Служителите в затворите и арестите излязоха на пореден протест за по-високи заплати. В деня на професионалния си празник, надзирателите настояват за увеличение на възнагражденията с 20%, за да се изравнят с полицаите, както и за повече щатове.

Очаква се днес служители да протестират в 15 града, в които има затвори и следствени арести, а на 31 януари продължават пред съдебните палати. На 10 февруари служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) ще се съберат във Варна и ще решат дали да организират национален протест, като той вероятно ще е пред НДК, когато там има събитие от европредседателството. Служителите в затворите получиха увеличение на заплатите с 5%, наред с всички в бюджетния сектор, но то е далеч от исканията им, заявени в преговорите с правосъдното министерство от последните месеци. В началото на годината полицаите светкавично получиха допълнителни 100 млн. лева, след като стана ясно, че билборд ще посреща гостите на българското председателство на Съвета на ЕС с обяснения, че полицаите тук вземат най-ниски заплати в Европа.

„Заплатите на надзирателите и на служителите в Главна дирекция „Охрана“ са най-ниски от сектор „Сигурност“ и се случва така, че колегите от МВР и военните ни изпреварват с около 200 лева в заплатите. Увеличението при нас от 5% означава 30 лева на служител и е подигравателно. Как намериха 100 милиона лева след Нова година за МВР? При нас се касае сигурно за 10 милиона“, коментира пред БНР надзирателят от затвора в Бобов дол Георги Стоянов, който е и член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България.

Надзирателите настояват и за попълване на незаетите и увеличаване на щатните места заради системния недокомплект. По данни на Министерството на правосъдието в момента в системата има около 200 свободни места. Служители вече коментираха, че има места в страната, където охраната се извършва „на мускули“. Намирането на кандидати за работа обаче е пряко свързано с увеличение на заплатите. Наред с протеста на надзирателите стана ясно, че затворници в София са обявили гладна стачка и настояват за среща с правосъдния министър Цецка Цачева.

Надзирателите получиха подкрепа за исканията си от Съюза на съдиите в България (ССБ), които в отворено писмо заявиха, че е необходимо равно третиране на служителите в затворите с тези от МВР.

„Призоваваме компетентните държавни органи да обърнат необходимото внимание на исканията на двата синдиката и намерят разумно и адекватно решение“, се казва в писмото на ССБ.

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви