Висшият адвокатски съвет (ВАдС) реагира остро срещу идентифицирането на адвокати с клиентите им и определянето на позицията им в дебата за промени в Конституцията, започнат от президента Румен Радев, като наглост.

„Наглост е адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в конституцията за прокуратурата. Tова е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата“, заяви вчера обвинител №1 Иван Гешев. Повод за коментара му беше становището на Български адвокати за правата на човека за това какви промени в Конституцията трябва да бъдат извършени, като част от тях са свързани с отговорността на главния прокурор и мястото на обвинението (пълния текст на становището можете да видите тук).

„Искат слаба и неработеща прокуратура, най-сигурният начин е със законодателни промени, които да блокират дейността на прокуратурата – това е в интерес на определени хора, на техните медийни и политически проксита и говорители, но не е в интерес на българските граждани“, каза още Гешев. И посочи, че не му е ясно какво иска да постигне президентът с дебата за бъдещи промени в Конституцията. „От прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и на осъдени престъпници, не е искано становище“, каза той.

Днес от Висшия адвокатски съвет излязоха с декларация по повод думите на Иван Гешев (пълния ѝ текст виж тук).

В нея те заявяват: „Адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права, поради което адвокатите няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават. Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били „обвиняеми“, поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор“.

От ВАдС припомнят, че прокуратурата е призвана да ръководи разследването и упражнява общ надзор за законосъобразното му провеждане, но единствено съдът има правомощията да се произнася дали някой е виновен или не. А правото на справедлив съдебен процес няма как да бъде гарантирано без участието на адвокати, като защитници на обвинените от прокуратурата, „защото само професионално подготвени и независими хора, каквито са адвокатите, могат да изградят и противопоставят защитна теза, съответстваща на фактите и правото“.

„Затова всякакви квалификации по отношение на адвокатите, чрез които се правят преки, но неправилни внушения за същността на адвокатската професия и конституционно гарантираното чрез дейността на адвокатите право на защита, не само уронват престижа на адвокатурата, но и посягат на държавността. Защото държавност означава сигурност за всички български граждани, че никой няма да бъде несправедливо обвинен и осъден“, заявява ВАдС.

И декларира, че „застава непоколебимо зад колегите адвокати и ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми“.

В декларацията се напомня, че адвокатите не само съветват и защитават, но имат и друга роля – да отстояват принципите на законността и справедливостта при всички случаи, когато са застрашени или нарушени.

„Висшият адвокатски съвет счита, че въпросът за отговорността на главния прокурор и въобще за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система е от първостепенно значение за цялото общество. Този въпрос не касае конкретната личност, която в определен момент заема длъжността главен прокурор, а има отношение по основния механизъм на функциониране всяка съвременна правова държава – такова разделение на властите, при което се гарантира прякото приложение на принципа „власт, власт възпира“, за да не може никоя власт да бъде безконтролна“, се посочва в декларацията.

Затова адвокатите посочват, че този дебат трябва да се води експертно, без емоции и ненужни квалификации.

Освен това те заявяват, че адвокатурата е призвана да защитава правата и интересите на всички граждани – и на тези, които са обвинени в извършване на престъпление, и на тези, които са пострадали от престъпление, затова тя има интерес от работеща, а не от неработеща прокуратура.

„Висшият адвокатски съвет заявява, че силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура, а напротив. Цялото българско общество има интерес от работеща прокуратура, която да функционира в кръга на своите правомощия, която да внася ефективни и проверени обвинителни актове, основани на факти и доказателства, които да водят до справедливи съдебни актове. Единствено при зачитане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и при ефективно функциониране на всички власти в рамките на техните конституционни правомощия, България може да бъде правова държава, защото, както Висшият адвокатски съвет съвсем скоро имаше повод да напомни отново – там, където свършва правото, започва произволът!“, завършва декларацията.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Пешеходец
Пешеходец
28 февруари 2020 19:15
Гост

Гешев има изключително къса и удобна памет илr просто е страдалец от незнание. Прокуратурата в лицето на Главния си прокурор Сотир Цацаров ВЕЧЕ е искала промени в Закона за адвокатурата с обявяването за противоконституционността на разпоредбите на чл. 29, ал. 2, 3, 4 и чл. 30, ал. 1 от ЗА! И това е факт – нека си направи справка по РКС № 4 от 2016 г.!

Жечев
Жечев
28 февруари 2020 22:26
Гост

Абсурд да е къса. Той е изключително злопаметен. Но удобна-да.

