Вече втори ден Имотният и Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел са достъпни през общ портал и над 12 000 души са си създали профили, за да ги използват, съобщиха от Агенцията по вписванията.

Създаването на потребителски профил е необходимо за ползване на пълната функционалност на двата регистъра. Към него трябва да се присъедини и електронен подпис, ПИК на Националната агенция за приходите или сертификат от Агенцията по вписванията.

„Първоначалната идентификация гарантира повишено ниво на сигурност и защита на личните данни, съгласно европейската регламентация“, обясняват изискването от АВ.

В първия ден от пускането на новия портал са се регистрирали над 7000 потребители, като до момента общия им брой надхвърля 12 000. В понеделник през единния портал са подадени около 2500 заявления за услуги и справки в двата регистъра.

Всеки потребител, който има въпроси за достъпа до новия портал и използването на услугите му, може да се обади на тел. 070012107 или да пише на  support@registryagency.bg.

От Агенцията по вписванията обясниха, че в момента по-голямата част от запитванията са свързани с локалните технически настройки при тестово подписване.

Най-често хората питат как да получат специален достъп до Имотния регистър и как могат да прехвърлят профилите си и сумите по сметките си от icadastre.bg към профил в новия портал.

Първото питане възниква, защото едно първите неща, които потребителят вижда преди да се регистрира в портала е отметка дали желае въпросния специален достъп. Всъщност той не важи за гражданите и бизнеса, а е за администрацията и други органи, осъществяващи публични функции като нотариуси и съдебни изпълнители.

А другият въпрос за това как се прехвърлят профили получава следния отговор от АВ:

„За присъединяване на профил и прехвърляне на суми от профили от icadastre.bg в новия портал е необходимо след регистрация в новия профил да се избере функцията „Обединяване на потребителски профил“. Системата изисква да се въведат потребителско име и парола на профила от icadastre.bg. След изпращане на заявката за обединение и получаване на потвърждение от Агенция по вписванията, в новия профил автоматично се прехвърлят както наличните суми, така и архив на извършените до момента справки“.

Важно е да се знае, че всички справки в Имотния регистър, за които се дължи такса, може да бъдат използвани само след като е направен потребителски профил и е присъединено средство за идентификация. Безплатните справки и в имотния, и в търговския регистър могат да се използват без да се изисква автентификация. „Изключение прави само достъпът до сканираните документи, съдържащи се в делата на търговците/ЮЛНЦ, за който е необходим електронен подпис, ПИК на НАП или сертификат от Агенция по вписванията, както беше и до момента“, посочват от АВ.

16
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:44
Гост

Много нови възможности. Браво!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:40
Гост

Добре е, че вече има повишено ниво на сигурност.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:35
Гост

Чрез електронните подписи достъпът става един вид платен.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:36
Гост

Да не се окаже, че само подписите, издадени от Информационно обслужване са съвместими…

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:32
Гост

Не. Аз имам на Борика и си работи перфектно.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:30
Гост

Кой те пита. Само се чудят как да ни вземат пари.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:31
Гост

Не е чак толкова скъпо. А и вече всяка фирма има такъв.

Митник
Митник
28 юли 2020 16:21
Гост

Браво, най-после сайтът има httpS сертификат, нещо елементарно, но досега го нямаше.

Спец
Спец
28 юли 2020 16:16
Гост

Това за специалния достъп до сканираните документи е важно, защото в тях например има подписи, които могат да бъдат фалшифицирани в последствие.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:12
Гост

Е как първоначалната идентификация гарантира по-голяма защита на личните данни, като досега не се даваха никакви лични данни, които да бъдат защитавани?

Piranka
Piranka
28 юли 2020 16:07
Гост

А да не би идеята е скоро справките в регистрите да станат платени както е за Имотния регистър?

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:08
Гост

Нищо чудно, по 1 лев да събират за справка, под пари ще останат.

Миле
Миле
28 юли 2020 16:06
Гост

Всъщност явно идеята е да се следи кой какво гледа, което не знам какво значение има.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:04
Гост

Добре звучи, дано да не гръмне като базата данни на НАП.

Гейтс
Гейтс
28 юли 2020 16:05
Гост

И да гръмне, страшно няма, защото информацията и сега е публична, там няма тайни данни.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:34
Гост

Я пробвай да видиш ГФО на някоя фирма. Невъзможно е.