Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала България да излъчи нови четирима кандидати за европейски делегирани прокурори. Това става ясно от нейно писмо, прочетено от Огнян Дамянов на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

От него става ясно, че отхвърлените от колегията на Европейската прокуратура български кандидати са тримата следователи – Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията от СРС Христо Крачунов.

Тримата избрани са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова.

Що се отнася до другите трима кандидати – Вероника Трифонова, Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, то европейският главен прокурор Лаура Кьовеши информира, че все още продължава оценката на техните качества.

В писмото си Кьовеши отбелязва, че без да поставя под въпрос професионалните постижения, лични качества и независимостта на кандидатите, Колегията на Европейската прокуратура е решила, че тримата следователи и съдията не отговарят на всички критерии за допустимост според правилата за назначаване на европейски делегирани прокурори (ЕДП).

Кариерното развитие на следователите е ограничено във функциите на разследващи магистрати, те имат определен набор от правомощия, които обаче извършват под ръководството на прокурор, не са били в позиция да участват във вземането на решения или да представляват прокуратурата в съдилищата, се казва още в писмото. И се добавя, че като европейски делегирани прокурори не биха могли да придобият подходящ опит за изготвяне на обвинителни актове, за прилагане на релевантни мерки и др.

За съдия Христо Крачунов европейският главен прокурор отбелязва, че той е разглеждал главно граждански и търговски дела, „без практически опит в наказателните разследвания, както и че не е завеждал дело, не е пледирал и не е ползвал налични средства за защита“.

Лаура Кьовеши благодари на тези четирима кандидати за техния интерес към Европейската прокуратура и мотивацията им да участват в процедурата за европейски делегирани прокурори.

И призовава България да номинира нови четирима за ЕДП.

Гергана Мутафова започна изказването си с уговорката, че няма да прави коментари и оценки на писмото, защото не е сега моментът за анализ, тъй като процедурата все още не е приключила.

„Видно е, че предстои все още оценката на част от кандидатите. След приключване на процедурата ще направим преценка как да се процедира по-нататък“, каза тя.

И добави: „Искам да изкажа личното си разочарование от обстоятелството, че това се случи на четиримата кандидати по начин, който е доста неприятен в личен план. В професионален план това не представлява оценка на техните професионални знания и умения. Факт е, че сме ги избрали и предложили на Европейската прокуратура за представители на България за европейски делегирани прокурори, че сме дали една най-висока оценка за техните професионални знания и умения, за техния опит“.

Гергана Мутафова обясни още, че Прокурорската колегия е следвала законовата рамка у нас, както и регламента за Европейската прокуратура, и въз основа на тях са били поставени и условията към кандидатите – т.е. всички магистрати, отговарящи на условията, да могат да участват в процедурата, а не само прокурори.

„Очевидно е, че Колегията на Европейската прокуратура не е оценила положително това наше виждане. Следвахме и логиката на кореспонденцията с нашия европейския прокурор за възможностите за кандидатстване и от трите гилдии – съдии, прокурори и следователи“, обясни още Мутафова.

Калина Чапкънова на свой ред призова Прокурорската колегия засега да приеме само за сведение писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, а когато процедурата бъде окончателно приключена, да се обсъди какво ще се прави.

На финала колегията се обедини около предложението на Чапкънова и прие писмото за сведение.

Десетимата български кандидати за европейски делегирани прокурори бяха избрани в средата на февруари след четиридневно изслушване от Прокурорската колегия (подробности тук).

В началото на март се появи информация, че седем от излъчените от страната ни ЕДП са под въпрос, тъй като в Европейската прокуратура имало съмнения дали отговарят на изискванията на регламента и правилата (виж тук).

По този повод Прокурорската колегия проведе дискусия като кадровиците се обединиха около мнението, че не биха променили вота си при повторна процедура (повече за дебата виж тук).

А миналата седмица от Европейската прокуратура официално съобщиха, че са одобрени трима наши кандидати, четирима са отхвърлени, а за други трима все още няма окончателно решение (виж тук).

