Медийно огласен проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата предизвика реакцията на Министерството на правосъдието.

От ведомството заявиха, че той не изхожда от тях, а именно в МП се намира специално сформираната работна група, която е натоварена със задачата да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.

В нея участват и експерти на министерствата на финансите и на външните работи, Българската народна банка, Националната агенция за приходите, представители на академичните среди и др.

„Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред. Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин“, заявиха от МП в специално становище.

„Законопроектът“ беше разгласен снощи от БНР, като в публикацията се посочва, че е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев.

Разпространеният на 26 май 2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане“, заявиха от МП.

„Във връзка с медийните публикации сме уведомени от Министерството на правосъдието, че на работната група ѝ предстои още много работа, а това е един от вариантите, по който експертите в нея провеждат обсъждане. Очакваме след цялостно обсъждане да ни представят проекта на коалиционно ниво“, коментира за „Лекс“ говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова.

Коментар по-късно направи и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев: „Когато бяха наложени санкциите по закона „Магнитски“, държавата нямаше как да защити държавните институции и държавните фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена. Министерството на правосъдието е министерството, което може да съобрази всички национални и международни актове, така че да намери най-удачния начин как да се запълни тази празнота. Когато някой е санкциониран и това поставя българската икономика под опасност от зараза от допълнителните санкции, този проблем да бъде овладян. Като това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол и на всички други атрибути на правовата държава“.

Що се отнася до конкретният изтекъл текст, Василев заяви, че има два или три варианта, които работната група в МП е предоставила на финансовото министерство. „Ние сме дали технически бележки относно това как технически да се случва процесът. Това което е публикувано нито е пускано като обществен обсъждане, нито е прието от работната група“, каза той.

По информация на „Лекс“ работната група се е събирала преди седмица и по този текст е имало серия от критики.

Разпространеният в медиите проект (пълния му текст виж тук) предвижда междуведомствен съвет, начело с финансовия министър да предлага на МС налагането на тежки икономически и финансови санкции на всяко „физическо или юридическо лице, групи и образувания“, за което има установени факти и събрани данни, че осъществява 7 групи дейности, за които се приема, че създават риск за икономическата и финансовата система на страната. Тези дейности са:

  1. са налице данни, че се осъществява дейност, насочена срещу интересите на Република България или срещу интереси, които Република България се е задължила да защитава по силата на международни договори;
  2. са налице данни за ползване с престъпни цели на високотехнологични финансови продукти, като разплащания чрез интернет (в т.ч. чрез криптовалути), което създава допълнителни рискове от опити за трансфери на финансов ресурс, генериран от престъпна дейност или извън обхвата на финансовия и фискален контрол;
  3. са налице данни за злоупотреби и измами в киберпространството, нанасящи финансови щети на физически и юридически лица и уронващи доверието в дружествата и контролните органи;
  4. са налице данни за нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение от национален или друг европейски орган;
  5. са налице данни за опити за трансфер през българската банкова система на финансов ресурс с неустановен/престъпен произход или за инвестиране в икономиката на страната на такива капитали;
  6. са налице данни за нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС;
  7. са наложени санкции спрямо лица от компетентните органи на друга държава.

Санкцията, която следва, е включване в специален черен списък, а от там и „замразяване“ (това е терминът използван в огласения проект) на „всички средства и икономически ресурси, принадлежащи или във владение, или държани от физическо или юридическо лице, група или образувание“, включени в списъка.

„Никакви средства не се предоставят, пряко или непряко, на или в полза на физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния списък на лицата по чл. 5 и Националния списък на свързаните лица. Никакви икономически ресурси не се предоставят на разположение, пряко или непряко, на или в полза на физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния списък на лицата по чл. 5 и Националния списък на свързаните лица, по такъв начин, че да позволят на това физическо или юридическо лице, група или образувание да придобие средства, стоки или услуги“, предвижда текстът, разгласен в медиите.

