Липсата на кворум провали насроченото за днес извънредно заседание на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде разгледана оставката на Методи Лалов от съдебната система.

Само четирима членове на СК на ВСС дойдоха за свиканото за днес заседание – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Вероника Имова, Даниела Марчева и Красимир Шекерджиев. За да има кворум, е необходимо присъствието на поне 8 от членовете на колегията.

Затова Панов обяви, че разглеждането на оставката на Лалов ще стане на 30 август, за когато отново ще се направи опит за събирането на членовете на СК на ВСС.

Преди заседанието да бъде закрито Вероника Имова поиска да внесе яснота защо няма кворум. Почти всички кадровици били в „редовен платен годишен отпуск“. Те са си взели почивка през август, защото графикът през юли бил много интензивен, такъв се очаквало да бъде и през септември. Имова обясни още, че само тя, Панов и Шекерджиев не са в отпуск, а Марчева е прекъснала своят, защото е в София. Останалите им колеги били извън столицата и в чужбина.

Методи Лалов обяви на 1 август, че напуска съдебната система, считано от 2 септември. В заявлението си той посочи, че за 16 години в съдебната власт е работил за подобряване на съдебната система и за реформа отвътре, „но е ясно, че проблемът е преди всичко политически“. Затова щял да се включи активно в обществено-политическия живот и да работи за политическа промяна, без която не може да бъде извършена съдебната реформа.

Същевременно днес стана ясно, че Лалов е поканен да оглави листата за общински съветници на „Демократична България“.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 август 2019 14:20
Гост

Няма да си развалят рахата послушниците на Пеевски във ВСС я! Това да не е Пламен Терасата всички под строй да си пресъкнат отпуските и да гласуват връщането му като прокурор, нищо, че на другия ден го пратиха консул във Валенсия!

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 18:14
Гост

Ама и ти си една тиква! Пацо Терасата го възстанови прокурорска колегия, а общинския съветник трябва да го освободи съдийска колегия. То разликите са много и големи, ама ти не ги виждаш и си дрънкаш. Така, че не били компютри, а компоти и филма не бил шведски, а съветски!

Кофти
Кофти
15 август 2019 16:10
Гост

Сега дали ще го повъртят известно време преди да му гласуват оставката, а? Този не е Пламен КОМПира, известен и като Терасито.

Анонимен
Анонимен
15 август 2019 17:27
Гост

Те балъците край нямат. Сега тоя мизерник ще получи при напускането си от любимата му съдебна система 100 000 лева. 120 дела няма да им напише мотивите, друго 180 ще си почнат отначало- да го ….. бедните граждани!Да му мислят съдиите от СРС, дето ще им натресат делата на бъдещия общински съветник! Балъците край нямат!

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 14:24
Гост

Пепи Еврото беше посочен в решение на ВКС като извършител на престъплението провокация към подкуп (въпреки че не беше той подсъдим), но като виден човек на Цацаров не само не му повдигнаха обвинение, не само не го наказаха дисциплинарно, ами му дадоха 20 заплати и почетна грамота за вярна служба на олигархията. Този бих нарекъл мизерник, а не Методи Лалов.

Анонимен
Анонимен
15 август 2019 14:57
Гост

Активното включване в обществено-политическия живот точно на Лалов надали ще промени нещата.

Анонимен
Анонимен
15 август 2019 14:55
Гост

Лалов не успя да им развали рахатлъка.

Анонимен
Анонимен
15 август 2019 14:58
Гост

Е, не бе! Хората ще си развалят почивката заради неговите капризи.