Как да се промени юридическото образование – как да се влиза „Право“, как да се завършва, кое да се учи по-засилено, как да се преподава? Министерството на правосъдието търси мнението по всички тези въпроси на студентите по „Право“ и на наскоро завършилите юристи.

То публикува специална анкета (попълни тук), чрез която те могат да изразят позицията си за реформата в юридическото образование.

„Чрез анкетирането на лица, които се обучават понастоящем или са завършили в периода на последните 5 години, се търси измерване на мнението на обучаемите за актуалното състояние на юридическото образование и необходимите промени в неговата уредба“, обясниха от МП.

Освен това министерството кани студентите по право и студентските организации на обсъждане на актуалното състояние на юридическото образование и необходимостта от промени в единните държавни изисквания за обучение по специалността „Право“.

Срещата ще е на 24 март 2022 г. от 15 ч. в Министерството на правосъдието (желаещите могат да заявят участие на d_damyanova@justice.government.bg).

Събитието е част от инициативата на министерството за актуализиране на уредбата на юридическото образование.

От МП съобщиха, че със заповед на министъра на правосъдието Надежда Йорданова е създадена работна група, която да изготви проект на изменение на нормативната уредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право“ и професионална квалификация „Юрист“. В нея са включени представители на академичната общност, на адвокатурата, магистрати, неправителствени организации и експерти от министерството, които вече заседават активно.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
09 април 2022 13:59
Гост

200 лв за всяка от двете дати за изпита за юридическа правоспособност и 170 лв за закони. И ако случайно не го вземеш 3-я път какво се случва, късаш си дипломата ли? Това е пълен абсурд.

Гражданин БГ, студент
Гражданин БГ, студент
23 март 2022 10:30
Гост

1. При кандидатстване да има тест по логика в комбина с олекотен изпит за тест по история. 2. Изпитът по Български език е вече реформиран и е Ок. 3. Да се записва в документите, че първо желание /с най-голяма тежест/ ти е право, а не, като досега – каквото дойде – ако не станеш даскал по история или БГ… 4. Юрист да се става със степен бакалавър за 4 години. А магистър /5г./ да е необходим, за да се учи за работа, като магистрат. 5. И накрая – за степен магистрат, да се кандидатства, едва след като си станал бакалавър… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 11:34
Гост

Не е въпросът в това как се изучава правото. Въпросът е хората като се явят на интервюта и конкурсни изпити да има равенство, не онзи изкарал по-малко на теста и изпита , но защото е на някой човек го пробутват на позицията. Коренът на всяка злина е неравенствотото и нечестността между хората. Това храни злото и обезсмисля целта на образованието.

Студент
Студент
18 март 2022 11:01
Гост

Смятам,че трябва да се премахнат казусите по трите държавни изпита.Да си остане само устните изпи по трите държавни изпита.
Да се премахне юридическата правоспоспобност.
Ако не се премахне юридическата правоспособност,не е нормално да имаш 3 опита за явяване,би трябвало да няма ограничения.

Хахахах
Хахахах
18 март 2022 10:53
Гост

Задължително трябва за приемен изпит да е българск иезик и история. Неграмотник по езика, съчетано с функционална неграмотност води до удивителни неща, особено ако е съдия или прокурор. Всички изпити трябва да са анонимни под формата на тест /или казус. Всички хабилитирани преподаватели задължително трябва да имат водени съдебни дела. Аман от дървени философи. Практици ни трябват. Накарайте завършващ студент да напише жалба сещу адм. акт ил иискова молба и ще заревете, като магаре. Но затова не са виновни студентите, а преподавателите-теоретици, дървени философи, които са окупирали юридическите факултети. Трябва да има единнен държавен изпит за всички завършващи студенти! Дали… Покажи целия коментар »

Юридическото убразувание
Юридическото убразувание
18 март 2022 9:28
Гост

РАБФАК, ПУЦ, задочно, вечерно и нощно по леглата на преподавателите по места.

Във ВАС и ВКС бая кадри през последните години са рожба на те това убразувание, а на районно и окръжно ниво са вече мнозинство.

АМИН

студент
студент
18 март 2022 9:18
Гост

Най-накрая някой да се допита! Искрено се надявам да се премахне лошата практика в обучението на юристите. Трябва да бъдем мотивирани, а не уплашени, когато практикуваме тази професия.

Юрист
Юрист
18 март 2022 8:18
Гост

Никъде по света няма изпит за юридическа правоспособност. Пълна глупост. В САЩ имат изпит само за Адв. Колегия и то след семестриалните изпити, нито държавни, нито за правоспособност и там имат работа, и Медиаторите и юристите и всеки има поле за изява. Не бройката студенти е проблема. Проблема е в грешния подход. Трябва практика и обучение да вървят заедно, но не проформа. Стажа да е реален в съдилищата срещу заплащане. Желание да има, всичко става.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 0:21
Гост

Проблемите в юридическото образование са повече от позитивите. Първо можем да видим другите държави какво и как са направили. Например в САЩ, обучението по „Право“ е магистратура след завършен бакалавър в каквато и да е специалност. Реално човек не е толкова зрял и готов да мисли абстрактно и задълбочено на 18-19 години. Огромен проблем е териториалната обезпеченост на държавата с юридически кадри и нещата ще стават все по-драматични. До 10 години няма да има кьорав юрист извън големите градове. За тази цел е най-добре да се изградят правни училища към окръжните съдилища и да се приемат най-много 50 човека на… Покажи целия коментар »

ЮЗУ
ЮЗУ
18 март 2022 9:23
Гост

Ходи си да практикуваш нагло-сакското право на терен. И гледай да не свършиш на електрическия стол.

