През април 2019 г. строежът на емблематичната сграда „Златен век“ бе спрян. Основният мотив – изтекло разрешение за строеж. Започва съдебна сага, която приключва с решение на Върховния административен съд (ВАС) от 14 май 2021 г. В него ВАС постановява, че строителството може да продължи.

Най-изненадващо обаче началникът на ДНСК Влади Калинов отново разпорежда спиране на строителството, поради същата причина – изтекъл срок на разрешението. Аргументът е, че въпросът за валидността на разрешението не е бил предмет на делото, по което ВАС се е произнесъл. За съжаление тази позиция изненадващо се подкрепя и от министъра на регионалното развитие.

„Абе, аланкоолу“, както би казал колоритен журналист от близкото минало, не ви ли идва на ума, че няма как ВАС да постанови в решението си, че строителството може да продължи, ако няма валидно строително разрешение. Не е необходимо въпросът за разрешението да е включен изрично в предмета на делото. Този въпрос е „преюдициален“. Иначе казано, той е предпоставен.

Преди ВАС, и двата състава на Административен съд София-град (АССГ) в мотивите си приемат, че разрешението за строеж на „Златен век“ „има действие най-малко до 19 ноември 2022 г., а ако се изхожда от практиката на ВАС във връзка с издадените заповеди за допълване на решението по реда на чл. 154 от ЗУТ, валидността ще изтече едва през 2028 г.“ Макар ВАС да приема, че продължителността на разрешението не е предмет на спора, изводите на АССГ, относно валидността на разрешението на строеж, не се оспорват. Нещо повече ВАС по необходимост стъпва на този извод, за да постанови решението си. Върховната съдебна инстанция намира за правилен крайния извод на първостепенния съд за материална незаконосъобразност на заповедта. Поради това ВАС постановява: „решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно“.

И тук идва огромният жизненоважен въпрос – за юридическата грамотност на тези, които определят живота ни и развитието на обществото. Ако законът е религия, то българинът е атеист (по Димитър Томов). За съжаление това важи в голяма степен за тези, които ни управляват. Няма по-страшно за една държава от това да дадеш власт на некомпетентността.

Един от основните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, е този на правовата държава. Държавата е правова, когато се управлява според Конституцията и законите на страната. Но, за да може този принцип да не е куха фраза, трябва тези, които прилагат правото, да го познават и уважават. Ако не го познават, са длъжни да търсят квалифицирана помощ.

Държавата е длъжна да гарантира и защитава основните права, а не да създава юридически пречки за осъществяването им – така гласи решение на Конституционния съд. В лицето на ДНСК обаче за „Артекс Инженеринг“ АД се създават непреодолими пречки, което води до многомилионни загуби за фирмата. Тя няма друг изход, освен да потърси защита на правата си в съда в Страсбург. Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, вместо тези, чиято юридическа неграмотност е довела до тези загуби.

*Статията на проф. Герджиков е препечатана от „24 часа“

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Немарчев
Немарчев
23 юни 2021 23:07
Гост

Извинете, но колко струва да поръчаш статия на „светило“? За един приятел питам

Да бе, да
Да бе, да
23 юни 2021 15:04
Гост

Щом е професионалист, нека задълбае малко как е приета поправката в закона специално за тази фирма.. иначе няма лошо да се изпълнява закона, но поправката отклонява големи данъци на общината

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 19:57
Гост

Щом не сте юрист, което е явно, по добре да замълчите! Вездесъщият съюз на съдиите мълчи подозрително!

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 8:56
Гост

Гледах ги сутринта от „Артекс“ по БТВ, то – смешна работа, надвикват останалите, щели да правят църква на покрива и не знам какво си – ужасна напаст, София е друг тип град, едва ли трябват мастодонти. Преди се подигравахме на панелките, сега – пак същото, всичко е от грандомания, една подсъзнателна мания за величие, което при някои хора е повод за шега, при други – прераства и във външни прояви. Ако имаше обществена необходимост – да има 2 хотела на 20 метра разстояние – то – няма проблем, аз обаче разбрах, че хората в България намаляват – 6 милиона сме,… Покажи целия коментар »

Баш Майстора
Баш Майстора
23 юни 2021 13:28
Гост

Стой си на село и копай с мотиката ! 😀
Бай Тошо ви построи панелки, улици, ВиК и електрификация.
Иначе да сте още у землянките и кал като преди 9-IX-1944 😀

