Бившият столичен катаджия Йосиф Д. получи условна присъда от 2 години затвор за поискан и получен подкуп от 50 лева.

Той беше заснет преди 4 години в центъра на София да иска „почерпка“ от млад шофьор, спрял неправилно на бул. „Васил Левски“. Мъжът паркирал на аварийни светлини за кратко на булеварда, за да си купи сандвич от близък магазин.

Униформеният видял нарушението и първо поискал документите, след което констатирал, че е изтекъл годишният технически преглед на автомобила и заблудил водача, че колата може да бъде спряна от движение, макар за това нарушение да е предвидена само глоба.

„Спестил съм ти спиране от движение. Разбираш ли за какво иде реч? Щях да те разкатая. Пиша ти един фиш и трябва да почерпиш. Баща ти щеше да го отнесе яко, мисли бързо к‘во ще черпиш, щот‘ съм ти спестил поне триста лева. Бързичко, че изгаряш“, са записаните реплики на катаджията, който предлага да му напише само фиш за неправилно паркиране.

След това шофьорът Ивайло Колев му подал 50 лева, а униформеният го инструктирал да държи парите ниско долу, за да не се вижда. Видеото беше заснето от спътник на шофьора на автомобила и излъчено след това в бТВ. Колев обясни тогава, че е дал парите на полицая, защото се е притеснил какво ще са последствията за него, ако откаже. По думите му обаче, полицаят е говорил по телефона, докато е проверявал колата му и Колев чул репликата: „Началник, не мога да крада в центъра“.

По същото време наблизо минавал колега на катаджията, който го видял да извършва проверката и веднага му се обадил и го попитал защо не се е свързал с него, тъй като изискването е проверките да се извършват задължително от двама полицаи. Катаджията се оправдал, че шофьорът е спрял на спирката на градския транспорт и ще му състави фиш.

След случая прокуратурата обвини катаджията за поискан и приет подкуп от 50 лева, а той беше отстранен от длъжност. Преди две години делото беше внесено в градския съд. А сега съдия Петя Крънчева осъди бившия вече катаджия условно на 2 години затвор с 4-годишен изпитателен срок, като му е забранено да заема държавна или обществена длъжност за 2 години. Съдът обаче е преценил, че няма нужда да му налага и глоба. Тепърва ще станат ясни и мотивите към присъдата, като тя не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гост 1
Гост 1
13 декември 2022 11:48
Гост

Не стана ясно дали жалбоподателя в последствие е глобен за двете нарушения или са му спестени ?

Лакомник
Лакомник
12 декември 2022 15:59
Гост

ЯВНО Е СГОТВЕН ОТ КОЛЕГАТА СИ, НО ТОВА НЕ ГО ОПРАВДАВА. ЗА ДА СЕ ОПИТВАТ ДА ГО ГОТВЯТ, СИГУРНО СА ИМАЛИ ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ Е ПОМИЯР.

Резил
Резил
12 декември 2022 13:45
Гост

Този дори е заблудил водача, че колата може да бъде спряна от движение.

Михаил
Михаил
12 декември 2022 13:46
Гост

Поредната издънка на блюстителите на реда.

Ники
Ники
12 декември 2022 13:44
Гост

Леле, за 50 лева си обърка живота този.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 14:43
Гост

Много по 50.00 …. просто веднъж е хванат с толкова.
Присъдата е мека.
Трябва да има и глоба.

Любител
Любител
12 декември 2022 15:30
Гост

Нали не си с илюзията , че му е за първи път ?

