Министерският съвет даде право на университетите и тази година да приемат студенти по „Право“ само с резултатите от матурите без да провеждат кандидатстудентски изпити. Той гласува промени Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на виеше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, без които това няма как да се случи.

„Университетите ще могат да изберат друг формат за провеждане на изпит или след решение на Академичния съвет да приемат студенти с успешно издържани държавни зрелостни изпити“, обясниха от правителството.

И мотивират промяната с „продължаващата извънредна обстановка и препоръките и прилаганите мерки от здравните власти“, като заявяват, че най-удачният вариант е приемът на студенти за предстоящата учебна година да бъде осъществен по същия ред като миналата. „По този начин ще се сведе до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища с цел опазване на тяхното здраве“, обясниха от МС и подчертаха, че промените в наредбата са направени след проведени срещи на министъра на образованието Красимир Вълчев и министъра на правосъдието Десислава Ахладова с деканите на всичките девет юридически факултета и ръководствата на висшите училища.

Още преди месец Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че „Право“ в най-старото висше училище ще се кандидатства с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование (повече виж тук).

Това обаче нямаше как да се случи без одобрението на изпълнителната власт, тъй като в наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ е регламентирано, че студентите се приемат чрез писмени конкурсни изпити по български език и по история на България.

29
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Един адвокат
Един адвокат
24 февруари 2021 22:18
Гост

Има спад на желаещите да учат право.Което е обяснимо.Реализацията е сведена до минимум.Съдебната система се затваря.В адвокатурата е гладомор, предлагането на юридически услуги надвишава търсенето в пъти.Завършилите право един вид вече са едни спонсори на университета.Разумно е да се намалят факултетите и да се махне задочната форма на обучение.

адвокат
адвокат
25 февруари 2021 9:04
Гост

Разумът е неприсъщ за шайката управляващи. Затова ще си плащаме санкциите за големия брой университети. Продължавайте да гласувате за ГРОБ.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 18:11
Гост

За да могат бъдещите кадри на управляващата мафия да творят и прилагат законите в милата ни родина. Калинките на ГЕРБ ще ни се сторят приказка, когато всички висши длъжности в съдебната ни система се заемат от барниръбъловци, ивангешевци и прочие олигофрени не само в правния, но и в чисто житейския смисъл на думата. ПОЗОР, ОСТАВКА, ЗАТВОР!

Saagmir1
Saagmir1
24 февруари 2021 18:06
Гост

А за тези с едно висше КАК?

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 17:31
Гост

Направо да закрият специалността!!!

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:17
Гост

Пълни глупости. Предполагам какви прависти ще излязат.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:18
Гост

Не е ли по- важно какво ще научат за пет години?

Георги
Георги
24 февруари 2021 16:29
Гост

Каквито излизаха през последните 30 години – полуграмотни и недоразвити с някое друго изключение, коетонправи толкова силно впечатление заради обкръжението, че му казват, че е юрист.

Георги
Георги
24 февруари 2021 16:15
Гост

Каквито и да са изискванията за влизане и излизане, фактите си стоят едни и същи – това е масова и обезценена специалност. Такава си е от десетилетия насам и инфлацията си продължава, пък дори се и засилва. Какво като допреди година се влизаше със специални изпити? Като че ли не излизаха по 1500-2000 вишисти на година от факултет. И като че ли това не се повтаря постоянно от 30 години насам. Ама и студентите са галфони – записват масова специалност (няй-масовата), хващат се за некви тъпи професии и се кефят, че се занимават с тонове хартия, държавна администрация, държавни служители,… Покажи целия коментар »

Аз
Аз
24 февруари 2021 16:00
Гост

Няма значение как се влиза в даден университет/специалност,нека е с матура, така или иначе форматът на изпитване, а именно безсмислено зубрене на КОНКРЕТНИ теми по литература и история, дори не мисля, че има смисъл да бъде коментиран. Може да направите справка например как се кандидатства право във Виена – общо взето всеки може да запише там право. Но разликата е, че там, ако приемат 400 човека, ще завършат от съотвения курс 50човека. А тук – завършват всички, рано или късно. Общо взето има максимум 10на отпаднали за випуск и то по прични, различни от това, че не могат да си… Покажи целия коментар »

Historia vitae
Historia vitae
25 февруари 2021 20:01
Гост

Не съм съгласен пич! Не се решава делото, камо ли правилно, без да си го чел! А това е повсеместна практика, особено на онези завършили по времето на здравия соц, когато правото беше отживяваща специалност. Примерно през 1970-те.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 14:29
Гост

Бе кви матури да влизане бе? Направо да им дават дипломи за висше образование и да им спестят 5-6 години, сичкуту българин йорис да стане и тва е!

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:19
Гост

Всяка година висшите учебни заведения бълват хиляди юристи.

Гумиран
Гумиран
24 февруари 2021 14:22
Гост

Кел файда. Те не могат да завършат

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 14:22
Гост

За мен те са гола вода тия дето са от СУ

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:26
Гост

А, защото от УНСС или НБУ са големи корифеи.

Пенова
Пенова
24 февруари 2021 14:19
Гост

Според мен това не е лошо, но трябва да се изпипа системата за завършване, че си е малко джаста праста

Гошо
Гошо
24 февруари 2021 14:19
Гост

В Су ако слезеш на метрото трябва да внимаваш, че ще да не вземеш да се окажеш студент след 10 минути!

Русева
Русева
24 февруари 2021 14:20
Гост

Аз като видя какви подкупни и просто журналисти и репортери се бълват от СУ и ми става лошо. Ако всички специалности са така…

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 14:21
Гост

Ама не те ги учат журналистите как да са манипулативни. Защото видиш ли тя истината има много лица и е добре да покажем всички. И по тая логика те си показват истината само на тоя дето им е проятен или съответно модела, който следва телевизията. Политиката, която следва телевизията

RisteV
RisteV
24 февруари 2021 14:18
Гост

Ах вчераобясняваше Биков как трябвало в парламента да има повече юристи. Имам една пишман юристка, е така е завършила на магия или с връзки. Чудна е. По цял ден се чуди с какво да се занимава за да не седи в офиса. Обаче иначе е „голям“ спец. Можете да я вземете. Даже и за преподавател става. Ще излюпи една камара некачествен материал

Павлов
Павлов
24 февруари 2021 14:15
Гост

Ама е важно как излизаш. А излизаш лесно с диплома

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 14:03
Гост

Важното е след това колко лесно излизаш с дипломата, а не как влизаш! Няма лошо да е с матурите. Нека влязат, но да не им подаряват изпитите след това. А като знам как се изпитва и на държавен изпит в някои провинциални факултети, ми се плаче

RisteV
RisteV
24 февруари 2021 14:16
Гост

На много места е така

Теньо
Теньо
24 февруари 2021 14:03
Гост

Да, бълвайте още „юристи“. Нека завършват повече БРОЙКИ, отколкото са приети. Видимо от законодателното творчество на последните няколко Народни събрания имаме нужда от повече „юристи“!

противоепидемично
противоепидемично
24 февруари 2021 14:00
Гост

А защо въобще да се учи висшО, направо отиваш, плащаш и получаваш диплома. Не е ли така най-противоепидемично?

Юрист
Юрист
24 февруари 2021 14:03
Гост

А защо си мислите, че тези изпита за влизане в университет са нещо кой знае какво препятствие за връзкари?

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:31
Гост

А, въобще не мисля така. Те конкурсите опорочават, та един изпит ли?

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:30
Гост

Дано да мине тази гадост по-бързо.