С него се предлага създаване на Междуведомствен съвет като консултативен орган към Министерския съвет. Негов председател е министърът на финансите, а членове зам. -министри на правосъдието, на външните работи, на вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-шеф на НАП и зам.-шеф на ДАНС.

Служебно или след сезиране от представител на някоя от институциите в Междуведомствения съвет и „при наличие на установени факти и събрани данни относно дейността на физически и юридически лица, която представлява риск за икономическата и финансовата система на държавата“, съветът прави предложение пред Министерския съвет за включване в черния списък. Съветът взима решение с обикновено мнозинство след извършването на проверка и анализ на наличната информация. А ако МС вкара някого в списъка следва замразяване на средства и икономически ресурси.

В станалия медийно известен текст се дават определения какво представляват тези замразявания. „Замразяване на средства“ означава предотвратяване на всякакво движение, прехвърляне, промяна, използване или търгуване със средства по какъвто и да е начин, който може да доведе до промяна в техния обем, размер, местоположение, собственост, притежание, характер, предназначение или друга промяна, която би позволила използването на средствата, включително управление на портфейла. А „замразяване на икономически ресурси“ означава предотвратяване на тяхното използване за придобиването на средства, стоки или услуги по всякакъв начин, включително, но не само чрез тяхната продажба, наем или ипотекиране.

„Във всяко нещо се прибързва без да се подхожда със същински професионализъм, без да се допитват тези, които правят правилата до тези, които разбират от тези неща. Това е наша болест. Затова по отношение на законодателството станахме за смях на целия свят с прибързано приемани закони, с правила, които едно с едно не се връзват. Това е наш патент“, коментира проф. Огнян Герджиков пред „Бгнес“. И допълни: „Ние сме аматьори в изготвянето на правила, законодателни актове и други. Ние действаме като аматьори и по изключение правим нещо прилично. По правило, правим нещо съвсем не както трябва. Това е истината!“.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 май 2022 20:56
Гост

Защо тогава не се претърси домът на някой така, споменаван депутат от ДПС. Защото толкова се може. Приказки, приказки и нищо, тишина. Голяма промяна, голям срам, голям страх и голямо нищо. Много заблудени овци или интересчии, но и двата варианта все СРАМ!

Анонимен
Анонимен
29 май 2022 9:51
Гост

Предния път като претърсиха дома на Борисов и го задържаха за 24 часа, прикриватурата даде пресконференция и публично охули разследващите. Ако вземат да претърсят Пеевски, може направо да поискат задържане под стража за разследващите органи. И това ще е така докато поста заема слугата на мафията с каскета. Адмирации за управляващите, че искат смяната му.

Анонимен
Анонимен
28 май 2022 19:34
Гост

Ооооо, промяно аман! Що за глупост е този закон и защо същите американски простотии трябва да се преписват. Как точно ще се бори корупцията и сивия сектор с тези бля, бля нищо не значещи думи. Всичко ли друго е реформирано, инфлацията ли е овладяна, или пък цените, а може би единна външна политика да имаме. Хора, стегнете се малко, че закононарушителите ще си свият партакешите и ще си отида от където дойдоха, а ние ще тънем в бедност и мизерия. Пази Боже, сляпо да прогледне!

Анонимен
Анонимен
28 май 2022 20:35
Гост

И като има инфлация, дайте да не закачаме на Пеевски офшорките и на Борисов чекмеджетата, че те са най-засегнати от кризата. Няма такива гьонсурати като ГЕРБ и ДПС и троловете им в интернет…

Любомир Новиков
Любомир Новиков
28 май 2022 7:33
Гост

Този законопроект е естесвеното продължение на Закона за мерките срещу изпиране на пари и на Закона за верките срещу финансиране на тероризма поради липса на всякаква реакция от наша страна срещу произвола и безнаказаното доносничество. Сега проектът е пробен камък, тепърва ще се нагледаме.

