Липса на кворум провали заседанието на комисията по конституционни и правни въпроси, на което трябваше да бъде гласуван на първо четене законопроектът, с който се предлага закриване на специализираните съд и прокуратура. Промените в Закона за съдебната власт бяха внесени от депутати от „Демократична България“, начело със съпредседателя ѝ Христо Иванов.

На заседанието на комисията днес обаче не дойдоха депутатите от ГЕРБ и ДПС и почти всички от БСП. Така в залата присъстваха 11 народни представители от общо 23. Това накара председателя Андрей Михайлов да обяви, че няма как заседанието да бъде открито. Не беше възприето предложението на Атанас Славов от ДБ за отлагане на заседанието с един час. Той обясни, че част от депутатите са заявили, че тогава ще могат да участват в него.

В парламента заради решаването на съдбата на специализираното правосъдие дойде лично главният прокурор Иван Гешев. Преди несъстоялото се заседание на комисията той коментира: „Спецпрокуратурата и спецсъдът постигнаха много неща и колегите, които работят там могат да са щастливи от работата. Закриването им ще доведат до една юридическа катастрофа и правен хаос“.

Гешев прогнозира, че закриването на специализираните съд и прокуратура ще доведе до бум на престъпността и ще затрудни работата на Европейската прокуратура.

„Единствените печеливши от тази стъпка ще са мафията и организираната престъпност“, каза главният прокурор. И допълни: „Това ще доведе до пълна юридическа катастрофа. И не става въпрос само за специализираните звена, изменят се и други текстове, връщаме се към комунистическата прокуратура. Това е законодателство, което е правено на коляно“.

Правната комисия вече проведе обществено обсъждане на промените в ЗСВ, на което преди два дни изслуша ръководителите на четирите специализирани институции, които изложиха позицията си срещу закриването им. Вносителите пък изтъкнаха неефективността на спецправосъдието и говориха за поръчкови дела. До гласуване в сряда обаче не се стигна. То трябваше да се случи днес след дебат на членовете на правната комисия.

Дори и законопроектът да беше приет днес на първо четене, вероятността 46-ият парламент да има достатъчно „живот“, за да бъде приет окончателно, е много малка. Както е известно, в предишното Народно събрание също беше внесен проект за закриване на спецправосъдието (на практика същият) и беше приет на първо четене.

„Специализираните прокуратура и съд ще продължат да съществуват, защото в парламента има специализирали се в тяхното бранене депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго“, коментира във фейсбук лидерът на ИТН Станислав Трифонов.

72
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 септември 2021 8:14
Гост

Ниски парламентарни храсти препикавани от зайци.

Венета Марковска
Венета Марковска
05 септември 2021 16:13
Гост

Абе, ликвидирайте ги! После и Върховният административен съд, който изобщо не е поръчков. По-сетне и Върховният касационен съд, който изобщо не е подкупен. И накрая и Софийски градски съд в който по-прозрачно е направо да правораздават членовете на Висшия адвокатски съвет, понеже те пишат мотивите и ги мотивират финансово.

А да, забравих – ликвидирайте Конституционният съд, понеже ме обиди!

Да обобщим
Да обобщим
05 септември 2021 13:21
Гост

Най-същественото е, че каузата на Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата е каузата на Америка за България.

Демократична, либерална на черепите. На цената от 30 сребърника.

Memento Mori.

Празни мисли на празен стомах
Празни мисли на празен стомах
05 септември 2021 13:13
Гост

Лукановата Конституция си отива, нали?

адвокат от САК
адвокат от САК
06 септември 2021 10:33
Гост

Що – да не би ей това да не Ви харесва в нея
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 58. (1) Гражданите СА ДЛЪЖНИ да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те СА ДЛЪЖНИ да зачитат правата и законните интереси на другите.
(2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА ОСНОВАНИЕ ЗА ОТКАЗ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

Ad nauseam
Ad nauseam
04 септември 2021 22:29
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско и другото си го знаете.

Пак и пак и пак
Пак и пак и пак
05 септември 2021 13:12
Гост

И по 20 брутално преди да закрият спецовете.

После да карат по ред. Принципно като ИТН. И да закрият градските на Вранеску. После всички останали.

Димитър
Димитър
06 септември 2021 20:02
Гост

И да ти го зачукат хубаво преди да си тръгнат ,става ли?

