Конституционният съд (КС) единодушно реши днес да допусне до разглеждане исканията за отмяна на разпоредби от Изборния кодекс (ИК), Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Промените в ИК бяха гласувани от предишния парламент, но депутати от ГЕРБ ги оспориха в КС, като основните им възражения бяха срещу разпоредбите, с които беше въведено изцяло машинно гласуване, с малки изключения, както и срещу промените в структурата и състава на Централната избирателна комисия. КС допусна до разглеждане искането на ГЕРБ в тези му основни части.

В ИК беше прието, че на хартия ще се гласува само в малките секции с по-малко от 300 избиратели, в болниците, домовете за стари хора, при гласуване с подвижна избирателна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

КС допусна до разглеждане и искането за отмяна на текста от преходните и заключителни разпоредби на кодекса, в който беше записано, че  пропорционалната изборна система за избори за парламент се прилага само до провеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на тези промени.

Както „Лекс“ писа, не е ясно какво ще се случи, ако КС се произнесе преди провеждането на изборите на 11 юли и отмени действащите вече разпоредби в Изборния кодекс. Миналата година конституционните съдии постановиха тълкувателно решение (повече за него виж тук), с което изоставиха дългогодишното си разбиране, че след като дадена норма бъде обявена за противоконституционна, се възстановява предишната ѝ редакция. Актуалното и задължително тълкуване на КС е, че „решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие“ и настъпва законова празнота, която Народното събрание е задължено да запълни. Преди изборите на 11 юли 2021 г. обаче няма да има действащо Народно събрание, т.е. няма да има кой да запълни евентуалната празнота в Изборния кодекс, свързана с начина на гласуване. Тези усложнения няма да възникнат, ако КС се произнесе след изборите, което би означавало, че на предстоящите избори ще се гласува изцяло машинно.

Единодушно КС допусна до разглеждане и искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни нормите от ЗСВ и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които уредиха прехвърлянето на Бюрото по защита от Министерството на правосъдието към главния прокурор. Обвинител №1 пое ръководството на бюрото още през 2014 г. Искането на държавния глава срещу разпоредбите, с които това се случи, беше внесено през март 2021 г. – по-малко от година след като служители на бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на държавния глава Пламен Узунов. Това беше съпътствано от разрив в отношенията между двете институции, а след претърсванията в президентството започнаха гражданските протести, които Радев подкрепи с думите: „Мутри – вън!“.

Един от основните аргументи на Румен Радев за противконституционността на бюрото под шапката на главния прокурор е, че така се погазва разделението на властите и при обвинител № 1 се съсредоточават всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. „По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор“, твърди президентът и допълва, че като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на обвинител №1, законодателят „възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица“ (повече за искането виж тук).

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
2 ден
2 ден
20 май 2021 18:28
Гост

Това КД за ИК ще е решително за определянето, или не, на КС за слуга на ОПГ ГЕРБ! След Гешев.

Радой
Радой
20 май 2021 13:55
Гост

Искрено се надявам КС да се произнесе след изборите. Те по принцип не са особено бързи в това отношение.

1 ден
1 ден
20 май 2021 14:14
Гост

Нищо подобно. Произнасянето трябва да е преди 11 юли, за да се отмени това безумие с тези машини, които никой не знае колко са, къде са, какъв им е софтуера, кой го инсталира, кой ги проверява… и това прието напук за 1 ден.

Asparuhov
Asparuhov
20 май 2021 13:48
Гост

Щом ГЕРБ не искат машини, то е ясно, че има защо и нещо ще им пречи на схемите. Дано си има машини за вота и никъде хартиени бюлетини!

Райна
Райна
20 май 2021 13:49
Гост

Е, как иначе ще фалшифицират резултатите. Или ще купуват гласове?

Неразбрал
Неразбрал
20 май 2021 18:15
Гост

Всичко хубаво само не разбрах как машинното гласуване изключва купуването на гласове.

DA NO НЕ
DA NO НЕ
21 май 2021 16:44
Гост

НО ЩЕ ИМА И ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ, И МАШИНИ, И НЕПРЕОДОЛИМИ ВЪНШНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Меринчев
Меринчев
20 май 2021 13:48
Гост

Определено се надявам да остане машинното гласуване

Anonimen
Anonimen
20 май 2021 13:50
Гост

Дано. Чакаме решението.

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 13:46
Гост

Много ги дразни ГЕРБ, че ще има машинен вот и нямат как да манипулират изборите. Иначе те ще кажат след вота, че изборите са манипулирани и ще искат касиране вероятно. Защото ще са втора сила.

Попова
Попова
20 май 2021 13:44
Гост

За другите неща не ме интересува, но за изборите пряко ме вълнува. И кога ще се произнесе КС за да може да се промени всичко и да се принтират бюлетини, ако се окаже, че машинния вот не е ОК и не е приет.

Гъливер
Гъливер
20 май 2021 13:44
Гост

Могат ли гербавите да се обосноват какво точно не им харесва на гласуването с машина? Защото логиката на Борисов, че така се давала работа на хакерите е нелепо. Машините дори не са свързани с интернет.

Хари
Хари
20 май 2021 13:51
Гост

И той нали разбира от всичко. Чуди се как да остане гласуването на хартия.

Асен
Асен
20 май 2021 13:52
Гост

Естествено. За да може по-лесно да се разпиляват бюлтини посред нощите.

Sanjeta
Sanjeta
20 май 2021 13:43
Гост

Да, за ГЕРБ е проблем, че ще се гласува машинно, защото техните роми не могат да се оправят с машините.

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 13:46
Гост

Не само. На ДПС също избирателите са потърпевши. Трябва да четат на български някакви неща по машината, която тя ще ги пита, а те не го говорят тоя език. Или говорят много бегло български. Ама ДПС сама няма да излезе да мрънка, а вместо това Карадайъ (не мога да го науча как се пише това име) каза, че щяла да стартира кампания по обучение на избирателите им как да работят с машините. Обаче пряко ги касае да няма машини и си гукат с ГЕРБ – ГЕРБ да пусне искане за отмяна на това разпореждане на НС.

Бориславова
Бориславова
20 май 2021 13:47
Гост

Абсолютно. И аз така чувам, че си гукат с ДПС задкулисно и никога няма да го обявят явно, че се подкрепят. Ходете по малките населени места да видите как структорите им си помагат.

Димитрова
Димитрова
20 май 2021 13:42
Гост

Чакаме с нетърпение какво ще измислят

само минавам
само минавам
20 май 2021 13:41
Гост

Между другото това е изключително важно и съществено. Представете си точно преди изборите на 11 юли бая разпоредби от ЗИДИК се окажат противоконституционни?! Изборите падат и хаос. И в крайна сметка ще се окаже, че КС ще обслужи /както винаги/ хунтата! ГЕРБ веднага ще оспорят изборите и ще тръбят наляво-надясно, че Общонародната коалиция която ги свали от власт е сбирщина от некадърници! Барабар с Радев. Забравяйки удобно Мента Стоянова, Данаил Кирилов, Цв.Цв., Лъчо Мозъка и вся остльная! Аз не се съмнявам, че КС /както винаги напоследък/ ще се представи на нивото на ОПГ ГЕРБ и ще се произнесе в тяхна… Покажи целия коментар »

Запетуйка
Запетуйка
20 май 2021 13:49
Гост

Уви, за мен вероятно обслужват точно ГЕРБ.

Рики
Рики
20 май 2021 13:53
Гост

Борисовите слуги точно това целят.