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Azo
Azo
15 април 2021 16:24
Гост

А къде е официалната позиция по въпроса на господин главния прокурор и на ПК при ВСС?
Даже бай им Бойко днес прати писмено изявление до НС, нищо, че се крие като партизанин вече 9 месеца.

само минавам
само минавам
14 април 2021 22:34
Гост

Оставки БРЕ КЮТУЦИ!

Автогол
Автогол
14 април 2021 21:33
Гост

С днешното високомерно и демонстративно пасуване на писмото на Кьовеши тия от ПК на ВСС сами прецакаха тримата които още били висящи! До края на месеца ще ги върнат и тях, че явно с 4ри шамара не става, трябват и няколко ритника! Жалко, че не ги отнасят лично кадровиците!

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 19:10
Гост

Каскета се скри от медийното пространство, предвид това, че герберастите го издухаха на изборите, а кой сега ще номинира кандидатите?

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 19:26
Гост

може би ти си човекът?

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 19:42
Гост

Не нося каскет, това е просташка мода.

Има надежда!
Има надежда!
14 април 2021 16:42
Гост

Кьовеши категорично заяви намерението си ръководеното от нея учреждение да бъде РАЗКРИВАтура, а не както у нас – ПРИКРИВАтура или ПОРЪЧКОратура, в зависимост дали трява да се замете след някой от управляващата хунта (като напр. Горанов) или да се „опраска“ някой, който накърни интересите й (като напр. Божков).

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 19:24
Гост

Абе, тикво! Тези, които Кьовеши ги е избрала да не би Прокурорската колегия да не ги е избрала? Да не са паднали от Марс като Лозан Панов, а? /защото него го избраха прокурорите начело с Цацаров и партийната квота на ВСС. Забрави ли, че кандидатът на съдиите беше друг?/ Да не би тези прокурори да са избрани без санкцията на Гешев?

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 20:06
Гост

Тука борбата е друга, Кьовеши е румънския вариант на нашия Каскет. Всичките обвинени, задържани и осъдени в Румъния по линията на тяхното спец правосъдие от „високите етажи на властта“ са от една политическа партия. Сега ни удрят шамар, за да си знаем последноразрядното място в ЕС.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:10
Гост

Голяма излагация.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:11
Гост

Хората си имат критерии. А не като тук-състезание с един кон, и то-куц.

Валя
Валя
14 април 2021 15:55
Гост

Дано този път са прокурори със стаж и опит в икономическата престъпност.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:14
Гост

Сигурно тук ще изкарат, че тая жена се заяжда с нас и е българомразка…

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:07
Гост

Тя е изключително стриктна. Което е добре.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:14
Гост

Егати държавата да нямаме и един читав прокурор да пратим в Европа. Това говори много за съдебната ни система.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:07
Гост

Срам! Хората сигурно ни се подиграват.

Ivica
Ivica
14 април 2021 15:13
Гост

Добре ги нареди Кьовеши. Те и другите не е ясно ще минат ли.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:08
Гост

Напълно права си е.

Ристевски
Ристевски
14 април 2021 15:13
Гост

Аз не знам ще има ли изобщо качествени прокурори, които да пратим.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:08
Гост

Гешев! 🙂

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:12
Гост

Да не стане така, че да се окаже, че никой наш прокурор не отговаря на европейските изисквания?

Ристевски
Ристевски
14 април 2021 15:13
Гост

Раздава Гешев едни наградки и медалчета, ама ще се окаже, че са като наградите на Пайнер. Сами си правят продукция и се награждават после, а тези награди нямат никаква стойност в чужбина.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:11
Гост

Права е. Трябват нови и това е. Няма какво да се замита това, че не стават

Demireva
Demireva
14 април 2021 15:11
Гост

Хахах жената дори и не разбир аи няма намерение да се съобразява с тукашните порядки. Да говорят Гешефатуристите, че всичко било наред. Нямао им нищо на тия кандидати.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:10
Гост

Ами да пратят бе. Аз повече вяра имам на Кьовеши, отколкото на българските прокурори и на управляващите

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:10
Гост

Но на България това не и харесва, нали?