Журналистът Милен Цветков не е имал никакъв шанс да оцелее, след като подсъдимият за смъртта му Кристиан Николов го блъсна с колата си на червен светофар.

Това е категоричното заключение на комплексната техническа и медицинската експертиза, която днес Софийският градски съд (СГС) прие.

Според нея Николов е шофирал с 98 км/ч, а ударът е бил фатален и заради много по-голямата маса и площ на автомобила „Ауди Q7“ на подсъдимия, в сравнение с колата на Цветков, която е „Субару Форестър“.

Така според вещите лица се е получила много голяма кинетична енергия, от която колата на Цветков е изхвърчала в центъра на кръстовището, а тялото на журналиста е било притиснато силно между шофьорската седалка и волана. От това е настъпило първоначално частично, а впоследствие и пълно разкъсване на аортата около сърцето на журналиста. Това е довело и до кръвоизлив, който за минути притиснал сърцето и спрял дейността му.

Заключението на медиците е, че при нанесените травми смъртта е била неизбежна и не е свързана с ненавременна или неправилна първа медицинска помощ, която пристигналият на място екип е оказал.

Вчера съдът прие и друга експертиза, която потвърди, че Николов е употребил три вида наркотици преди да се качи зад волана – амфетамин, кокаин и марихуана, като отхвърли възраженията на защитата, че вещите лица нямали необходимата квалификация, за да кажат дали подсъдимият е бил под влияние на наркотици и дали те са оказали влияние върху неговото поведение.

Както „Лекс“ писа, Николов атакува във Върховния административен съд (ВАС) наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици. Основните му аргументи са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху шофьора. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс (НК) няма въведен минимум, а освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Това води и до различната съдебна практика, при която едни съдии приемат, че за доказването на употребата на наркотици няма предвиден ред и ограничения, но пък други препращат към наредбата. Тя предвижда само, че на шофьорите се прави тест на пътя и ако той е положителен, следва медицинско изследване.

Противоречива е и съдебната практика за това дали за съставомерността на деянието е необходимо деецът да е бил повлиян от наркотиците. Изследванията могат да докажат употреба на наркотици, но изводите им са условни за времето, когато е станало и още повече за влиянието върху човека, което е индивидуално за всеки.

Според приятелката на Николов, която също даде показания в съда, той не е употребявал наркотици, но пиел чай за успокоение и ползвал специална паста за зъби. Защитата му твърди дори, че наркотиците са му били сипани от неизвестно лице.

22-годишният Николов блъсна и уби Милен Цветков миналата година на Великден след зверска катастрофа. Той се заби в колата на журналиста на червен светофар в София. Заради драстично превишената скорост и употребата на три вида наркотици, обвинението е, че е причинил смъртта на Цветков при евентуален умисъл, за което може да получи и доживотен затвор.

23
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
само минавам
само минавам
13 юни 2021 10:32
Гост

Със специалната паста за зъби доживотно да си мие зъбите при бай Ставри. Но като знам подкупността на българския съд се съмнявам.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 14:28
Гост

Маман е богата – за съжаление – прогнозата е – ефективен затвор, макар да се е заел известен и квалифициран специалист, да видим, това е безкрайна история – всеки час се сблъсквам и аз и околните с такива като този – независимо дали са дрогирани или не – трябва сурово – книжката и автомобила за 3 месеца, после пак – това е някаква въртележка, вземе ключовете и почва да обикаля – поне да се трепят на самотни далечини – някъде по планините – като алпинистите, ми не да предизвикват смърт.

Wuckert
Wuckert
12 юни 2021 10:52
Гост

Thanks to this article I can learn more. Expand my knowledge and abilities. Actually the article is very real.
https://www.indigocard.one/

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 19:38
Гост

Хайде да спрем с преекспонирането. Ако Муньо от село блъсне Сульо след пиене в кръчмата, делото върви тихо и не се чува нищо. Ама защото в случая е автора на поръчкаджийски материали Милен Цветков, е едва ли не от значение за националната сигурност. Евентуален умисъл, за непредпазливо деяние. Смехории, нагаждачество.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 14:22
Гост

Човече, защо е тази злоба, разбирам, че си прикован от бездарието си – но остави омразата си на окачалката в къщи, както и да е – жив и здрав, до следващият червен светофар.

Меринчев
Меринчев
11 юни 2021 16:00
Гост

Дано отиде в затвора поне за 20 години. Да му дойде ум в главата.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 14:34
Гост

3 години ефективно и това ще е – впрочем е свръх-богат, просто ще си разходи джапанките до Казичене и ще научи и занаят между-другото.