КАТ
КАТ
04 март 2020 12:10
Гост

Колега, пресичаш на червено, не си измисляй. На сайта на КС няма публикувано такова и въобще никакви решения от 2016

антимафиот
антимафиот
28 февруари 2020 18:12
Гост

Наглост е друго: един явно недоучил главен прокурор, фактически назначен от един собственик на верига будки и от един „хидроинженер“ (впоследствие придобил ТЕЦ), да се отнася безпардонно към други държавни власти, институции, гилдии и граждани. И при това да инспирира повдигането на обвинения, за които отнапред е ясно, че няма да издържат в съда.

Георги
Георги
28 февруари 2020 16:58
Гост

Ами ако е редно да се асоциират с клиентите си? Аз моментално си правя съответните изводи за г-н Защитник, който защитава сульовци, отрепки и въобще всякаква паплач само за да си изкара милостинята за месеца. Също си правя изводи за колегата му, г-н Друг Защитник, който работи с отговорни хора, успели професионалисти и личности, които наистина имат нужда от юридическа закрила и обслужване. Ами, разбира се, че ще избера втория, защото ми е се струва по-отговорен и надежден. Всички ще изберат него, всъщност. Адвокатите се асоциират с клиентите си.

горд съм, че съм адвокат
горд съм, че съм адвокат
28 февруари 2020 16:07
Гост

Тази селения с адвоката на едикойси, че да не съм му служител! Наел ме е, платил си е, като стана юрисконсулт тогава ми слагайте допълнителни имена към моето.

Георги
Георги
28 февруари 2020 17:00
Гост

Юристите са обслужващ персонал. Във всяка една правна професия.

анонимен
анонимен
28 февруари 2020 16:06
Гост

Вчера слушах Гешев по телевизията. Бях потресена как в прав текст казва „адвокатите са защитници на обвиняеми и престъпници“. И ние мислим, че има ченгеджийски манталитет, но не го натрапваме по националната телевизия, щото имаме чувство за авторитет пред институцията, не? Какъв срам.

зевс олимпийски
зевс олимпийски
28 февруари 2020 16:16
Гост

Крайно време е ББ да разбере какво чудовище създадоха с Шиши и това чудовище да изяде бащите си

677
677
28 февруари 2020 22:30
Гост

Това изключително вярно мнение не може да бъде натрапено в медиите. Повечето от тях са алуги на Пеевски. А той на Гешев естествено.

браво
браво
28 февруари 2020 15:57
Гост

Принципно, но твърди и ясно казано!

Петров
Петров
28 февруари 2020 15:51
Гост

Адвокатите трябва да осъществяват конституционно гарантирано право на защита. Независимо на чия от страните поделото са защитници.

Джаро
Джаро
28 февруари 2020 15:52
Гост

Така е. Обаче не зная тези, чиито клиенти са престъпници как спят спокойно.

за прокурорите
за прокурорите
28 февруари 2020 15:56
Гост

Какво значи това?! Що за мислене е? Преди време гледах по телевизията адвокат Марин Марковски. Разказа за едно свое дело. Клиентът му бил убиец, наистина бил убил човек. Но разследването било много зле и бил оправдан. Марковски се чудел дали да се радва за спечеленото дело или да се измъчва за това, че убиец е останал на свобода. Но осъзнал, че той е изпълнил дълга си на защитник, а за другото има Господ и след време видял същия този човек – осакатен и последен просяк на гарата. Искал да умре. Та, важното е човек да си върши работата добре. Това… Покажи целия коментар »

ваньо от каскетьово
ваньо от каскетьово
28 февруари 2020 16:03
Гост

Точно така – ако прокуратурата си върши работата, ако не повдига поръчкови обвинения, не толерира калпаво събиране на доказателствата, не излага голословни тези, всичко щеше да е наред. Ама нейсе.

Шиши
Шиши
28 февруари 2020 15:48
Гост

Няма нужда да се иска слаба и неработеща прокуратура. Тя си е такава.

границата е мината
границата е мината
28 февруари 2020 15:50
Гост

И ти си прав! Ама Гешев този път прекрачи всички граници. Цацаров, какъвто и да беше, никога, ама никога, не би си позволил подобно нещо. какво иска – някои хора, които имат негативен образ в обществото да нямат адвокати, защото после доживот ще носят клеймото адвокат на Черепа, Скелета или Картофа.

Гост
Гост
29 февруари 2020 8:51
Гост

Има и ДРУГИ, които мислят на нивото на Гешев и те са във ВСС!

осъзнаване в края на мандата?!
осъзнаване в края на мандата?!
28 февруари 2020 15:48
Гост

Това да не е следствие от общо събрание! Чудо да видиш! Най-смислената декларация на този съвет.