Венета Марковска
Венета Марковска
06 септември 2021 21:26
Гост

Митенце, свиквай! Зачукването ще е на тези които са вътре, като теб. В мора. Свободните професии не ги мисли!

ВАС 14390/2019
ВАС 14390/2019
04 септември 2021 13:52
Гост

Добре, че Ченалова беше уволнена, та да се спре да греши поради предоверяване. … нарушенията са безспорно установени от обективна и субективна страна, като нивото на морално – етична съзнателност, очаквано е по – завишено при магистратите, с оглед същността на професионалната им сфера – правораздаването и може да се очаква от магистратите да прилагат и съблюдават и по отношение на собственото си поведение и действия (професионални и извънслужебни) едни по – високи критерии, професионални и морално – етични. Безспорно е, че извършените действия, респективно бездействия от съдия Ченалова, далеч не покриват тези норми, а дори и общоприетите морално –… Покажи целия коментар »

Охоо
Охоо
03 септември 2021 20:34
Гост

Вярно, че СпНС е публикувал мотивите към присъдата по нохд № 2255/2018 г. (Ченалова). Интересно защо още не ни е обяснила, че в окованата ни държава се иска смелост да кажеш, че незнаещите и немарливо изпълняващи служебните си задължения магистрати не носят наказателна отговорност, тъй като се ползват с функционален имунитет.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 19:04
Гост

Опасявам се, че частни и корпоративни интереси, прокарвани от адвокати в парламента се опитват да вземат връх и с един куршум да се отърват и от Гешев, и от спецправосъдието. Че Гешев е грешка съм съгласен, но има далеч по елегантни начини да бъде сменен. Спецправосъдието съществува далеч преди него и ако не беше то, в нашия малък град още щяхме да плащаме такса спокойствие на развилняли се дерибеи, които ни палеха колите и биеха близките. Тези от спеца дойдоха и за два дни прибраха де що има боклук, а местните съдии се скриха като мишки. Вярно е и че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 септември 2021 8:55
Гост

Ние ги хващахме, те ги пускаха (поради липса на доказателства), а сега спецсъда не ги пуска, независимо има ли доказателства или не. Извинявайте, но това не е правосъдие. И дори решаването на някой локален проблем а ла Ценко Чоков, ако е на цената на извратено правосъдие, дърпа цялата държава надолу. Спецправосъдието в този му вид беше създадено с основна цел разправа с неудобните на властта и са похвални опитите за преобразуването му в нещо, при което водещо ще е борбата с криминалната престъпност, а не разчистване на политически сметки.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2021 10:05
Гост

Ако неудобните за властта са Божков, Арабаджиеви,Баневи, Боксови, Гриша Ганчев, то значи правилно са се ориентирали спецовете, тъй като тези дърпат цялата държава надолу!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2021 10:33
Гост

Божков и Пеевски са двете страни на една и съща монета – това целият свят го знае вече след списъка „Магнитски“. Първият обаче е с 19 обвинения, а вторият с 0, което е пълен абсурд и гавра с правото. В крайна сметка „лошите“ олигарси ще си останат със задържането под стража и няма да има осъдителни присъди, а „добрите“ олигарси ще продължат да източват милиарди от държавата под благосклонния поглед на Гешев. Определено България има нужда от закриване на това поръчково правосъдие и от нов главен прокурор, който да гони всички престъпници, а не да закриля едните, а другите да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 септември 2021 11:35
Гост

А що, Градския съд кого е осъдил за тридесетгодишното си демократично съществуване, че толкова искат да лапнат делата. Тяхната любима мантра беше, че от лоша работа на прокуратурата идвало оправдаването, a не от 200 000 оправдателни доказателства!

Наказателен адвокат
Наказателен адвокат
04 септември 2021 11:59
Гост

Обиколил съм половин България и мога категорично да заявя, че в СГС са най-компетентните наказателни съдии, които стриктно съдят според закона, а не според обществени или други очаквания. И когато обвинителния акт е калпав или липсват категорични доказателства, тогава няма никакъв шанс за осъдителна присъда и почти никакъв за задържане под стража. Докато в специализираните съдилища е публична тайна, че гледат не толкова да спазят закона, колкото да угодят на прокуратурата. Ако бях Гешев и аз щях да вия на умряло, ако ми закрият съда, който ми уважава *абсолютно* всички искания.

Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова
05 септември 2021 11:57
Гост

Страшен си, страшен.

