След оттеглянето на единствената кандидатура за председател на Централна избирателна комисия (ЦИК) – Красимир Ципов от ГЕРБ, днес се „намери“ председател – Камелия Нейкова. Междувременно Конституционният съд (КС) образува дело по искането на ГЕРБ (пълния му текст виж тук) за противоконституционни да бъдат обявени почти всички изменения в Изборния кодекс, направени от 45-то Народно събрание. За докладчик по него е определен Филип Димитров.

Измененията, срещу които ГЕРБ има най-много възражения, са тези, с които беше въведено гласуване с машина, с малки изключения. Делото в КС на прага на извънредни парламентарни избори поставя много сериозен въпрос – какво ще се случи, ако той се произнесе преди провеждането им, което на теория е възможно, и отмени действащите вече разпоредби в Изборния кодекс. Както е известно, миналата година конституционните съдии постановиха едно от най-фундаменталните си тълкувателни решения (повече за него виж тук), с което беше изоставено дългогодишното му разбиране, че след като дадена норма бъде обявена за противоконституционна, се възстановява предишната ѝ редакция. Актуалното и задължително тълкуване на КС е, че „решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие“. Т.е. настъпва законова празнота, която Народното събрание е задължено да запълни. Преди предстоящите и засега планирани за 11 юли 2021 г. парламентарни избори обаче няма да има действащо Народно събрание, т.е. няма кой да запълни евентуалната празнота в Изборния кодекс например за начина на гласуване. Какво ще се случи и дали КС ще бърза да се произнесе преди изборите и дали ще установи противоречие на атакуваните разпоредби с основния закон, предстои да разберем.

В искането си до Конституционния съд ГЕРБ твърди, че машинното гласуване нарушава принципа за „равно избирателно право”. Както е известно, в ИК беше прието, че на хартия ще се гласува само в малките секции с по-малко от 300 избиратели, в болниците, домовете за стари хора, при гласуване с подвижна избирателна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

От тази „застраховка“ ГЕРБ извличат аргумент за „несигурността“ на машинното гласуване, а в изключението за малките секции пък виждат нарушаването на равното избирателно право. „Защо едни български граждани трябва да бъдат задължавани да гласуват само и единствено машинно, а други да бъдат задължавани само и единствено с хартиени бюлетини?“, пише в искането. И заявяват: „Ако законодателят смята, че да се доставят машини за гласуване в секции с под 300 избиратели е например твърде скъпо, то това би било абсурден аргумент. Абсурден, защото гласуването с хартиени бюлетини по принцип е многократно по-евтино, ако се приложи за всички. Ако ли пък законодателят лимитира броя на секциите с машини по такъв начин, защото знае, че няма достатъчно машини, то това също е абсурдно, защото, както ще кажем по-долу, не може законът да въвежда задължение, включително за държавата, за което предварително знае, че е финансово или технически неизпълнимо“.

Пред КС депутатите от ГЕРБ твърдят и нарушаване на прякото избирателно право. Ето какво пише в него: „Избирателят трябва да може да прецени самостоятелно – без да има някакви особени технически познания – дали подаденият от него глас ще бъде взет предвид при предстоящото преброяване такъв, какъвто той го е подал. Не е достатъчно машината да му каже това, без той самият да има възможност сам да може да се увери във функционалността на машината. Структурираната в Изборния кодекс електронно-базирана процедура не дава възможност на избирателя сам да упражни контрол върху собствения си глас, както това става при традиционното придвижване от „тъмната стаичка” до урната. Същото – придвижването на гласа от стаичката до урната – трябва да може да бъде контролирано и от обществеността, тоест да става публично. И най-важното – обществеността в лицето на секционната избирателна комисия не просто трябва да може, а е длъжна да не разчита на една машина, която както казахме, може и да се развали, а да се убеди лично и пряко в това колко гласа за коя партия са подадени, независимо от машината“.

Атакувани са и разпускането на старата ЦИК и правилата за сформиране на новата.

Камелия Нейкова е предложена за председател на ЦИК

Камелия Нейкова беше предложена за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Кандидатурата ѝ беше издигната от „Има такъв народ“ (ИТН) на консултации при президента днес, които бяха извънредно свикани след като Бойко Борисов оттегли номинацията на Красимир Ципов за шеф на ЦИК.

В момента Камелия Нейкова е законодателен референт към правната комисия в Народното събрание. В предишен мандат на изборната комисия тя беше неин говорител от квотата на БСП, а в периода 2008-2009 г. в кабинета „Станишев“ беше заместник-министър на отбраната. Тогава министър беше Николай Цонев, в чиято партия „Нова алтернатива“ после Нейкова участва.

На консултациите при президента всички парламентарни сили обвиниха ГЕРБ, че се опитва да саботира изборите и да създава хаос.

А до номинирането на Камелия Нейкова за председател на ЦИК се стигна след призив на Мая Манолова към хората на Слави Трифонов да я издигнат, защото е почтен човек и добър професионалист.

„Не можем да си позволим безотговорното поведение на ГЕРБ, ще предложим„, отговори заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Това стана, след като правният съветник на президента проф. Емилия Друмева обясни, че изборната комисия не може да се конституира без председател.

