firma
Firma
05 февруари 2021 9:25
Гост

Основният виновник е държавата, която бави ужасно помощта за малките и средните фирми. Вече ще стане година от началото на кризата, а мнозинството от фирмите не са получили нищо и ако вземат някаква помощ, тя ще е безвъзратно закъсняла.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 9:27
Гост

Порочен кръг е – ако си пред фалит, не можеш да получиш помощ, а за да не фалираш, ти трябва тази помощ. И въобще не говоря за заведения и хотели.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 9:24
Гост

Ами положението за бизнеса не е розово, защото се смяташе, че скоро ще се отваря всичко, а реално не е така. Явно тепърва ще се затваря

Daniel
Daniel
05 февруари 2021 9:24
Гост

Аз няма да се изненадам да се задълбочи финансовата криза в скоро време. Може да не достигне нивата от 2008 година, но вярвам, че скоро ще може да се задълбочи.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 9:23
Гост

Много фирми на практика са фалирали, но не са започнали процедура, защото е дълга и скъпа. По-добре НАП да каже колко фирми не плащат осигуровки и тогава ще лъсне истината.

Zeta
Zeta
05 февруари 2021 9:23
Гост

Вълна от фалити все още няма, но и това предстои. С тия различни вълни на пандемия4