Нито си адвокат, нито юрист, а и си пълен профан по пеналистика.

Долен ляв джендър си ти на издръжка на Америка за България със светия Прокопий Разградски.

Re:
Re:
05 септември 2021 11:52
Гост

Важното е, че СГС е почти под контрола на Америка за България. Разбирай ЦРУ и съдебните муджахидини и талибани от ССБ.

Ad nauseam
Ad nauseam
05 септември 2021 11:50
Гост

Последното нещо от което има нужда България е запазването на прокуратурата в този й персонален, а не структурен състав. И да заприлича на съда. На ВКС на Прокопиев и на Америка за България.

Нова Конституция. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Адвокат
Адвокат
04 септември 2021 21:08
Гост

За малките населени места сте напълно прав. В действителност там спецправосъдието е доста ефективно и удари много ОПГ-та за палежи, разпространение на наркотици, рекет, лихварство, телефонни измами, принуда, биячи и т.н. боклуци. Смешните размери на наказанията по споразуменията с прокуратурата са друг въпрос. НО по отношение на т.нар. знакови дела спецпрокуратурата и спецсъдът действаха изцяло по поръчка на ГЕРБ и ДПС. Безспорно е, че Ветко, Банев, Стайков и другите са абсолютни помияри, но единствената причина да попаднат под ударите на закона е, че не са се отчитали на боко и шиши и са се помислили за много силни и независими,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 17:47
Гост

Да, според специализирания съд, наречената от френския посланик „гнила ябълка“ е допуснала нарушение и неизпълнение на служебните задължения, но това било поради грешка и предоверяване, а не било умишлено… Лице, което постоянно дава съвети, как следвало да се промени съдебната система, не прави елементарна проверка за внасянето на държавната такса по дело.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 17:53
Гост

Ченалова беше треторазряден подизпълнител на поръчките на задкулисието, тогава беше подчинена на шефката си – изпълнител на поръчки от средно ниво и една от малкото, които бяха жертвани. Първостепенния изпълнител с каскета, лично назначен от мафията, до последно ще бъде бранен със зъби и нокти, както и присъдружният му специализиран съд за мокри поръчки.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 18:04
Гост

А сега се е затичала към парламента да промени съдебната система.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 18:17
Гост

Треторазряден, но последователен. https://judicialreports.bg/2013/04/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d1%80%d1%81-%d1%82%d0%b0/ Съдия Ченалова протича в СРС-та Съмненията около магистрата се трупат 02-04-2013; категория: дела, новини; автор: galina.girginova; Името на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд протича в разговори, записани със Специални разузнавателни средства, приложени като доказателства по вече приключилото дело срещу бившия прокурор от Окръжна прокуратура Стара Загора С. П., научи “Съдебни репортажи” от достоверен източник, запознат с процеса. От записите става ясно, че по времето, в което съдийката e адвокат в Стара Загора, кантората й доста често е посещавана от магистрати, а разговорите помежду им се въртели около различни суми пари. Тези разговори са записани… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 17:27
Гост

И да го закрият, и да не го закрият, все тая, докато магистратите се ползват с функционален имунитет при некомпетентност и немарливо изпълнение на служебните задължения нищо не може да се промени. „Разгледани същите се отнасят до три основни категории твърдени нарушения и неизпълнения на служебни задължения свързани с дейността на подсъдимата: извършване на действия по делото преди да е внесена държава такса; разглеждане на търговския спор без да е внесена допълнителна държавна такса, след искането за изменение на иска и такива свързани с изготвяне и поправка на протокола за съдебно заседание. Налице е и едно претендирано нарушение на общите… Покажи целия коментар »

Miki
Miki
03 септември 2021 16:35
Гост

Естествено, че Гешев ще излезе със суперлативи за спецовете.

Лобист
Лобист
03 септември 2021 16:36
Гост

Той и за това явно е дошъл лично.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 17:09
Гост

За къде е Гешев без спецсъда? Кой нормален съд и съдия иначе ще му изпълняват поръчките?

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 18:17
Гост

Така е,Лулчевата кантора държи Градския съд и там осъждане не може да се очаква, ако ще корупцията да е пред телевизионните камери.

Ad nauseam
Ad nauseam
05 септември 2021 12:21
Гост

Не само СГС държи. Държи целият Висш адвокатски съвет. А Лулчево-Доковско-Гиговската „правна мисъл“ я плаща Америка за България чрез Св. Прокопий Разградски.

