Страховете от приемането на промените в Наказателния кодекс, свързани с корупцията в частния сектор, са несъстоятелни и неоправдани. Тази позиция застъпи министърът на правосъдието Цецка Цачева пред Нова телевизия в първия си коментар по темата.

Министерството на правосъдието е вносител на текстовете, които след това бяха приети от правителството и влязоха за обсъждане в Народното събрание.

Пръв ръководителят на катедрата по наказателноправни науки в СУ. „Св. Климент Охридски“ проф. Пламен Панайотов в интервю за „Лекс“ предупреди какви са рисковете от приемането на предлаганите промени в НК. Той заяви, че с тях на практика ще се криминализира целият граждански оборот. Последва становище и на най-големите работодателски организации – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България, в същия смисъл. Висшият адвокатски съвет също излезе с остра позиция и призова промените да не бъдат приемани.

Наказателната колегия на Върховния касационен съд също изпрати критично становище до Народното събрание, от което става ясно, че върховните съдии вече са отправили всичките си забележки при дискусията в работната група, но те не са били взети предвид. „По този законопроект ОСНК на ВКС е вземала становище още преди внасянето му в Народното събрание. Няма основание да бъде отстъпено от заетата позиция, доколкото вносителят не се съобрази отправените критики и забележки“, пише в него зам.-председателката на съда Павлина Панова.

От постъпилите в НС становища положително е единствено това на прокуратурата, която отправя само няколко критични бележки по редакцията на отделни разпоредби.

Цецка Цачева днес подчерта, че промените са написани от работна група в Министерството на правосъдието, в която е имало представители на всички институции, които имат отношение към наказателното правораздаване.

„Проектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура“, каза тя. И цитира част от препоръките в документа: „Ясно е, че член 282 от НК трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностните лица в търговските дружества, кооперациите и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор (например в банките) по същия начин, както за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции. По същия начин има голям смисъл в приемането на разпоредби, които инкриминират самото извършване на престъпното действие, без да е необходимо да се доказва каквото и да било действителна или потенциална вреда, причинена от нарушаването на разпоредбите за възлагане на обществени поръчки“.

„Винаги може да бъде направена по-прецизна редакция на текстовете“, посочи Цачева и отново изтъкна, че в работната група, която ги е изготвила е имало представители на много институции.

„На мен ми прави впечатление, че след дългите съгласувателни процедури, приемането от Министерския съвет, внасянето в Народното събрание, аргументите се засилват и заострят, когато дебатът започне в парламента“, каза тя.

Цачева заяви: „Всяка казуистика и пример, макар и в контекста, просто създават страхове, и за съжаление от подобни примери, които не се вписват изцяло в контекста на материята, се създава впечатление за посегателство“.

Министърът на правосъдието коментира и друга актуална тема, свързана с наказателното правораздаване – за неизбежната отбрана. Тя съобщи, че в понеделник за първи път ще се събере работната група в министерството, която трябва да излезе със становище дали са необходими промени в НК и, ако да, какви да са те. Цачева обаче посочи, че при сформирането на експертния екип много от институциите и организациите са отказали да изпратят свои представители, защото смятат, че действащите текстове в НК не трябва да се пипат.

„Висшият съдебен съвет, прокуратурата, Български адвокати за правата на човека и други неправителствени организации, които имат отношение към темата, отказаха с мотив, че институтът  е достатъчно добре регламентиран, има трайна съдебна практика, включително и решение на Конституционния съд от 1997 г.“, каза Цачева. И посочи, че представители в работната група са изпратили само ВКС и ВАдС.

Самата тя заяви, че споделя консерватизма на експертите за необходимостта от промяна в НК за неизбежната отбрана. „Недобра практика е от конкретен повод да се бърза с промяна в правни институти, които са много сложни“, каза министърът на правосъдието.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
19 март 2018 2:37
Регистриран

няма да ми „пуснете“ коментара, нали-защото пиша нещо различно.Е, дори и Вие сте значими – благодаря.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
19 март 2018 2:31
Регистриран

Не госпожи и господа! Този път , според мене, не сте прави.И е учудващо как и защо толкова институции в областта на правораздаването, са се противопоставили на мнението на министърката.Защото всъщност , тя е права.Но не се е изразила така, че да бъде разбрано защо.Аз съм редови Адвокат.Но точно моето мнение следва да Ви заостри вниманието.Ето защо: корупцията е престъплението на 21 век.Тя не е само по т.н.високи етажи на властта /изключително смешно обозначение на нещо, което не се съотнася нито с „етаж“, нито с „високи“, в контекста на понятието власт./Корумпирани са на всички нива нашите избранници -защото придобиването на… Покажи целия коментар »

Георги Велков
Георги Велков
17 март 2018 23:42
Гост

Да освободим територията от това нещо на снимката. За съжаление го познавам лично, твърде достатъчно.

Колега
Колега
16 март 2018 18:02
Гост

Успокоих се, все пак г-жа Цачева е била юрисконсулт в община, не мога да не й вярвам на опита и преценките 🙂

майстора
майстора
16 март 2018 17:54
Гост

Наскоро бай Кольо Филчев каза нещо за черната серия от блондинки в правосъдието…

KoЯN
KoЯN
16 март 2018 17:26
Гост

Разбира се, че не всеки втори ще си изпати от такива промени. Ще си изпати само всеки, който не слуша.

Анонимен
Анонимен
16 март 2018 17:22
Гост

Цецке, не яж това кюфте!