Кирчева
Кирчева
11 юни 2021 15:59
Гост

Горчивата истина е, че дори в САЩ биха се опитали да го покрият убиеца на Цветков ако е дете на богаташ и богаташа познава сенатори

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 14:47
Гост

При това на седалката е седял и синът на ГЕРБ-депутат – Лъчо Мозъка му лепнаха прякора, не ми се коментира има ли няма ли мозък, то и журналистите са една пасмина, говоря за тези които пришиват прякорите, Милен Цветков за мен е загуба – имаше ужасно много талант този човек, 100 процента мъжкар, сирак остави, такива простаци винаги е имало като този убиец, нагъл и при това – ще се измъкне, то – бива, бива – но – това е абсурд.

Абсолютно си прав!
Абсолютно си прав!
13 юни 2021 10:35
Гост

Лора Буш.

Bobi M
Bobi M
11 юни 2021 15:59
Гост

Повдига ми се, като се замисля, че тоя Кристиян не е единствения такъв на пътя. Келемета със скъпи коли се разхождат и шофират по целия град и по морето и си мислят, че са безсмъртни.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 15:08
Гост

Да и – при това сме на страната на такива келемета, защото някак се присмиваме на КАТ, а трябва на всяка крачка да се спират всякакви подозрителни – особено лъскавите – то и с трабант същото – не става явно работата, не знам – кормува им се – обаче – е абсурдно, това е опасна дейност, а и също така е и професионализъм, което е повече – тренировки на сухо, не знам, ако цената за обучението на един шофьор е – погребението на 2-ма пешеходеца.

Златимир
Златимир
11 юни 2021 15:58
Гост

Белята станала. Не знам какво толкова разследват

Nenov
Nenov
11 юни 2021 15:58
Гост

А на адвокатите на тоя Кристиян ли е какъв е доводите им са един път. Че бил надрусан защото пил чай за успокоение…

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 15:30
Гост

Мил си зъбите, то явно майката – която плаща хонорара е тъпа, което не е срамно, секси е да си тъп, за да не види накъде отиват нещата, детето й – чедото отива в затвора, вместо да се разкаят – то е някакво недомислие, нито лиценз губи, нито ще му трябва втори път шофьорска книжка, да се оправят, аз се радвам, че не ми се случва точно това и точно пози начин.

Ристевски
Ристевски
11 юни 2021 15:57
Гост

Противоречива е и съдебната практика за това дали за съставомерността на деянието е необходимо деецът да е бил повлиян от наркотиците. Изследванията могат да докажат употреба на наркотици, но изводите им са условни за времето, когато е станало и още повече за влиянието върху човека, което е индивидуално за всеки.

Сериозно?

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 15:35
Гост

То главата му е в гипс, навремето се спеше един ден преди шофиране до морето, аз ползвам засега професионални шофьори, следя кой как и дали е починал – отпочинал, просто е важно, има едно монотонно унасяне на водача, това на дълги и еднообразни разстояния, с две думи – има Градски транспорт и това е и разумният начин за придвижване, има и друго – точно този пътен възел – на Мол – Франкфурт ли е – на Хладилника, не е о.к.

Ananieva
Ananieva
11 юни 2021 15:57
Гост

А тия дето пресичаха по това време и се разминаха на косъм да не ги премаже ударената кола на Цветков, че и колата на тоя наркомана? Те какъв шанс са имали за оцеляване след подобен удар? Пълни нещастници. Тоя е за доживоотен без право на замяна заради убийство и опит за убийство!

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 15:38
Гост

Точно този кръстопът има нужда от жива полиция – при това не само КАТ, ами комплексно, защото е свръх-натоварено, откъм автомобили, откъм посетители на магазините, целият район е особено наситен.

Кандерев
Кандерев
11 юни 2021 15:56
Гост

Абе какъв шанс бе. Да си си спрял спокойно и да ти се вреже надрусано леке. Какъв шанс ще имаш. Извратено общество сме.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 15:44
Гост

Разглезено, не е до надрусано, винаги свършват така, в случая не изпитвам жал, майката го е превърнала в самочувствие – това също е от значение.

Че то няма какво да кажем, можем ли да влезем в къщите на хората и кои сме ние и на какво основание ще контролираме битовите порядки на отделните семейства, от опит знам, че преглезените – свършват така.

В случая е външна вредата, впрочем този човек след 1 седмица ако е под домашен арест – ще забръмчи отново по улиците, това е единственото нещо, което умее, за жалост – нямаме свирепост към децата си.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 15:55
Гост

Сега седят и се чудят вече месеци как да го извъртят, че да го оправдаят тоя келеш

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 15:55
Гост

Страшна експертиза. Не е оцелял ама да видим имал ли е шанс…