АМИН

Заки
Заки
03 септември 2021 16:28
Гост

Бях сигурен, че няма да дойдат депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 18:36
Гост

И аз, което много ме изкефи!

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 16:21
Гост

Напълно прав е Гешев. Закриването на специализираните структури в съдебната власт е поръчково. Сега ще ви кажа защо. Когато се приемаха законопроектите за създаване на тези структури, обсъждането продължи около 2 години, а закриването им – 2 дни?! Закриване на ПРОКУРАТУРА и СЪД за два дни правилно ли ви се струва? Всеки, който познава НПК, знае, че делата ще тръгнат наново и повечето от тях ще бъдат прекратени поради изтекла давност. И това го знае всеки студент дори. Всеки добре подготвен юрист би трябвало да знае, че начинът, по който се уреждат ,,преназначаването“ на съдиите и прокурорите е противоконституционен и… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
03 септември 2021 16:50
Гост

Браво- доживях коментар от друг правоспособен юрист в този уж юридически, а иначе- доста политизиран сайт. Подкрепям напълно Вашето становище в неговата цялост и поддържам изцяло Вашите аргументи. Време е юристите да си отвоюваме специализирания юридически сайт от политическите партийни тролове, които са го накацали под всяка статия. Пишете по-честичко тук- добре е да се чуе мнението поне на един друг колега, независимо от юридическата професия, която упражнява.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 17:06
Гост

Съдът за специализирани поръчки на мафията се утвърди в годините като бухалката на Гешев. Единствената функция на този поръчков съд е да задържа под стража неудобните на мафията възможно най-дълго, без въобще да взема предвид абсурдните обвинения, по нито едно от които не е излязла осъдителна присъда по дело от обществен интерес. И след това всички ние плащаме обезщетенията, присъдени от ЕСПЧ. 2 безспорни факта, които са напълно достатъчни основания за закриване на този тумор в съдебната ни система.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 18:21
Гост

Е, не се пени толкова. Нали не е задържал Анелия Щерева при условие, че американците ревнаха по всички служби срещу нея, че и по Магнитски искаха да я спрягат.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 16:20
Гост

Смешни хора.

ДАНС
ДАНС
03 септември 2021 16:05
Гост

Да разкарат спецовете и такива тикви като Магдалинчев- емблема за корупцията в системата, собственик на хотели и задгранични сметки. Той е висшият магистрат от списъка, дето Гешев не го изкара- за магистрати, които имат недекларирани сметки в чужбина.
Но съвсем скоро ще излезе списъка, тогава ще лъсне всичко.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
03 септември 2021 15:46
Гост

Цялата работа ми на напомня … Едно време имаше един хубав български филм с Велко Кънев „Да обичаш на инат“. За разлика от филма, който е нравоучителен – сегашното народно събрание работи на инат и никак не е нравоучително, освен ако не се използва за лош пример, може би.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 15:40
Гост

Айде да приемат актуализацията на бюджета и да ги разпускат, че ми писна от тази пасмина!

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 16:03
Гост

На мен не само ми писна, отвратен съм от народните представители! Все е било, ама чак такива простотии не са били никога

Kiro
Kiro
03 септември 2021 15:38
Гост

Какво сте очаквали, кауза пердута е цялото упражнение и няма да се случи и в следващия парламент, а и по-нататък.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 15:39
Гост

Или поне докато ГЕРБ и ДПС са в парламента.

Ad nauseam
Ad nauseam
05 септември 2021 12:50
Гост

А докато мутрите на Радев, шоуто и Америка за България са в парламента, това е гаранция за пълно и необратимо талибанизиране на България.

Генерален спонсор Америка за България. Генерал-губернатор на третия пол у нас – Мустафа Хераклийски.

АМИН

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 15:38
Гост

Това е саботаж, в който явно участва и ИТН, защото не са изчакали един час, нещо което се прави и е напълно нормално!

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 15:20
Гост

Гешев е напълно прав тук.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 15:37
Гост

Кое му е правото. Всичко е въпрос на разумна и добре обмислено законодателна техника

Ивайло
Ивайло
03 септември 2021 15:39
Гост

Мозъкът му е прав, хайде стига с тия манипулации и внушения за апокалипсис, отдавна трябваше да го закрият, те са вредни

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 16:04
Гост

Такава няма как да се прояви за 2 дни, нали?

