Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 10 000 лева на Мая Манолова за изречени от него клевети по неин адрес, два дни преди балотажа на кметските избори в София преди 2 години. Тогава Манолова загуби от кандидата на ГЕРБ и действащ столичен кмет Йорданка Фандъкова.

На 1 ноември 2019 г. Борисов даде интервю пред бТВ, в което заяви, че Манолова е отишла предната вечер във Волуяк, за да спазарява роми, които да кажат след това, че ГЕРБ и Фандъкова са им платили, за да гласуват за тях на предстоящия балотаж. След това Борисов заяви, че избягалите от правосъдието Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, са помогнали на Манолова пред ромските лидери, както и че нямало да се изненада, ако и на първия тур на изборите са правили „такива магарии”.

Веднага след загубения балотаж Манолова заведе иск срещу Борисов за 15 000 лева, като заяви, че с тези твърдения Борисов я е опозорил като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат за кмет и това е станало само два дни преди решаващия тур на изборите. Пред Софийския районен съд (СРС) тя изтъкна, че Борисов е внушил клеветнически твърдения с ясното съзнание, че са неверни и без никакви доказателства, и допълни, че няма представа къде са Братя Галеви, след като са избягали благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана тогава от Борисов.

Съдия Мария Димитрова от СРС прие, че думите на Борисов към Манолова са клеветнически и уважи иска ѝ до 10 000 лева.

„По делото не са представени каквито и да било доказателства за истинността на тези твърдения – ищцата да е била привлечена като обвиняема или осъдена с влязла в сила присъда за извършено престъпление против политическите права на гражданите, а в същото време тези твърдения приписват на ищцата извършване на престъпления, поради което по съществото си също представляват клевета по смисъла на чл. 147 НК. Те не могат да се окачествят като оценъчно съждение (оценка на факт), нито като изразяване на мнение или на критика по политически или други обществено значими въпроси“, се казва в решението на съда. В него съдия Димитрова посочва още, че от значение са не само употребените думи и изрази, но и цялостното внушение в интервюто, общото впечатление и замисъл.

„В случая не само цялостното внушение на изявлението на ответника е насочено към извършени съмнителни политически практики, спрямо които ищцата безспорно като обществена личност следва да има по-висок праг на търпимост, но и са наведени конкретни твърдения за извършени от ищцата престъпления“, посочва съдът.

За твърденията си Борисов се оправда с таен източник от щаба на Манолова, който отишъл при ГЕРБ и разказал за срещите ѝ. Нито Борисов, нито представителите на ГЕРБ, които дадоха показания по делото, пожелаха да разкрият източника, който остана анонимен.

За да оцени вредите за Манолова на 10 000 лева, съдът обяснява, че значение има широкият отзвук от интервюто, деликатната политическа обстановка, отправената клевета и това, че авторът Бойко Борисов е бил действащ министър-председател.

„Същият като своеобразен представител на държавата и особено в телевизионните си участия би следвало да е мотивиран да подбира адекватно използваните изразни средства, оповестяваното съдържание с оглед постигане на градивен политически диалог в Република България като правова държава“, мотивира се съдия Димитрова.

Тя обаче не уважава иска на Манолова до пълния му размер от 15 000 лева, като отбелязва, че тя също е публична личност и това предполага по-голям интерес към нея, а следователно и по-висок праг на търпимост към подобни прояви.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 15:00
Гост

ГЕРБ направо да предложат и подсъдността на клеветата да бъде прехвърлена към Специализирания задкулисен съд, евентуално някой (напълно независим от главния) прокурор еднолично да има право да решава имало ли е клевета или не, чийко акт да се ползва със сила на влязло в сима съдебно решение. Че какви са тези тука „неспециализирани“ съдии, протестъри, грантаджии и членове на ССБ, които само развалят рахата на император Тиквуций!

Михаил
Михаил
09 юни 2021 11:39
Гост

Къса ми се сърцето. Сега Тиквуций ще трябва да си развали колекцията от пачки.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 11:40
Гост

Не го мисли него. Със сигурност има много други, които не са ги снимали.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 11:35
Гост

Точно Боко ли ще ми говори за купуване на ромски гласове.

Георгиев
Георгиев
09 юни 2021 11:36
Гост

Благодарение на тях той се задържа толкова време. Е и на някоя и друга изгубена бюлетина по нощите.

Джош
Джош
09 юни 2021 11:33
Гост

Браво! Дано събори някога и Златен век! Защото това е противно и вредно за нас здание.

Bobi M
Bobi M
09 юни 2021 11:32
Гост

Патка заспала е Манолова и цялата и далавера с Божков.

Манолева
Манолева
09 юни 2021 11:31
Гост

Браво. Истината обаче е, че тя не е по-малка драка и не говори по-малко глупости. И далеч не смятам, че и дреме за хората. Все пак вълка си менни козината, но не и нравът.

Цветков
Цветков
09 юни 2021 11:31
Гост

Аз не харесвам маниерите на ГЕРБ, но не мога да не отбележа, че сега с глупавата си политика и машинации направиха така, че реабилитираха комунисти и бесепари, като Манолова. Та нима забравихме, че нейната партия управляваше преди. И поради техните машинации избрахме ГЕРБ.

Bobi M
Bobi M
09 юни 2021 11:32
Гост

И аз не знам как може да се забрави всичко това.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 11:30
Гост

Тия от ГЕРБ трябва да бъдат съдени до дупка!

Бивш
Бивш
09 юни 2021 11:38
Гост

До сега не съм чул за осъден политик. Само прокурата се напъва да вади доказателства, но това е чак след като политикът се е оттеглил.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 11:30
Гост

Евала. Може да си ламинира после решението на съда. Не за друго, а защото има документ, че е осъдила Борисов!

Spiro
Spiro
09 юни 2021 11:29
Гост

Да видим нея кога някой ще я осъди. Защото е много ерабп и много ги разбира нещата, но реално предимно лъже.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 11:32
Гост

Е тя също така е доста устата и лъжкиня.

Gerova
Gerova
09 юни 2021 11:29
Гост

И на нея много и знае устата