проскрипции
проскрипции
28 май 2022 8:44
Гост

Този законопроект е естесвеното продължение на proscriptio от proscribere. Като средство за масов политически терор проскрипциите
са използвани за оправяне на лични сметки с проскрибираните и като начин за обогатяване. С проскрипции започва и огласения проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 22:49
Гост

ДПС са най-корумпираната партия и е нормално да вият на умряло, когато някой ги санкционира за това. Предпочитам калпав БГ Магнитски пред обръчите от фирми на Доган и Пеевски.

Интересно
Интересно
27 май 2022 18:49
Гост

Що мъчим Асен Василев да преписва някакви американски закони вместо просто да се откажем от суверенитет и да признаем действие на политически и медийно успешния закона „Магнитски“ у нас? Иначе не се съмнявам, че е компетентен по въпросите на националната сигурност и посегателствата, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. Но така е, когато една власт бъде установена без опозиция (за което си е виновна и самата опозиция), тя бързо се показва като власт на неограничените възможности.

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 16:47
Гост

Тези как се напъват, не е истина! Глупост до глупост. Провал след провал. Няма избор на конституционни съдии, няма избор на Инспекторат, няма избор на нов ВСС, няма избор на шеф на БНБ, Няма избор на шеф на БНТ. Главния прокурор си стои. Гледам и Путин му трепери на Киро. Цени до небесата. Корабите пътуват с безценния газ. Явно малко им остава. Идат избори.

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 22:54
Гост

Изборите ще са малко след като Кьовеши прати Каскета, Тиквата и Дебелянчо, заедно или поотделно, при бай Ставри

Анонимен
Анонимен
29 май 2022 11:12
Гост

Силно и болезнено си заблуден.

Мики
Мики
27 май 2022 14:40
Гост

Сега се сетиха за налагането на тежки икономически и финансови санкции!

Лозан
Лозан
27 май 2022 14:42
Гост

Божков в чужбина, Пеевски на свобода. Мила родна картинка.

Рики
Рики
27 май 2022 14:35
Гост

Леле, по тая логика маса политици трябва да са зад решетките вече.

Хари
Хари
27 май 2022 14:36
Гост

В политиката много неща са нелогични.

Цветан
Цветан
27 май 2022 14:33
Гост

Добре е, че са предвидили риска за икономическата и финансовата система на държавата.

anglinave07
anglinave07
27 май 2022 14:18
Гост

If you had a recent dining experience at Sonic Drive-In, you are welcome to take a survey on Talk to Sonic Page. www talktosonic com

Berova
Berova
27 май 2022 12:38
Гост

Надявам се, че това ще стане реалност час по-скоро и ще започне да се прилага за да се спазват законите

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 22:55
Гост

Че той Пеевски спазва законите… на редица офшорни юрисдикции

Емилиева
Емилиева
27 май 2022 12:37
Гост

Е да де, той Пеевски е потърпевш по закон Магнитски, ама ще отнесе ли някакво наказание? Не. Защото ДПС са го защитили та няма мърдане.

Цуи
Цуи
27 май 2022 12:37
Гост

Егати популистката работа.

Огнянова
Огнянова
27 май 2022 12:36
Гост

Щом е минало през Асен Василев, то вярвам, че ще е добро.

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 17:15
Гост

И аз така

Чирев
Чирев
27 май 2022 12:36
Гост

Еми да се надяваме, че ще се случи.

Неделина
Неделина
27 май 2022 12:36
Гост

Е тее имат някаква идея ама ако се върне после ГЕРБ кога ще стане.

Гаверска
Гаверска
27 май 2022 12:35
Гост

С него се предлага създаване на Междуведомствен съвет като консултативен орган към Министерския съвет. Негов председател е министърът на финансите, а членове зам. -министри на правосъдието, на външните работи, на вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-шеф на НАП и зам.-шеф на ДАНС.

Звучи страхотно. Но дали ще се случи и ще работи е друга тема.

Никифоров
Никифоров
27 май 2022 12:35
Гост

Предимно интерент търговия с криптовалути и подобни ми прави впечатление.

Belinka
Belinka
27 май 2022 12:33
Гост

Ми добър е закона.