Лекарят от Стара Загора Иван Вуцов получи трета условна присъда заради подправената си диплома, в която пише, че е специалист по „Кардиология“.

Районният съд в Стара Загора осъди Вуцов условно на година и половина затвор с 3-годишен изпитателен срок и на 200 лева глоба. Той беше признат за виновен затова, че повече от 12 години е упражнявал професия, за която няма правоспособност. От май 2003 г. до 30 септември 2015 г. Вуцов е работил като кардиолог в 3 болници в Стара Загора и сключвал договори с НЗОК за изпълнение на високоспециализирани и специализирани медицински дейности.

Свидетелството му по „Кардиология“ обаче е било подправено, след като той два пъти се явявал на държавен изпит, но не успявал да го вземе. През 1991 г. д-р Вуцов взел успешно държавен изпит по „Вътрешни болести“, но веднага подал документи да бъде зачислен за специализация по „Кардиология”. Започнал специализацията през юли 1991 г., но така и не успял да издържи държавните изпити.

След второто си неуспешно явяване Вуцов поискал от Медицински университет – София да му бъде издаден дубликат на дипломата за „Вътрешни болести“, тъй като бил изгубил оригинала. Именно този дубликат бил преправен, като на мястото на специалност „Вътрешни болести“ била изписана специалност „Кардиология“.

Вуцов има още две условни присъди, свързани все с дипломата му. В началото на годината съдът в Стара Загора го осъди на 2 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок, защото се е  възползвал от преправения документ пред управителя на МБАЛ ”Св. Иван Рилски” и пред изпълнителния директор на МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович”.

За използването на подправената диплома в университета, Вуцов получи друга условна присъда от 2 години затвор от Софийския районен съд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анна
Анна
18 септември 2018 15:14
Гост

И как може да се продават такива дипломи въобще. Става дума за човешки живот.

Хърмър Хомолка
Хърмър Хомолка
18 септември 2018 15:25
Гост

Къде видя, че е продадена дипломата. Извадил си е дубликат на оригинална диплома за Вътрешни болести и сам я е подправил за Кардиология. Къде тук има продажба?

Анна
Анна
18 септември 2018 15:53
Гост

Продал, подправил-все някой го е направил. Нали не мислите, че лекарят сам си я е нарисувал.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2018 15:12
Гост

Не мога да повярвам в какви ръце са попадали хората, нуждаещи се от лекарска помощ.

Хърмър Хомолка
Хърмър Хомолка
18 септември 2018 15:16
Гост

В какви? Може да е бил добър кардиолог. Съдят го за подправена диплома, а не за починали пациенти.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2018 15:58
Гост

По тази логика спокойно може да практикува и гинекология. А и трябва ли да се стига до там да има смъртен случай? Има си правила- няма диплома значи не упражнява тази специалност.