Все повече и повече се налага мнението от много страни, че се опитва да се прави политизиране в адвокатурата. Поне докато аз съм председател, не бих допуснала каквото и да е политизиране. Това заяви днес председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ралица Негенцова в интервю за БНР.

Тя обясни, че всеки има лични интереси, пристрастия в една или друга насока, но те нямат място в адвокатурата. Попитана в чия полза е това политизиране, Негенцова каза: „Не говоря за конкретни политически субекти, просто идеите, които се опитва да бъдат представени, защитават определени политически виждания, интереси, пристрастия, които могат да се правят навън, при наличие на политическо членство“.

Повод за коментара ѝ бяха въпроси за критиките, отправени към ВАдС по време на Общото събрание на адвокатите от страната (какво се случи на събранието и за искането за оставки виж тук). То беше последвано от пресконференция на представители на т. нар. Фейсбук общност на българските адвокати, които поискаха оставката на съвета. „Изборът е направен на базата на делегати, представляващи 40 адвокат и не бих могла да се съглася, че можем да обсъждаме изобщо шумни искания за оставка“, каза Негенцова.

„Адвокатурата е свободна и независима. Всеки адвокат може да изразява своето мнение. И ВАдС адмирира това. Ние сме единомишленици в общата цел за защита достойнството на адвокатурата. Слушаме всички мнения, но те да са градивни, а не да са шумни“, допълни тя.

И подчерта: „Ние сме диалогични. Мисля, че никой не би могъл да каже, че съм недиалогичен човек“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неАдвокат
неАдвокат
26 февруари 2019 10:17
Гост

Г-жа Негенцова кажете в коя партия сте членувала преди 1989г. Явно, може би изпитва те носталгия по “ онова време “ ,щом говори те за политизиране в адвокатурата. Г-жа Негенцова по ваши дани има 13 860 Адвокати,това прави:20 лв.вноска за ВАдвС на месец са 277 200 лв. което е 3 326 400 лв.на година за ВАдвС, а какво свьршихте…………….. Дали сте становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари ли или може би, сте прокарали в НС нов ЗА. От 21.01.2015г. Зид на ЗА в НС, сега сме 26.02.2019г Проекта на ЗИД на ЗА изготвен ВАдвС, изпратен до САК… Покажи целия коментар »

ало, ало
ало, ало
25 февруари 2019 20:32
Гост

Къде видяхте нещо политическо г-жа Негенцова? Има масово недоволство от работата на ВАдС, при това напълно основателно. Дали сте становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари,ами що него покажете да го видим всички,защото от близо 80 становища подадени от кои ли не липсва това на ВАдвС. За каква борбата с нелоялната конкуренция говори Ралица Негенцова на ОС,след като в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата изготвен от Висшия адвокатски съвет, липсват текстовете за адвокатска дейност и мерки срещу нелоялната конкуренция от страна на кои ли не-не адвокати, които най спокойно работят като адвокати.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2019 17:36
Гост

Ало, Хюстън, имаме проблем. Когато за председател на ВАдС е избран човек, който не е добре с нервите, когато гледа само собствения и на една шепа хора около себе си интерес, когато има обвързване с управляващите и отказ да се излезе със становища по редица въпроси, вкл. и по законодателни изменения, когато се реагира само под натиск, тогава наистина – Хюстън, има проблем, и то голям.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2019 13:09
Гост

всички адвокати трябва да са единни в целта си за защита достойнството на адвокатурата. А не само в исканията си.

Anonimen
Anonimen
25 февруари 2019 12:48
Гост

На думи звучи добре, но дали е така.

Anonimen
Anonimen
25 февруари 2019 12:46
Гост

Po princip e mnogo trudno da se izbegne politiziraneto. Kydeto i da e.