Дело за кражба на три крави е продължило над 22 години и поради изтичане на абсолютната давност е прекратено през февруари тази година, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет.

През септември 1995 г. от обор от частен дом в столичния кв. „Враждебна“ изчезнали три крави. Неизвестни лица разбили преградата, за да откраднат животните. Започнало разследване, което продължило 14 години, четири месеца и шест дни.

През този дълъг период били провеждани ограничен брой действия по разследването, не били събирани достатъчно доказателства, за да се установи фактическата обстановка и да се разкрие истината. Следователят на свой ред не извършил нито едно действие по разследването в продължение на 6 години и 4 месеца. По делото са се сменили осем наблюдаващи прокурора, които не са осъществявали постоянен надзор за законосъобразното и своевременно провеждане и завършване на разследването, изтъкват от ИВСС.

Четири пъти за общо четири години, четири месеца и 12 дни делото е било спряно като причините за това били различни – неразкриване на извършителя, невъзможност да се установят адресите на обвиняемите и на свидетели, изтичане на законоустановения срок за разследване. През периодите, през които делото е било спряно, разследващите не са проверявали дали евентуално няма основания за неговото възобновяване. Така общата продължителност на наказателното производство се е увеличила по вина на разследващите органи и прокурора с около 12 години и 5 месеца, казва ИВСС.

В съда делото се е точило осем години, един месец и 10 дни. Гледано е само на една инстанция – в Софийския районен съд, където е било образувано през 2010 година. Три пъти е бил сменян докладчикът, на два пъти делото е започвало отначало поради промяна на членовете на съдебния състав.

Проведени са били общо 26 съдебни заседания. Третият, последен съдия-докладчик не е създал добра организация при предварителната подготовка за съдебните заседания, твърди ИВСС и добавя: „ От общо насрочените 12 съдебни заседания, девет са в периоди между 4-5 месеца, което е в нарушение на законоустановения 3-месечен срок по чл. 271, ал. 10 от НПК“.

Освен това съдът не бил предприел всички възможни действия за призоваване на свидетел, чиито показания приел за важни за разкриване на истината. Многократно е отлагал делото за друга дата, като пет пъти е изисквал идентични справки от различни институции с цел установяване на адреса на този свидетел.

10 месеца не били провеждани никакви заседания, защото докладчикът бил назначен в друг съд, а Висшият съдебен съвет забравил да му възложи да си довърши делата в СРС. Сторил това със закъснение. Така през май 2017 г. съдията определил дата за процеса през юли с.г. На едно от поредните заседания през февруари 2018 г. съдията прекратил делото поради изтичане на абсолютната давност. Според ИВСС по вина на съда продължителността на производството е била увеличена с шест години и седем месеца. А общо то се е точило 22 години, пет месеца и 16 дни.

Дело за кражба на три крави е било установено от ИВСС при проверка на 96 заявления от граждани за забавени дела, извършена в периода 1 юли  – 30 септември 2018 г., сред които и на човека, лишен от животните.

70 от заявленията са основателни като 33 от тях са по наказателни дела, 37 – по граждански, търговски и административни дела.

По данни от Министерството на правосъдието за третото тримесечие на тази година са сключени 53 споразумения, по които общата изплатена сума за обезщетения е 173 500 лева.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
24 октомври 2018 16:50
Гост

Дано тези крави не са били замразени и сега да ги ядем. Помните ли 20-годишното ирландско, ама не уиски, а говеждо?

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 15:52
Гост

Абсолютна немърливост. Поредният пример за несправедливо правораздаване.

Срам!
Срам!
24 октомври 2018 15:29
Гост

Осем наблюдаващи прокурора и никакво задвижване на делото. Никакво действие от страна на обвинението, което е от съществено значение.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 15:25
Гост

Това е пълна пародия.