ХХХ
ХХХ
23 юни 2021 7:28
Гост

Явно пак са извадили делото „Синдик“

без страх
без страх
23 юни 2021 1:03
Гост

Ехххх, професоре – не си прав, ама никак не си прав!
Моите уважения към авторитета ти, но в случая тези твои аргументи никак не са подходящи.
Особено в подкрепа на подходящият израз: „На копчето му търсим балтонче“ – ако ме разбираш, де…..
За огромно мое съжаление, поне в моите очи ти, професор Герджиков се изложи.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 23:20
Гост

Керпич

Баш Майстора
Баш Майстора
22 юни 2021 23:01
Гост

Абе Герджик гарга рошава, абе Аланкоолу – ти защо заблуждаваш електората ? 😀
Влади Калинов е архитект ….. и най вероятно си разбира от работата!
Неграмотните са у дирекция „Правна“ на МРРБ –
Цяла рота юриз-консулти ….. най вероятно завършили при Герджика 😀 😀

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 21:39
Гост

Много е грозно този небостъргач, явно – това ще се застроява и още и по принцип, живи и здрави, не знам, защото има интерес.

Седи нелепо на фона – на по-изящният Японски хотел, но в момента вкусът на хората е такъв – малко е модернистично.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 19:08
Гост

Прав е Герджиков, но щеше да бъде по-прав ако беше написал статия и за подпорната стена на шофьорския плаж. Политическите пристрастия опошляват правните аргументи.

Диди
Диди
22 юни 2021 18:51
Гост

Брилянтен анализ! Браво.

Брейййй
Брейййй
22 юни 2021 16:49
Гост

Колко ли струва това интервю на Герджиков на „Артекс“? Просто си мисля на глас, даже и не питам!

Хаха
Хаха
22 юни 2021 18:34
Гост

Какво лошо има?.Всеки има право да си каже мнението, а да решава има кой…

Гост
Гост
23 юни 2021 13:24
Гост

Може би апартаментче.

Баш Майстора
Баш Майстора
23 юни 2021 13:31
Гост

Колко да струва скромно 1 чекмедже с пачки и златни кюлчета 😀
Все пак е пенционер човека 😀

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 16:48
Гост

Законът е бил калпав и е допускал високи сгради на ъглови парцели. Но много по-голяма ценност е да сме правова държава. След като има дадено разрешение, потвърдено от съда, при незаконното спиране на строителството от ДНСК, сроковета на разрешението за строеж не текат. Иначе ДНСК може да обезмисли всяко разрешение за строеж с незаконни спирания. Става както Русия подходи с Навални – отровиха го и след това го арестуваха, защото се лукувал и съответно не е имало как да се яви на месечните разписвания в полицията.
Кой ще инвестира в страна, където държавата си прави каквото иска?!

Боooo
Боooo
26 юни 2021 10:15
Гост

Моля да посочите къде съда е разглеждал по същество валидността на разрешителното?
А може ли да обясните защо, когато е спрян ПУП на всички парцели там, само з парцела на Артекс не е спрян? Много удобно се коментират правата получени от Артекс, но не се коментират нарушенията довели до тези права.

Атанасова
Атанасова
22 юни 2021 16:43
Гост

Ако не знаете и се чудите да ви кажа. Моя приятелка е приближена до хора около Мая Манолова. Тя ми разказваше. Манолова едно време, когато е била омбудсман на София е поискала от собственика на Артекс апартамент. Явно без да го плаща. Той и е отказал. Тя казала, че ще го съсипе. И явно това и прави. По време на предизборната си кампания за кмет на София къде си правеше кампанията? Пред сградата, сега пак се плюнчи на гърба на тази сграда. А кой е главен протестър против сградата? Никола Вапцаров. А той в щаба на кого е? На Мая… Покажи целия коментар »

Kalinka
Kalinka
22 юни 2021 16:46
Гост

Като нищо. Манолова е способна на всчко за власт и пари. А този Вапцаров хич не ми вдъхва доверие.

Бракониер
Бракониер
22 юни 2021 16:48
Гост

Ами Манолова се представя за лицето на „новото“. Като я гледам каква е интригантка и лъжкиня, не бих се съмнявал в нещо подобно. Поредното погазване на решение на съда.

Никола
Никола
22 юни 2021 18:53
Гост

Въобще не ми допада тази жена. Само прави панаири, а и лъже на поразия.

Еванджелина
Еванджелина
22 юни 2021 16:39
Гост

Аз не смятам, че мястото на тая сграда е точно там, но щом се е стигнало до тук сега какво ще се получи? С това спиране? Ще има една бетонна конструкция, която вече трябваше да е завършена, а тя хем е там, хем прави сянка, хем е грозна на бетон. Поне да я завършат и да се свърши. Що за глупост.

