Окръжната прокурорка от Добрич Румяна Желева е била осъдена от незаконен съдебен състав на Софийския градски съд (СГС) за престъпление по служба и лъжесвидетелстване. Това реши Софийският апелативен съд (САС) и отмени присъдата, с която Желева беше осъдена на пробация.

Обвиненията срещу нея са, че преди шест години е използвала служебното си положение и е лъжесвидетелствала, за да спаси бившия си съпруг Живко Желев от разследване, след като той е бил спрян на пътя от полицаи, докато шофира пиян. За лъжесвидетелстване Наказателният кодекс (НК) предвижда до пет години затвор, а за използването на служебното положение по чл. 283 от НК, наказанието е до три години затвор.

Предвидените наказания за различните престъпления определят и съставите, в които съдилищата разглеждат делата на първа инстанция. Градският съд е гледал делото срещу Желева в състав от съдия Ани Захариева и двама съдебни заседатели. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдия и двама заседатели обаче гледат дела за престъпления, които се наказват с повече от пет години затвор, а това на прокурор Желева е трябвало да бъде гледано само от един съдия, защото най-тежкото обвинение е за престъпление, предвиждащо до пет години затвор.

Именно това нарушение на НПК е наложило и отмяната на присъдата и връщането на делото на друг състава на СГС.

„Допуснатото от Софийски градски съд нарушение на процесуалните правила е особено съществено по смисъла на чл.348, ал.3, т.3 от НПК и може да бъде отстранено само чрез валидно повтаряне на първоинстанционното съдебно производство, тъй като нарушенията на разпоредбите относно състава на съда са безусловни основания за отмяна. В този смисъл е без значение дали колегиалният състав е бил подменен с едноличен съд или обратното, дали броят на съдиите и съдебните заседатели е по-малък или по-голям от изискуемия. Щом броят на членовете на състава не е съобразен със закона, всякога е налице абсолютно процесуално нарушение.

Това обстоятелство не позволява на състава на САС да разреши казуса по същество като инстанция по фактите. За да действа като „втора първа инстанция“, въззивният съд трябва да има за база годен съдебен акт, какъвто в случая липсва“, се казва в решението на САС (Елена Каракашева-председател, Маргаритка Шербанова-докладчик и Веселин Пенгезов).

Разследването срещу Желева започна преди две години от Специализираното звено „Антикорупция“. Според данните по делото, тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той е бил осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

„Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое присъствие не се е държал предизвикателно, за да го задържат. Като му занесох документите повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, кротко и спокойно го казваше.“, са част от показанията на Желева, заради които е обвинена в лъжесвидетелстване.

С отменената присъда съдия Захариева прие, че са налице многобройни смекчаващи вината на Желева обстоятелства и затова дори и най-малкото наказание се явява тежко, поради което я осъди само на пробация, макар да я призна за виновна и по двете обвинения. В мотивите на съда се казваше, че Желева е била поставена е екстремна ситуация от бившия си мъж, като го видяла пиян и без документи, а работата му била свързана с шофиране и отнемането на книжката щяло да се отрази на семейния бюджет. Съдът беше приел още, че не е висока и обществената опасност на лъжесвидетелстването, защото е било свързано с оневиняването на тогавашния ѝ съпруг, който е и баща на детето ѝ.

Делото стигна до САС, след като прокуратурата настояваше за условна присъда от две години затвор, а Желева иска да бъде оправдана, като в жалбата си също посочва, че е била осъдена от незаконен състав на СГС.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 15:56
Гост

Еееее, тука много корифеи на юридическата мисъл са се събрали!
Браво!

Възмутен
Възмутен
04 юни 2018 10:55
Гост

Тази явно се смята за недосегаема. Дано да има възмездие

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 16:01
Гост

Тя не „тази“ кьорав ли си, че съда го е постановил? Неграмотник

Петя
Петя
04 юни 2018 10:34
Гост

Колкото и да протака, май ще и се наложи да изтърпи наказанието си.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 15:59
Гост

Да поживеем и да видим предлагам аз

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 10:29
Гост

Много добре си спомням този случай. Тогава много хора се бяха настроили срещу прокурорката.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 10:32
Гост

И с право. Защо злоупотребява със служебното си положение?

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 15:58
Гост

И кво друго си спомняш!?! Хахахаха

петър ч.
петър ч.
04 юни 2018 10:29
Гост

Никой не я е карал да свидетелства. Има 119 НПК, щом е решила да лъжесвидетелства, а на това отгоре е прокурор, просто не виждам никакво основание да не бъде наложено максимално наказание. Какъв по тежък случай на извършване на това престъпление може да има, се питам?

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 16:02
Гост

Ти сигурно имаш предвид доживотен затвор? Мухахахах