Вместо председател, ГЕРБ предложи зам.-шеф на ЦИК и това да е специалистът по изборни системи Димитър Димитров. Останалите номинации на ГЕРБ са Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Красимир Ципов, но вече не като шеф на комисията.

„Има такъв народ“ издигна, освен Камелия Нейкова, и математикът проф. Любомир Гаврилов и юристът Елка Стоянова.

БСП предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

Кандидатите на ДПС са Ерхан Чаушев и Севинч Солакова, предложена за главен секретар на ЦИК.

„Демократична България“ номинира за зам.-председател Цветозар Томов, а за член математикът Любомир Георгиев.

Кандидатът на „Изправи се! Мутри вън!“ е Росица Матева.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Елица
Елица
07 май 2021 15:57
Гост

Много се объркват нещата и ще има доста за показване през тези два месеца. Аз само едно не разбирам. Как по-голяма част от лицата в листата на Слави или, демократите та дори и мутри са все хора работили дълги години в тези институции. Професионалисти с опит и дълъг стаж. Че толкова ли не успяха да влеят малко разум до сега и да покажат какво могат? Все изникват едни лица, като отвориш биография – че те това са си го работили до сега, ама файда.

Re:
Re:
07 май 2021 13:04
Гост

Рият казваш. Те всички рият, та да видим какво ще изрият юли!

Spiro
Spiro
07 май 2021 12:40
Гост

Ей, ГЕРБ не спряха да рият. Да вземат да се оттеглят с достойнство поне.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:50
Гост

Измененията за изборния кодекс не са противоконституционни!

Анонимник # 56533678
Анонимник # 56533678
08 май 2021 13:03
Гост

Това не може да се каже от анонимник # 2645775.
Има си конституционен орган КС.

Димитър
Димитър
15 май 2021 19:27
Гост

О такива са и още как,особено номера с желанието да отрежат вота на циганите чл.4 от КРБ……

Йосиф
Йосиф
07 май 2021 11:50
Гост

ГЕРБ много се страхува, че няма да може да постигне стандартните резултати чрез манипулиране на ЦИК и ще се види, че може да завършат дори на 3то място!

Asen
Asen
07 май 2021 12:41
Гост

Еле с машинното гласуване. Обречени са. За Това реват като карпатски мечки.

Sanjeta
Sanjeta
07 май 2021 11:49
Гост

Статуквото си иска този изборен кодекс, защото им е страшно удобен за постигане на машинации.

Симо
Симо
07 май 2021 12:42
Гост

Е, дано КС излязат с разумно предложение.

Re:
Re:
07 май 2021 13:01
Гост

Дано, ама надали. КС отдавна е сбъркан. Като всичко останало наричано България.

Gerova
Gerova
07 май 2021 11:48
Гост

Защо да няма промени в изборния кодекс не разбирам?

Нема такъв народ
Нема такъв народ
07 май 2021 11:33
Гост

Предполагам, че изборите ще са фиаско. А тази ПУЦ-аджийка от Рюсе ще отнесе дървото. Предложена от Станишев и гарантирана от Манолова.

Ananieva
Ananieva
07 май 2021 11:50
Гост

Защо ще са фиаско? По каква причина?

Re:
Re:
07 май 2021 13:06
Гост

За да питаш. По тази причина.

Krasi
Krasi
07 май 2021 12:42
Гост

Натам вървят нещата.

987
987
07 май 2021 11:18
Гост

Докато тия се карат, патриотите се „вземат“. И могат да изместят Манолова.

654
654
07 май 2021 11:39
Гост

В следващият парламент хората на мутрите ще са отвън.

Kera
Kera
07 май 2021 12:43
Гост

Дано. Обаче това не е гаранция, че някои от тях няма да дърпат конците зад кулисите.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:15
Гост

Поне някой се нагърби с отговорността и не блокира изборния процес. Тия от ГЕРБ само хаос и разруха сеят, защото не могат да запазят властта.

Petyr
Petyr
07 май 2021 12:44
Гост

Разделяй и владей! Това им е последният шанс.

Взеха ни за мезе
Взеха ни за мезе
07 май 2021 10:54
Гост

МаяМа Нолова („бивш“ кадър на БСП) предложи от името на Има такъв народ Нейкова („бивш кадър на БСП) за председател на ЦИК. Браво на сценаристите за този сценарии. Свински черва!

Диди
Диди
07 май 2021 12:45
Гост

Голяма каша.

подмяна
подмяна
07 май 2021 10:51
Гост

Това ли са новите кадри на промяната? Някаква жена минала през БСП, зам. министър при Станишев и сменила още 5 партии след това…

Джугашвили
Джугашвили
07 май 2021 13:08
Гост

Със стари каки нова ЦИК не се прави.

Номад
Номад
07 май 2021 10:39
Гост

Новият предедател на ЦИК е в пълния смисъл на думата калинка и политически номад преминал през куп политически партии само и само да е на службица.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 10:46
Гост

Калинките са патент на ГЕРБ. И досега всички мнения са, че новият председател на ЦИК е професионалист.

Номад
Номад
07 май 2021 10:57
Гост

Да, професионален политически номад е. От партия в партия в името на заплатката

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:19
Гост

Въпросът не е в заплатката, а в бонусите 🙂

Re:
Re:
07 май 2021 13:09
Гост

В рамките на 2 месеца ще си проличи.