Cancurov
Cancurov
22 юни 2021 16:44
Гост

Трябваше да се дострои сградата, да се наложи солидна глоба на фирмата и това е. А не да се пинкяме с години и накрая да ни осъди фирмата в Страсбург и страната да има д аи плаща глоба и компенсации заради нелепите напъни за политика в Изправи се и ДъБъ!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 16:38
Гост

За мен също беше изненада, че спряха строежа и то след изричното решение на съда, че разрешително има и може да се строи. Искали да се каже, че сградата е незаконна. Ами онзи мазник с брадата – Никола Вапцаров да вземе да прочете малко законите преди да ходи да приказва, че сградата ще бъде съборена, защото е незаконна. Такова гнусно създание като него ако пуснем да влезе в парламента, то направо да закриваме тая страна егати!

Flarken
Flarken
22 юни 2021 16:45
Гост

Всички работещои по сградата остават на улицата, а Лозенец се обзавежда с модерен мастодонт на скеле. Евала бе управниците.

Бооо
Бооо
26 юни 2021 10:19
Гост

Моля да посочите къде съда е разглеждал по същество валидността на разрешителното?
А може ли да обясните защо, когато е спрян ПУП на всички парцели там, само з парцела на Артекс не е спрян? Много удобно се коментират правата получени от Артекс, но не се коментират нарушенията довели до тези права.

адв. Маринков
адв. Маринков
22 юни 2021 16:36
Гост

За мен сградата си има валидно разрешително и колкото и Манолова да подскача около нея и да пуска кучетата си там, работата е ясна. Обаче явно имат и те дълбоки връзки и натискат ДНСК пак да спре строежа. От което следва, че Артекс ще заведе дело в Страсбург и ще го спечели.

Sanjeta
Sanjeta
22 юни 2021 16:35
Гост

Ами народа толкова се е побъркал и освирепял, че сега каквото и да направят тези некомпетентни хора на Радев и той се радва. Това е политическо решение. Нищо повече.

Бориславова
Бориславова
22 юни 2021 16:46
Гост

Подкрепям! Стана вече смешно с тая пуста сграда. Извинегте, в България има и други градове. Да правят каквото са хванали да правят, да променят закона в общината за да не се стига повече до такива казуси и това е. Аман вече. Спираме – не спираме. Спираме – не спирме….

Нина
Нина
22 юни 2021 18:55
Гост

Голяма сага. Превърна се в турска сапунка.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
22 юни 2021 16:33
Гост

Ех, професора, едно време се дивях как може толкова лесно и хубаво да обяснявате търговското право. Колко категоричен бяхте по някои въпроси. За съжаление политиката не ви се отрази добре, тази статия е далеч от някогашния Огнян Герджиков – слаба, витиевата и пълна с общи приказки, по същество само 2-3 изречения …

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 18:12
Гост

Като твоя коментар.

Манолева
Манолева
22 юни 2021 16:32
Гост

Герджиков винаги е прав.

Облена
Облена
22 юни 2021 16:46
Гост

Освен когато не е

Жана
Жана
22 юни 2021 18:57
Гост

Беше изключително посредствен като министър.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 20:04
Гост

Посредствен беше, и страхлив, и зависим. Но като юрист е страхотен! В случая е напълно прав. Артекс ще осъди България, защото търпи загуби заради политически поръчки.

анонимен
анонимен
22 юни 2021 16:23
Гост

Герджиков хем е прав, хем не е и това дължи на мико казано хлъзгавия подход на ВАС по този казус. Напълно е прав, че въпросът с разрешителното е преюдициален и затова и АССГ упорито се произнасяше по него. ВАС обаче си остави вратичка да го обяви за изтекло според накъде задуха вятърът. Туй е истината!

123
123
22 юни 2021 16:20
Гост

Въпрос към грамотните – Защо веднага ще търси правата си в Страсбург? В България съд няма ли?!

анонимен
анонимен
22 юни 2021 16:24
Гост

Е то се видя ВАС какво направи, виж по-горния ми коментар

Бисер
Бисер
22 юни 2021 18:59
Гост

Такива са им възможностите. Защо да не им се даде наготово.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 20:06
Гост

Когато се изчерпят межанизмине в България се насочва към Евр.съд. Нищо сложно.

123
123
24 юни 2021 1:03
Гост

А преди да се изчерпат „межанизмине“ къде се търси защита – нали сме от грамотните?!