Защо сте написали името на изнудения гражданин?
Защо сте написали името на изнудения гражданин?
12 декември 2022 10:15
Гост

Защо името на милиционера е непълно посочено, с инициали, а на изнудения сте му написали името? Значи на изнудения така му правите гранд проблем в бъдеще, а е ноторно,че милицията забавя, но не забравя да отмъсти-все повод ще се появи, или ще бъде скалъпен. А на осъденото лице сте му спестили вечно изтипосване в интернет пространството. Защо на потърпевщши от престъпления се изписва името, а на лица, извършили престъпления-се спазват правата им докрая, и името остава тайна. За мен това е знак-не подавайте сигнали за корупция в милицята , не свидетелствайте, иначе името ви ще бъде изтипосано в мрежата. Но… Покажи целия коментар »

фактите
фактите
12 декември 2022 10:28
Гост

Допълнение-изписването на името на гражданина, изнуден да даде подкуп е рецидивиращо нарушение. И не медиите са виновни, въпреки,че не е редно да напишат името му, дори и да го узнаят. Причината е в репресивния апарат, изписващ името на потърпевшите от беззаконие, но никога името на извършили беззаконие -от милиция, от прокуратурата не се обявява публично. Спомнете си и случая с гражданина, който беше съблечен на Симеоновско шосе от милицията, при който милицията му направи подробен оглед на половия орган, при проверка на документ за самоличност. Тогава медиите написаха името на унизеното лице, и беше доБре наснимано в медиите. Но милиционерите,… Покажи целия коментар »

недоразбрал
недоразбрал
12 декември 2022 10:07
Гост

Само от любопитство-каква щеше да е сакнцията ако беше издаден акт и наказателно постановление за неправилно паркиране, както е каналния ред. Мързи ме да проверя, но минимумът не е ли също 50 лева? И за какво спиране от движение иде реч, ако лице е спряло неправилно? Тогава се налага глоба, и това е.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 14:45
Гост

Чети де. Написали са хората.

Mиуей
Mиуей
12 декември 2022 9:42
Гост

Позорно е това!

Минерва
Минерва
12 декември 2022 9:41
Гост

Занимават се с кокошкарска работа

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 12:58
Гост

Нищо кокошкарско няма в корумпиран полицай. Днес ще вземе 50 лева за изтекъл ГТП, утре кой знае колко ще вземе, от кого и за какво.

Невена
Невена
12 декември 2022 9:40
Гост

Изобщо работата е пай се

Калина
Калина
12 декември 2022 9:40
Гост

Депутата не, но този да?

Цветанов
Цветанов
12 декември 2022 13:47
Гост

Отново мерят с двойния аршин.

Адвокат
Адвокат
12 декември 2022 8:41
Гост

А Фалкона за Барселона, кога.

Никола Саркози го осъдиха и него.

Калина
Калина
12 декември 2022 9:42
Гост

Никога. Там доказателства няма. Да

Трол
Трол
12 декември 2022 8:37
Гост

В големите градове и по границата са най-нагли, на Видин дори съм давал евро и са ми връщали ресто в евро … иначе по малките населени места се суетят, дърпат се, червят се дали не си някой началник, колега, вътрешна сигурност и друго подобно, понеже всички там се познават и все искат да пишат. Накрая пак ги вземат, ама все едно си ги насилил, неудобно да ти стане.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 8:12
Гост

Тук 50, там 50 и ще си натрупа пачка. Ама за това дали е мислено при разследването

кака сийка
кака сийка
12 декември 2022 8:37
Гост

Може да е мислено и да не е доказано, още няма мотиви на съда. За това “сложно” дело ще ги чакаме само 6 месеца

ваша милост
ваша милост
12 декември 2022 8:04
Гост

Колко милозливо, условна и без глоба, просто нямам думи

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 8:10
Гост

За 50 лева толкова 😉

анонимен
анонимен
12 декември 2022 7:56
Гост

Една история – класика в жанра! Както мисли бързичко, българинът дава. Щото такава ни е културата. Ако ги лишаваха от пенсии, като в Гърция, нямаше да има кой да поиска

Красимиров
Красимиров
12 декември 2022 13:49
Гост

Нагли до безобразие. Даже си кътаха пари в полицейската палка.