Надзирателите искат адекватно увеличение на заплатите заради инфлацията и драстичния скок на цените. Това става ясно от писмо на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) до правосъдния министър Цецка Цачева и заместника ѝ Николай Проданов, в което организацията настоява за двустранна среща за обсъждане на бюджета за следващата година.

Един от въпросите, които синдикатът иска да обсъди с министър Цачева е за ново увеличение на заплатите и той е формулиран така:

„Адекватно увеличение на основните месечни възнаграждения (заплати), предвид инфлацията, драстичния скок на цените на стоки, услуги от първа необходимост, данъци, такси и др. производни“.

Надзирателите напомнят, че в бюджета за тази година не са били приети исканията им за увеличение на парите за персонал, което доведе и до мащабните протести в началото на годината. След тях обаче беше постигнато исканото отдавна изравняване на заплащането с това в МВР. В края на март беше постигната договорка за отпускане на 15 млн. лева, с които трябваше да бъдат увеличени и заплатите. Тогава Цецка Цачева подчерта, че парите няма да бъдат раздавани „на калпак“, а основно на тези служители, които работят пряко със затворници.

През лятото надзирателите отново писаха на Цачева и Проданов, за да напомнят за поетите ангажименти за увеличаване на щатната им численост. Тогава те искаха да получат и информация за броя на служителите сред тях, които не извършват пряко дейности, свързани с изпълнение на наказанията. Настоятелното искане и за нови щатове е обвързано пряко с качеството на охраната в затворите. Недостигът на служители е една от най-изтъкваните причини за бягствата на лишени от свобода.

„Към днешна дата, констатираме отказ от поетите политически ангажименти, както и откровеното несъобразяване с многократно представените аргументирани предложения на Синдикат на служителите в затворите в България“, се казва в днешното писмо.

В него надзирателите искат информация за икономиите през годината в двете главни дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ и изплащане на допълнителните пари за постигнати резултати. Те настояват и за изготвяне на „Наредба със стандарти за охрана и сигурност“ за определяне на числения състав на служителите, необходим за охрана.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 октомври 2018 14:10
Гост

Koito si e poel politi4eski angajimenti, da si gi izpylnqva!

Гражданин
Гражданин
23 октомври 2018 13:31
Гост

Доста са нагли да искат увеличение заради инфлацията, която засяга всички хора в тази държава.

Някой
Някой
23 октомври 2018 13:34
Гост

А не е ли предвидено увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от догодина? И ако това се отнася и до надзирателите, те наистина са супер нагли.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2018 14:03
Гост

Така ще е, като другите хора си мълчат и мизеруват. Спомням си преди години как шофьорите от градския транспорт стачкуваха и си извоюваха по-високи заплати. А ние хем ходихме пеша, хем си останахме на старото заплащане.

Ohranitel
Ohranitel
23 октомври 2018 13:23
Гост

Dobre, 4e sa sindikatite, ina4e nevolite ni si ostawat kato glas v pustinq.

Ставри
Ставри
23 октомври 2018 13:17
Гост

С право ще искат адекватно увеличение на заплатите. Не стига, че работят в мизерни условия. Все пак трябва да има някой и друг лев за „вредни“.