Иван Милев
Иван Милев
17 март 2022 22:32
Гост

Никакви изпити за адвокатска колегия! Трябва да ги забранят със закон! Ти на 3 изпита си се явявал в университет, пред мин. на правосъдието и тия ще те занимават. …. ай сектир. Членуването в адвокатска колегия следва да е доброволно, а не да скубят обикновения адвокат, а насреща нищо да не му предоставят!

ЮЗУ
ЮЗУ
17 март 2022 20:45
Гост

Те там е истината!

Гешев се хабилитира те там.

Слава на Украйна!

И на Гешев, гешевтурата и всички малки гешевчета.

За протокола
За протокола
17 март 2022 20:40
Гост

С един юридически факултет България бе на челните места в света по ниво на юридически кадри.

В продължение на 100 години.

От 30 години експерименти без регламент!

Покупко-продажба на дипломи „по право“.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 20:37
Гост

Намерили кой да питат

Един завършил юрист
Един завършил юрист
17 март 2022 19:50
Гост

Да има държавни изпити, после за юридическа правоспособност и после за адвокатска колегия е пълен абсурд. В другите европейски държави има само изпит за адвокатска колегия след стажа и след като си вземеш всички изпити в умиверситете и получиш дипломата си. За сметка на това има много казуси и всички изпити в университета са 1 казус и 1 въпрос от теория като казуса е по-важен. Така трябва да е и в България. Как може да се дава възможност да се държи 3 пъти изпита за правоспособност с тест, който не показва реални знания и казус с условия, които са с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 19:40
Гост

Току що я попълних. Наскоро завърших. През годините съм изкарвал всякакви оценки – от двойки до шестици. Имах доста какво да напиша за изминалите пет години. Пратих и на колеги, за съжаление почти никой не изрази желание да попълни анкетата. Всички знаят, че няма смисъл, че това е просто симулиране на дейност. Аз обаче все се надявам някой да прочете нещо. Проблемите на обучението по право са много и са сериозни. И далеч не приключват с намаляване броя на юридическите факултети в страната и бройките на приетите студенти. Всичко трябва да се преразгледа – конспекти, предмети, преподаватели, оценяване, съотношение мжду… Покажи целия коментар »

Юрисконсулт
Юрисконсулт
18 март 2022 14:26
Гост

А мен на лично ми писа един мой преподавател ама не ни черини толкова. Ние вече не правим така . Имали нови преподаветели-млади и възпитани. 🙂 Явно съм напипал болното място …

Тони
Тони
17 март 2022 18:46
Гост

Нашият асистент по Наказателно право в ЮФ на СУ…не си взима часовете за упражнения, чакаме го напразно всеки път….веднъж му звъннахме и ни се скара, да не го занимаваме с глупости, че имал да отървава някакъв крадец на телефони от затвора!

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 18:21
Гост

Няма смисъл да учите право в България, защото няма правосъдие. Как може да учиш за нещо, което не съществува.

Рабоодател
Рабоодател
17 март 2022 17:46
Гост

Защо не попитате бъдещите работодатели какво трябва да знаят тези студенти, за да могат да вършат работа?

и децата знаят
и децата знаят
17 март 2022 18:01
Гост

Ами не те питат защото не си работодател а РАБООДАТЕЛ

анонимен
анонимен
17 март 2022 17:37
Гост

СУ дава много добри резуилтати, които се дължат ЕДИНСТВЕНО на личната инициатива на преподаватели (мнозинството от които асистенти) и на капацитета на студентите. Базата и обучителните курсове сами по себе си нищо не дават, дори демотивират.

Проактивните винаги ще се оправят, но не е редно големият процент да се оставя по течението, каквото се случваше поне по време на моето следване.

Роро
Роро
17 март 2022 17:24
Гост

Истината е, че нивото на юридическото образование много падна.

Йорист
Йорист
17 март 2022 17:25
Гост

Щом се преписва на изпити, какво има да говорим.

Геро
Геро
17 март 2022 17:23
Гост

Това е все едно да питаш ученик в 7- ми клас как иска да се проведат изпитите за кадидатстване- онлайн или присъствено.

Михаил
Михаил
17 март 2022 17:21
Гост

Реформата в юридическото образование трябваше да се случи много отдавна.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 17:20
Гост

Интересно решение. Да не забравите да ни информирате какво се случва след допитването

Anonimen
Anonimen
17 март 2022 17:20
Гост

Правителството ни е диалогично

Боян
Боян
17 март 2022 17:20
Гост

Тези ли бе? Дето влизат с 3ка?

Цев
Цев
17 март 2022 17:19
Гост

Безумно е. Те нямат идея.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 17:19
Гост

Нещо не ми се струва релевантно

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 17:19
Гост

Може ли да питат не всички студенти, а тия с високи оценки

нннн
нннн
17 март 2022 19:01
Гост

Не винаги високата оценка значи знания

Харалампи
Харалампи
17 март 2022 17:18
Гост

Ако нивото на образованието ни до 12 клас бе високо, то да ги питаш студентите. Ама повечето записват това, защото „там има пари“

Заки
Заки
17 март 2022 17:18
Гост

Много добра инициатива.

Мики
Мики
17 март 2022 17:19
Гост

Въпросът е доколко обективни отговори ще получат.

Ангелина
Ангелина
17 март 2022 17:18
Гост

Категорично мисля, че точно студентите няма какво да кажат

Бояна
Бояна
17 март 2022 17:17
Гост

Е те и сега са толкова зле, че не знам на къде още

Велизара
Велизара
17 март 2022 17:17
Гост

Попринцип не е лоша идея, но мисля, че няма да получат градивни отговори