Прокурорската колегия да изрази становище по писмото на четирима обвинители до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, в което искат той да не съдейства на проверка на Върховния касационен съд. Такова предложение е изпратил шефът на ВКС Лозан Панов до Прокурорската колегия.

Става дума за казуса с отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

В края на ноември Лозан Панов разпореди проверка на цялостната организация и дейността на апелативния спецсъд по всички дела, които е гледал до момента за изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова.

Причината – съдия Иво Хинов от спецсъда пусна двете под домашен арест, като определението трябваше да бъде изпълнено незабавно. Прокуратура подаде веднага протест, включително и срещу незабавното изпълнение, който в тази си част още същия ден привечер беше уважен от втората инстанция. От апелативния спецсъд тогава обясниха, че спират изпълнението на определението, защото не е изпратен пълният протокол от заседанието на първата инстанция и въззивната не може да се запознае с всички доказателства. Тепърва предстоеше АСНС да се произнесе по съществото на мярката.

Междувременно, научавайки за разпоредена проверка от ВКС, четирима обвинители призоваха председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава делото на проверяващите върховни съдии докато мярката на Иванчева и Петрова не бъде разгледана по същество от въззивната инстанция. Писмото до Ушев беше подписано от и. ф. шефовете на спецпрокуратурата Димитър Петров и на апелативната Николай Найденов, Илиян Рангелов от ВКП и Тихомир Стоев от АСП.

За такова предложение не само липсва правно основание. То представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост. Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на АСНС“, пише днес  Лозан Панов до Прокурорската колегия. И продължава: „В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет“.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Що значи демагогия и има ли почва тя у нас?
Що значи демагогия и има ли почва тя у нас?
11 януари 2019 12:31
Гост

Хубаво е Председателят на ВКС да си гледа ВКС-то!

Служител
Служител
10 януари 2019 17:19
Гост

Господин Панов, независимостта на съдебната власт не е единствената й ценност. Има и много други, които Вие за съжаление най-нагло потъпквате.

Стига
Стига
10 януари 2019 22:12
Гост

Деляне, кога ще пускаш новия брой на пик/блиц да ни обясниш за другите ценности, друг си е корупцията, а ?

peevski
peevski
11 януари 2019 0:09
Гост

Skoro.

Ненчо
Ненчо
10 януари 2019 17:14
Гост

Ей, прокутатурата много бърза този път.

Джаро
Джаро
10 януари 2019 17:16
Гост

Като се касае за две изстрадали и измъчени жени. Не им ли писна вече да ги развяват като прани гащи. А само като се замисля колко бандити се разхождат по улиците.

Не на страха!
Не на страха!
10 януари 2019 17:13
Гост

Подписите на четиримата са тавностойми на бойкот. Това е нелепо.

Кольо
Кольо
10 януари 2019 17:09
Гост

Добре, че беше Панов. Иначе Иванчева щеше да е по празниците в ареста и сега още да търка наровете.