Конституционният съд (КС) днес единодушно допусна до разглеждане искането на президента Румен Радев за обявяване на противоконстиционни на шест разпоредби, уреждащи реда и условията за обявяване на извънредна епидемична обстановка (ИЕО).

По делото КС иска да получи становища не само от юристи, но е поканил и множество вирусолози. Сред лекарите, до които се допитват конституционните съдии са и шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и основният му опонент доц. Атанас Мангъров. Другите поканени за становища медици са проф. Камен Плочев, проф. Мира Кожухарова, проф. Радка Аргирова, проф. Тодор Кантарджиев,  доц. Ангел Кунчев и доц. Георги Попов.

Идеята КС да се допита до тях е да направи компетентна преценка за пропорционалността между ограничението на правата на гражданите и опасността от болестите, за които се предвижда обявяване на ИЕО. Това е дълъг списък, в който влизат от холера до Covid-19 (виж чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето в карето)

Държавният глава атакува новата редакция на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето (оспорените разпоредби виж в карето).

Един от основните проблеми, които поставя президентът е, че в закона, макар да е посочено, че ИЕО е временно положение, няма определен максимален срок за нея.

За разлика от последния закон, който фиксира и срока на действие на бедственото положение (не повече от 7 дни, с възможност за удължаване до 30 дни – чл. 51, ал. 1, т. 6 и ал. 2 от Закона за защита при бедствия), в Закона за здравето подобен подход не е приложен. Изисква се само обявяване за извънредната епидемична обстановка за определен период от време, но законът не определя, нито дава критериите за определяне на пределния срок, за който може да бъде обявена такава обстановка. Като се има предвид, че за периода на нейното действие могат да бъдат ограничавани основни права като правото на придвижване, правото на труд, не се спазва конституционното изискване по чл. 57, ал. 3 ограниченията със закон да бъдат временни. С разпоредбата на чл. 63, ал. 2 от Закона за здравето законодателят допуска ограничения на основните права, без да дава времевите предели на ограниченията“, заявява се Радев.

Освен това държавният глава посочва, че преценката за обявяване на ИЕО и периода на действие се прехвърлят на правителството, а за това кои основни права ще бъдат ограничени – на здравния министър.

Така законодателят абдикира от конституционната си отговорност по чл. 57, ал. 3 при ограничаване на основните права на гражданите, недопустимо делегирайки на изпълнителната власт делегирани му от Основния закон правомощия. Неглижирана е и разпоредбата на чл. 61 от Конституцията на Република България, която при бедствия изисква от гражданите съдействие на държавата и обществото, а не установява основание за ограничаване на основни права“, казва Радев като заключава, че въпросната разпоредба противоречи на чл. 57, ал. 3 и чл. 61 от Конституцията.

Президентът оспорва и подхода на законодателя в закона да се изброяват условия, при които се обявява ИЕО. Той отбелязва, че от една страна, се изисква да се извърши оценка на съществуващия епидемичен риск от главния държавен здравен инспектор, а от друга – се задължава да се приеме, че е налице непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, когато се констатира някоя от алтернативно посочените по ал. 3 хипотези.

По този начин оценката се формализира и свежда до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засягат животът и здравето на гражданите. Вместо да се търси пропорционалност на въздействието, което ще се цели с обявяването на извънредната епидемична обстановка, законът свежда непосредствената опасност до констатация – например за ниско имунизационно покритие на населението (чл. 63, ал. 3, т. 4), без да държи сметка в тази ситуация за разпространението на болестта“, твърди държавният глава.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
28 май 2020 22:48
Гост

Като гледам състава на групата поканени вирусолози, виждам как ще надделее мнението на групата на коремния хирург.

pattra
pattra
25 май 2020 5:59
Гост
Pростобългарин
Pростобългарин
22 май 2020 23:45
Гост

Това е изключително тъп закон,който е направен в 12 без 5.Държавата е длъжна да ни лекува след като си плащаме здравни осигуровки,а не да ни заключва,за да се пазела здравната система.Общо взето има не повече от 300 човека из болниците s K-19,а ние имаме над 300 болници с над 50000 легла.Срамота.

неюрист №1
неюрист №1
22 май 2020 16:57
Гост

Питайте Мангъров, той ще ви обясни!

Диди
Диди
22 май 2020 12:08
Гост

Съществен недостатък е, че за извънредна епидемична обстановка не е определен краен срок.

Кирилов
Кирилов
22 май 2020 12:08
Гост

Няма начин. Не може да се предвиди как ще се развият нещата.

Златимир
Златимир
22 май 2020 11:28
Гост

Тотален мизераБЪЛ!

Живко
Живко
22 май 2020 11:27
Гост

Айде айде. Само да кажа, че Тръмп пренебрегна здравното положение на САЩ и отвори цялата страна за да изкарват пари. Те просто избраха парите пред здравето и хората! А тук Румен Радев, който го смятат за комунист, каза, че е редно да се отвори страната и да започне работа, защото сме щели да мрем от глад, а не от Коронавирус. та само искам да кажа, че е толкова объркано кой какъв е. Не се подвеждайте да казвате, че този е комуне, а онзи не е. Защото човек от БСП говори, както говори и американския президент и иска да изкарва пари

Давидков
Давидков
22 май 2020 11:26
Гост

Много зинаха против Мутафчийски с титлите, но аз мисля, че се справя изключително добре. И на никой не му е приятно,ч е сме затворени и че има рестрикции, но какво да се прави? Така е в цял свят

Николина
Николина
22 май 2020 11:25
Гост

Стига с тоя ПР на президента. Мерките са такива, зщаото трябва да ни защитят да не изпопукаме като пилци. Никой не смята, че мерките са лошо

Анонимен
Анонимен
22 май 2020 11:44
Гост

ПР обикновено си прави Боко. А Радев наистина е загрижен за хората. Дори сезира КС.

ВЪНУША
ВЪНУША
22 май 2020 11:24
Гост

Обичам Румен Радев и СССР!

Николина
Николина
22 май 2020 11:24
Гост

Бързо! Бързо бягай зад УРАЛ! Там ще светнеш, като крушка!

Анонимен
Анонимен
22 май 2020 11:44
Гост

Всеки си има право на лош вкус.

Франтишек Райторал
Франтишек Райторал
22 май 2020 11:23
Гост

Радев е много отбран и много прецизен в това, което прави. Поздравления.

Велизара
Велизара
22 май 2020 11:23
Гост

Чешкословашки простак!

KilleER
KilleER
22 май 2020 11:23
Гост

Защо се връзват на ума на Радев не разбира?

Гиги
Гиги
22 май 2020 11:47
Гост

Сложно е за обяснение, няма и да го разбереш, щом до сега не ти се е изяснило.

Емилиева
Емилиева
22 май 2020 11:22
Гост

Ми хубаво, че си вършат работата, но за мен е безпредметно