На 9 септември Съдийската колегия ще направи трети опит да се събере, за да освободи Методи Лалов от съдебната система.

Очаквано свиканото за днес заседание не се проведе поради липса на кворум. В залата бяха само двамата председатели на върховни съдилища – Лозан Панов на ВКС и Георги Чолаков на ВАС, както и Севдалин Мавров и Боян Новански. Останалите кадровици са в законоустановен годишен отпуск. Още вчера стана ясно, че голяма част от кадровиците отсъстват, но свиканото за днес заседание не бе отсрочено.

След като обяви, че заседание няма да има поради липса на кворум и определи новата дата – 9 септември, Лозан Панов посочи, че тогава по всяка вероятност ще присъстват поне 8 от кадровиците, колкото е необходимо, за да се проведе заседание. И започна да изброява поименно кой от членовете на съвета ще бъде на работа. А председателят на ВАС Георги Чолаков бе категоричен, че ще присъства.

Методи Лалов подаде оставка на 1 август, като посочи, че иска да бъде освободен от съдебната система от 2 септември. По-късно стана ясно, че той е поканен да оглави листата за общински съветници на „Демократична България“.

Към 1 август той имаше 122 обявени за решаване и неизписани дела. По информация на „Лекс“ с вчерашна дата на него са му останали 9 дела от общ характер и едно АХ.

По повод второто провалено заседание на СК поради липса на кворум, Лалов заяви, че ще съди Висшия съдебен съвет, защото му блокирал политическата кариера и вписването му като адвокат.

Неосвобождаването ми от 2 септември ми нанася вреди от неимуществени и имуществен характер, поради което съм решен да съдя ВСС за незаконосъобразните им действия. Забавянето създава дискомфорт и неяснота на мен и на семейството ми, поставя ме в невъзможност да се впиша като адвокат възможно най-бързо, да извършвам консултантска и адвокатска дейност, и така лишава мен и семейството ми от източник на доходи„, казал Лавов пред Mediapool. Докато е все още в съдебната система, той получава възнаграждение като районен съдия.

Лалов има намерение да заведе дело и срещу конкретно трима членове на Съдийската колегия – Даниела Марчева, Вероника Имова и Боян Магдалинчев. Те са членове на състава по дисциплинарното производство срещу него за забавени дела. Според Лалов едногодишното забавяне на произнасянето на състава, въпреки че на три пъти го е подсещал да вземе решение, го е поставило пред невъзможността да знае дали би получил обезщетение за прослужено време, което магистратите получават при напускане на системата. В неговия случай става дума за 16 заплати. Затова щял да поиска от тях обезщетение като заведе дело.

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Театро
Театро
03 септември 2019 15:47
Гост

Не знам Лалов добър или лош герой е в тоя бозав филм, обаче прави грозно впечатление как за Пламен Консула-с-терасата се събраха под строй прокурорите, а тоз чиляк го мотаят втори месец вече съдиите.

ХАХА
ХАХА
01 септември 2019 20:49
Гост

Абе, Методи, що се излагаш бе пич… Имаш още жълто около устата – политик искаш да ставаш…

Съдия
Съдия
31 август 2019 12:34
Гост

Нямам наблюдения върху работата му като съдия, но всички колеги, с които сме си говорили неформално, му се възхищават на смелостта да се бори открито срещу недъзите на съдебната ни система. Затова подкрепата за него в юридическите среди е много висока.

мария иванова
мария иванова
31 август 2019 18:59
Гост

Явно не го познавате отблизо, а само по лозунгите от ФБ. В противен случай бихте имали друго мнение. Лалов се бори само за собствената си персона иначе не би се държал толкова отвратително – и с колеги, и със страните по делата, щеше да си пише делата, а не да бави с години написването на актовете, докато пише във ФБ всякакви постове по всички въпроси. Въобще, по-измислен герой от него не е познат на системата.

адвокат
адвокат
31 август 2019 7:24
Гост

Нека върви в политиката и там да остане ако може завинаги. Видяхме как се представи като административен ръководител и как се държеше в съдебна зала.

Joe
Joe
30 август 2019 22:07
Гост

Убеждавам се , че Лалов има много голям талант и той е ….да върти тъпи постановки и да се прави на герой . Засега е интересен – лято е , няма други новини , повечето хора не го познават . Приляга и на схемата „Недоволния съдия срещу прогнилата съдебна власт“ . Нищо от това не е вярно и постепенно ще стане явно . Поредният самохвалко и самовлюбен кариерист , груб , недиалогичен и със скромни възможности . Намира си място между останалите кресльовци , които хващат по 3-4 % на изборите , но иначе всички са лидери и с мнения… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 16:35
Гост

За Пацо Терасата и другите „свои“ хора, независимо какви скандали са забъркали и как са опетнили името на институцията, която представляват, кадровиците ведната си прекъсват отпуска и под строй се връщат да гласуват каквото им е наредено. За критиците на модела КОЙ обаче се прилага „бой по устав“. Силно се надявам Методи Лалов да наруши комфорта и намали свинщините на разпищолилите се в съдебната система цацароиди.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 22:16
Гост

и ти си поредния идиот. Пацо Терасата го възстанови прокурорска колегия, а бъдещия общински съветник трябва да го освободи съдийска колегия. То разлика има, ама ти нито я виждаш, нито я разбираш!

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 11:09
Гост

Да го махат. И като съдия и като председател не струваше.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 11:05
Гост

А дано този път да го освободят. Та да може да се изяви като политик в пълния си блясък.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 11:12
Гост

Съмнява ме да блесне особено.