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 18:24
Гост

Да му имам на законопроекта законодателната техника! Емо Дечев си е оставил ръцете!

Законодателната техника
Законодателната техника
05 септември 2021 12:52
Гост

Е новата Конституция на Данаил Кирилов.

Сега не е по-различно.

Калинка
Калинка
03 септември 2021 15:17
Гост

Пфу, много ми се иска да закрият спецсъда и спецпрокуратурата, защото те са срам за правото

Иванчева
Иванчева
03 септември 2021 16:23
Гост

И всички много добре знаят чии интереси обслужват.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 18:28
Гост

Ама и някои от вносителите знаем чии интереси обслужват.Бяха в завода им.

Ad nauseam
Ad nauseam
05 септември 2021 12:53
Гост

Интересите на ЦРУ.

Америка за България.

Малинка
Малинка
05 септември 2021 13:08
Гост

Още повече ми се иска да закрият СГС и СГП, защото те са гордост за Демократична България и менторите им от Америка за България.

Аман.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 15:17
Гост

Какви игри играят тия от ИТН, все едно не знаеха, че депутатите от БСП са заети с партийни дела и не могат в 14.30. Ама явно и Тошко не ще закриване, не само Гешев

.....
.....
03 септември 2021 15:37
Гост

Много искат, ама нямат желание 🙂

Чавдар
Чавдар
03 септември 2021 16:24
Гост

Много ме разочароваха. Съжалявам, че гласувах за тях.

Ad nauseam
Ad nauseam
05 септември 2021 12:57
Гост

Сега на есен на поправка!

Гласувай за мутрите на Радев, за шоуто или за Америка за България.

Всички са градивни протестъри и честни кандидаткметици кат сестра Галева.

АМИН

Анонимен
Анонимен
07 септември 2021 16:31
Гост

Сигурен съм, че не си гласувал за тях. Просто трол

адвокат
адвокат
03 септември 2021 15:16
Гост

Както е добре известно, и трите партии обслужват задкулисието, макар и различни негови крила. Затова извънредните съдилища остават и епохата на мракобесието продължава.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 15:39
Гост

Вече не е въпрос дали, а КОГА ще си ходи Гешев и кога Ушев! Оставка

.....
.....
03 септември 2021 15:41
Гост

А ДБ искат свое задкулисие. Хвани единия и удари другия е положението.
Ако искаха истинска съдебна реформа, да бяха направили наистина нещо смислено за съдебната система- всичко, което правят е само по партийна мярка скроено и ушито.
А Дишева, която им пише законопроектите, се излага с тези незаконосъобразни текстове дето предлага. Но тя поначало, както се вижда от изказванията й в съвета, не е добър юрист. Използването на правни понятия в наукообразен стил не е достатъчно, за да заблудиш истинските юристи. 🙂

Видов ден
Видов ден
03 септември 2021 16:03
Гост

Съгласен съм! Дишева има уникални двойни стандарти – по идентични казуси съм чел нейни решения в напълно противоположен смисъл. Да не говорим, че имаше умозаключения от типа, че в някои случаи било по-добре да се гледа дали е целесъобразно, защото закона не бил добър.

Олга
Олга
03 септември 2021 17:59
Гост

Хахахаа- интересно е да се отбележи, че троловете на ДБ, чийто съосновател е съпруга на Дишева, явно имат указания като видят нейното име да тролят с плюсове-минуси – вижте само колко много плюсове/минуси имат горните два поста и сравнете с останалите 🙂

Виденов ден
Виденов ден
05 септември 2021 13:04
Гост

Венета Марковска е емблема за всичко случило се у нас по темата съдебна реформа през последните 30 години при действието на Лукановата Конституция.

ДЕМОКРАТИЧНАТА КОНСТИТУЦИЯ!

Истинската съдебна реформа
Истинската съдебна реформа
05 септември 2021 13:01
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието – право в МВР, а всички разследващи с юридическо образование. Не купешко. Като във ФРГ.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници. първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

Светльо
Светльо
03 септември 2021 16:26
Гост

Факт! Тъжната истина.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 17:59
Гост

Дишева беше един от малцината достойни магистрати, които гласуваха против избора на онова недоразумение с празните поглед и подкаскетно пространство.

Васил
Васил
03 септември 2021 18:43
Гост

Тя гласува по партийна линия. Нищо морално и достойно няма в това подобие на човек.