Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди и на втора инстанция прокуратурата да му плати 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, причинени му от скандалния случай от 2010 г., когато той и негови колеги бяха набедени за убийци на новородено. Случаят стана известен като „бебето от фризера“ и с това, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов чете от парламентарната трибуна материали от специални разузнавателни средства.

От решението на Софийския апелативен съд (САС) става ясно, че прокуратурата е осъдена единствено заради непремерените изказвания на определени прокурори. Споменават се и имената на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова, които са давали информация по случая.

Съставът на САС с председател и докладчик Нели Куцкова посочва, че Милатович не е бил привличан като обвиняем по досъдебното производство, което през 2013 г. беше прекратено поради липса на престъпление. Затова и съдът не е съгласен, че прокуратурата дължи обезщетение за незаконно обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), както беше приел на първа инстанция Софийският градски съд. Според САС правилната квалификация е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите (Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа). В решението на съда се казва, че арестът на Милатович е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване.

„По настоящото дело е установено, че в резултат от огласяването на съдържанието на разговори, събрани със специални разузнавателни средства и публично огласената теза от представители на прокуратурата, че ищецът Милатович и негови колеги са извършили тежко умишлено престъпление, въззиваемият е претърпял морални вреди. Установена е и причинната връзка между поведението на определени прокурори и настъпването на тези вреди. Неправомерността на действията на прокурорите се изразява в това, че нарушавайки презумпцията за невиновност, без да са събрани доказателства, на практика са създали в обществото убеждение, че ищецът е престъпник“, пише в решението на САС.

Разследването срещу лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ-отделението в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането, плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт. Това заблуждение у лекарите обаче доведе до изключително цинични разговори между тях, в които участва и Милатович, който беше запомнен с репликата „туй отиде при Андрей Баташов“ (разговорът се провежда скоро след смъртта на известния актьор). Разговорите бяха записани със СРС-та, прилагани по друго дело,  и бяха оповестени след това от прокуратурата и прочетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна обяви, че „едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс„. Доктор Милатович пък беше показно арестуван пред колегите си.

Наблюдаващият тогава делото зам.-окръжен прокурор Светослав Калчев разговарял с Цветанов и поискал от министъра да бъде премахнато нивото на класификация с гриф „поверително” на информацията, събрана със СРС. Мотивите на прокурора, които съдът цитира, са „да бъде запозната българската общественост с част от доказателствата по разследването, имайки предвид нагнетяването на негативни настроения срещу дейността на МВР и на Прокуратурата на Република България по повод на действията на разследващите органи по ДП № ЗМ-232/2010 г.”. Цветанов незабавно премахнал нивото на класификация, а от своя страна Калчев му разрешил да разгласи данните.

Гражданският съд няма право и задължение да преценява, доколко използването им и публичното им разгласяване е в съответствие с разпоредбата на чл.32 от ЗСРС, но публичното им огласяване по неприключило наказателно производство определено е противоправно поведение от гледна точка на деликта“, пише САС.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. Затова и втората инстанция е съгласна, че обезщетение от 40 000 лева е справедливо. В тази връзка са цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил „проснат с белезници“ в болницата, заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали „убиец от фризера”. Според близки на Милатович, хората в Горна Оряховица дори не знаят, че делото е прекратено, а той не е виновен.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Рискът на професията
Рискът на професията
26 ноември 2018 13:11
Гост

Със сигурност ще обжалват пред ВКС. А и в карайна сметка това е работата на прокурорите-да обвиняват.

Мишо
Мишо
26 ноември 2018 13:09
Гост

Сега гневният обвинител пак ще се покрие. Като разлая кучетата да вземе да плати той обезщетението на лекаря.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2018 13:16
Гост

В интерес на истината той се извини от трибуната на парламента. Но вече горнооряховското АГО, а и отчасти кариерата на медиците бяха разсипани.

Кали
Кали
27 ноември 2018 6:42
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
26 ноември 2018 12:50
Гост

Абсолютно съм съгласен с решението. Oсвен това публичното разгласяване на СРС-та по неприключило наказателно производство е противоправно.

Възмутен
Възмутен
26 ноември 2018 12:48
Гост

Изказването на д-р Михаил Милатович след смъртта на бебето е меко казано цинично.